Bez obzira na to jeste li ljubitelj filmova, videoigara ili da i sami izrađujete filmove, vrlo je vjerojatno da ste barem jednom u životu čuli za izraze NTSC i PAL. No znate li u čemu je razlika između ova dva izraza i zbog čega su oni i danas važni? Nešto više o tome u čemu se krije razlika između NTSC i PAL-a reći ćemo u nastavku ovog članka.

 

NTSC se (najčešće) koristi u Sjevernoj, Srednjoj i Južnoj, dok se PAL format koristi svagdje drugdje u svijetu

NTSC je format koji se najčešće koristi u Sjevernoj, Srednjoj i dijelu Južne Amerike, dok se PAL koristi u Europi, Australiji, dijelovima Azije, dijelovima Afrike i nekim dijelovima Južne Amerike.

Ova dva sustava su zapravo vrlo slična, a glavna stvar po kojoj se oni razlikuju jest potrošnja električne energije. Recimo, u Sjevernoj Americi električna struja se stvara na 60 Herza, dok je na drugim kontinentima standard 50 Hz. Iako na prvu možemo pomisliti da tih deset Herza neće dati neku veliku razliku, istina je da itekako hoće.

NTSC i PAL

U čemu je točno stvar?

Razina osvježavanja slike (odnosno razina osvjeavanja količina slika na ekranu televizora) je izravno proporcionalna količini struje, koju taj televizor potroši. No, iako neki televizor radi na 60 Hz-a to ne znači nužno da će on i prikazivati sliku na 60 Hz-a.

Analogni televizori koriste posebne vrste katodnih cijevi (”Cathode-Ray Tubes”, zato i jesu poznati pod kraticom CRT). Uz pomoć njih, svjetlost se odašilje na stražnju stranu ekrana. No, te cijevi nisu kao projektori, što znači da one ne mogu ”ispuniti” ekran jednim osvjetljavanjem. Umjesto toga, te cijevi odašilju svjetlost odozgo prema dolje na ekranu, što dovodi do toga da slika CRT televizora bude ”prozirnija” na podnožju ekrana.

Kako bi se otklonio ovakav problem, analogni televizori koriste nešto što se zove ”preskakanje” ili ”interlacing” slike. Na taj način, ekran pokušava održavati sliku, koja će izgledati što je moguće više konzistentno ljudskom oku. Kao rezultat tog preskakanja slike, NTSC televizori sa 60 Hz-a rade na 29.97 fps-a, dok PAL televizori od 50 Hz-a rade na 25 fps-a (”frames per second” ili sličica po sekundi).

NTSC vs PAL

Iako to tako ne izgleda PAL je tehnički superiorniji

Premda to tako ne izgleda na prvi pogled, PAL je tehnički superiorniji od NTSC formata. NTSC i dalje prikazuje sliku u 525 linija te ima nižu pojasnu frekvenciju, što NTSC format čini nepouzdanijim.

NTSC je format koji se koristio kod crno-bijelih televizora i on je danas zadržao mnoga obilježja, koja je nekoć imao kao format za crno-bijelu sliku. PAL format je poboljšan u odnosu na NTSC na nekoliko načina: PAL prikazuje sliku u 625 linija, radi na visokopojasnim frekvencijama i pouzdaniji je od NTSC-a.

 

Koliko su PAL i NTSC važni za današnje digitalno doba?

Iako su današnji digitalni televizori puno bolji od ondašnjih analognih, NTSC i PAL formati se i danas koriste. Zašto je to tako?

Uglavnom se radi o problemu s kompabitilnosti. Neki televizori podržavaju samo jedan od ova dva formata. Isto tako, postoji i problem kod kabelskih i ”broadcast” televizija (koje se sada zovu ATSC). Iako su i jedna i druga digitalna, one i dalje funkcioniraju na 30 ili 60 fps-a, što znači da ovisno o tome u kojoj se korisnik zemlji nalazi, video signal se neće moći dekodirati, ako korisnik koristi analogne kabele. Ovaj problem se može riješiti NTSC/PAL HDMI konverterom. Sve u svemu, analogni videoprijenosi polagano, ali sigurno odumiru (što se vidi po tome da sve veći broj televizora nema onih 4-5 šarenih utičnica na strani televizora), što dovodi do objedinjavanja video izvora i uklanjanja problema s kompatibilnosti.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here