Intel je već počeo prodavati dvojezgrene procesore niske snage Core i5/i7 Kaby Lake za prijenosna računala, ali procesori za stolna računala s četiri jezgre i visokim frekvencijama dolaze početkom 2017., što je Intel najavaio na IDF-u i kod Kaby Lake-Y/U lansiranja.

Prije puštanja desktop linije procesora u prodaju, Intel šalje testne uzorke svojim partnerima za testiranje dotičnih procesora. Uobičajeno se to drži u tajnosti, bez službenih javnih izjava, ali nedavno je Intel objavio ‘Product Change Notification’ preko svojih online/javnih kanala, s detaljima o velikom broju (ne može se reći jesu li svi oni šifre prodajnih artikala) Intelovih Core i7 i Core i5-7000 serijskih brojeva.

 

intel-kaby lake
Vrste Kaby Lake procesora

Unutar osobne komunikacijske mreže, Intel je obavijestio svoje klijente o dodatnoj stranici za sklapanje i pakiranje njihovih Kaby Lake-S čipova za stolna računala u Vijetnamu i zbog toga su morali otkriti brojeve modela CPU-a, kao i neke od njihovih specifikacija. Kao dodatak, u odvojenom paketu detaljno opisanih prilagodbi IC kompletova čipova čini se kako Intel navodi imena njihovih nadolazećih serija 200 čipova.

Prema Intelovom dokumentu za partnere, kompanija namjerava objaviti barem 11 četverojezgrenih procesora za stolna računala temeljenih na Kaby Lake mikroarhitekturi u Q1/2017. Ono što je vrijedno spomenuti je da kompanija želi obavijestiti svoje klijente o dolasku prvih pošiljaka KBL-S čipova proizvedenih u Vijetnamu počevši od 4. studenog 2016. (što znači da su konačne specifikacije novih procesora već postavljene).

Uvodno KBL-S izdanje će navodno sadržavati tri Corei7, sedam Core i5 CPU-ova, kao i jedan Xeon E3 v6 proizvod. (Zanimljiva je činjenica da je Xeon v6 uključen u pošiljku, uzevši u obzir kako je Intel uklonio standardnu podršku za Xeon E3 CPU-ove sa Skylake i v5, što znači da će i obje platforme stiči u siječnju.)

Svi Kaby Lake-S procesori će koristiti B0 otisak jezgre, te će imati 100-300 MHz višu osnovnu frekvenciju nego njihovi Skylake-S kolege. Osobna komunikacijska mreža eksplicitno ne navodi koliki je TDP, ali mi ne očekujemo da će se mnogo promijeniti, osim malo poboljšane 14+ nm tehnologije i povišenih frekvencija (jednako se odnosi na veličinu cache, koja se nije mijenjala kroz nekoliko zadnjih generacija).

Foto: Intel

Već smo primijetili da mobilni Kaby Lake procesori imaju više stope obrade podataka u odnosu na njihove prethodnike zbog poboljšanja Intelove 14+ nm tehnologije, i vidimo kako njihova stolna računala donose ista poboljšanja. Još uvijek nam nisu dostupne konačne Turbo frekvencije, ali očekujemo da će biti znatno više nego osnovne frekvencije.

Uz 14+ procese s višim frekvencijama, temeljna mikroarhitektura Kaby Lake-S objašnjena u vrijeme izdavanja Kaby Lake-Y/U u rujnu, je neizbježno ista kao i Skylake. Međutim, kao dodatak povećanju frekvencije, Intel stavlja i Speed Shift v2, koji dopušta mnogo brže prilagodbe u CPU frekvenciji nego Skylake (do 10 ms, što je brže nego prijašnjih 30 ms).

Ostaje nam za vidjeti hoće li nova 14+ procesorska tehnologija dozvoljavati znatno veće overklokiranje nego postojeći CPU-ovi. Ako hoće, tada će novi čipovi imati priliku postati popularni među entuzijastima, i potencijalno srušiti i7-2600K s pozicije dugotrajnog favorita.

Zanimljivo je da će se Intelov Kaby Lake-S morati natjecati ne samo sa svojim prethodnicima, nego i protiv AMDovih Zen proizvoda najavljenih za Q1/2017. Neki tvrde da je AMD svojom nedavnom prezentacijom određenih mjerivih performansi  pokazao kako je Zen usmjeren prema veoma zahtjevnim stolnim računalima. Bilo kako bilo, čini se da će rana 2017. godina biti zanimljivo vrijeme za procesore.

Čipovi 200-Series

Kao dodatak brojevima modela svojih Kaby Lake CPU-ova, Intel je otkrio imena svojih 200-series kompleta čipova u drugom dokumentu koji je poslao svojim partnerima. Kao što se očekivalo, serija će uključivati Z270 PCH za osobna računala s mogućnostima overklokiranja; Q270, H270 i H250 za mainstream sustave i B250 za uredske/ poslovne kompjutere.

U listi čipova nalazi se i nekoliko nepoznatih imena. U PCN-u se navodi C422, koji zbog slova „C“ u svojem imenu vjerojatno ulazi u kategoriju čipova namijenjenih radnim stanicama i Xeon platformama. To se vjerojatno podudara s šifrom artikla E3-1205 v6 CPU s liste procesora.

Tu je i X299 koji nameće nekoliko pitanja. Čipovi iz X serije obično služe za Intelovu High-End Desktop Platform (HEDT), pa smo tako u zadnjem desetljeću imali X58, X79 i X99, od Nehalema do Broadwell-E, koji je pušten u prodaju krajem svibnja. To znači jednu od dvije stvari – ili Intel dovodi X nomenklaturu u Kaby Lake, mainstream platformu, ili je ovo sljedeći komplet čipova za HEDT i buduće Skylake-E serije procesora.

Prva mogućnost da X2999 postane platforma za Kaby Lake čini se čudnom. Međutim, druga mogućnost, sa Skylake-E, ima smisla. Nakon X99, ime X119 nema istu prođu (ako već Intel hoće nastaviti s povećanjem brojeva u imenu), ali stavljanjem Skylake-E u 200-seriju i nazivanjem istog X299 Intel se koristi jednakom strategijom imenovanja čipova za mainstream i za HEDT čipove.

Korisnici Intelovih matičnih ploča s lansiranjem Q1 trebaju biti spremni na 200-series PCH IC. Intel bi mogao objaviti čitavu listu 200-series (bez X-a) na sajmu CES u Las Vegasu u sječnju 2017.

Što se tiče poboljšanja u 200-seriji, razni nepotvrđeni detalji pokazuju postojanje dodatnih PCIe 3.0 linija u čipovima, neke nove značajke platforme i podršku za Intelov Optane SSD.  Možda je vrijedno napomenuti kako skoro svi proizvođači matičnih ploča sada službeno najavljuju novu 100-series BIOS podršku za Kaby Lakes CPU, što znači da svi entuzijasti neće morati nabaviti nove matične ploče.

Piše: J.Š.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here