Šesto izdanje SpliTech konferencije o pametnim i održivim tehnologijama, održat će se u hibridnom obliku 8. – 11. rujna 2021. te će okupiti ugledne znanstvenike i stručnjake iz akademske zajednice

U organizaciji splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) održava se šesta Međunarodna konferencija o pametnim i održivim tehnologijama SpliTech 2021 na kojoj je prihvaćeno preko 150 znanstvenih radova iz preko 30 zemalja svijeta.

Ugledni znanstvenici i stručnjaci iz akademske zajednice, gospodarstva te javnih institucija okupit će se kako bi razmijenili znanja iz područja Interneta stvari (IoT), pametnog grada, energije i inženjerskog modeliranja te e-zdravlja. Razlog velikog broja zainteresiranih, zasigurno je i IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) tehnički su-sponzor SpliTech konferencije koji je najutjecajnija svjetska udruga za promicanje znanstvenog i stručnog rada na području elektrotehnike i računarstva.

Konferencija će se ove godine održati u hibridnom obliku, a iz bogatog programa vrijedi istaknuti predavanje Joshua R. Smith (University of Washington, USA) pod nazivom “Perpetual Computing: Technologies for Banishing Batteries?”, Petar Sabev Varbanov (Brno University of Technology – VUT Brno, Češka) će održati predavanje pod nazivom “Minimisation of the Energy Resource Demands and Environmental Footprints for Industrial and Urban Symbiosis using the Circularity and Exergy Profit Concepts”,  te Dimitrios Tzovaras (Centre for Research & Technology Hellas (CERTH), Grčka) uz predavanje “Revolutionizing Industry 4.0 with Artificial Intelligence?”.

U sklopu konferencije vrijedi istaknuti sljedeće radionice: “Meeting Six Editors in Chief – How to Increase your Publication Result and Success” koju će moderirati Jiří Jaromír Klemeš , Sandro Nižetić te Petar Sabev Varbanov. Dubravko Čulibrk sa Sveučilišta iz Novog Sada organizira radionicu pod nazivom “Hands-on training: AI in Focus” u kojoj će se polaznici upoznati sa mogućnostima Huawei AI Ascend sustava, dok će PANTERA & SUPEERA održati zajedničku radionicu pod nazivom “Boosting the R&I activity on Smart Grid Technologies”. Sudionici će imati priliku prisustvovati simpozijima “RFID Symposium” kojeg organizira Luca Catarinucci (University of Salento, Italy) dok Luigi Patrono (University of Salento, Italy) organizira “IoT Symposium”.

Odabrani radovi SpliTech konferencije ujedno znače i visoku kvalitetu, a time omogućavaju i pozicioniranje u visoko kvalitetnim časopisima koji su povezani s ovogodišnjom konferencijom.  Najkvalitetniji radovi dobit će mogućnost slanja proširenih verzija svojih radova za buduće objavljivanje u nekom od renomiranih časopisa: Journal of Cleaner Production (Elsevier), Energies (MDPI), Applied Sciences (MDPI), Electronics (MDPI), Energy sources (Taylor & Francis), IEEE Journal of Radio Frequency Identification (IEEE).

Prvog dana konferencije, 8. rujna, na FESB-u u prostorijama PICS-a održao se besplatan jednodnevan IoT day s ciljem povezivanja studenata, znanstvenika te svih geekova i zaljubljenika u IoT sa tvrtkama, startupima i fakultetima, kako bi podijelili svoje znanje, iskustvo i viziju o tehnologiji, rješenjima i poslovnim prilikama. U suorganizaciji s ICT Županijom, održale su se tri praktične radionice, od kojih je svaka posvećena određenoj temi iz svijeta IoT-a: 1. AI za početnike, 2. Prototipiranje IoT čvorova sa STM32 mikrokontrolerima te 3.Napravite vlastitu antenu za nekoliko sati.

Nakon prošlogodišnje izdanja u potpuno virtualnom obliku, ove godine znanstveni dio konferencije će se održati po hibridnom modelu u Bolu na Braču radi boljeg povezivanja i match-makinga po pitanju prijava na projekte. Svečano otvorenje planirano je trećeg dana konferencije, 10. rujna u 11:15 sati, nakon čega će predavanje održati ugledni svjetski znanstvenici/profesori.

P.R.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here