Huawei i ZTE naišli su na mnoge zabrane diljem svijeta, kada je u pitanju korištenje i implementacija 5G tehnologije. No, zanimljivo je kako su se neke zemlje ipak u končanici predomislile (ili se još predomišljaju) kako bi vratili Huawei i ZTE u igru. Zanimljiva situacija događa se u Švedskoj u kojoj je glavnu ulogu razvoja 5G mreža trebao igrati Ericsson, no sada se ova kompanija zalaže za ukidanje zabrana rada Huaweiju i ZTE-u.

Izvršni direktor Ericssona, Borje Ekholm, prema pisanju tamošnjih medija počeo je borbu protiv zabrana koje je Švedska nametnula Huaweiju, kada je u pitanju 5G oprema. Dakle, čelni čovjek Ericssona zapravo se zalaže za korištenje Huawei tehnologije u razvoju 5G mreža. Zanimljivo, to je u potpunosti suprotno trenutnoj odluci Švedske prema kojoj bi se sva mrežna oprema trebala do siječnja 2025. godine zamijeniti rješenjima domaćeg proizvođača Ericssona. Dakle, moglo bi se reći kako Ericsson zapravo “igra protiv sebe” jer “ne želi” da sva mrežna oprema bude zamijenjena njihovim rješenjima.

Iako su Huawei i Ericsson u osnovnom pogledu veliki konkurenti, činjenica jest da je tržišno natjecanje itekako poželjna stvar za velike kompanije. Naime, potpuno isključivanje nekih kompanija iz razvoja mrežne opreme moglo bi imati negativan utjecaj na budućnost razvoja mreža – barem su takvog mišljenja u Ericssonu. Dakako, radi se o velikoj tržišnoj utakmici u kojoj niti Ericsson želi izgubiti “tržišnu utakmicu” na globalnoj razini, niti Huawei želi izgubiti Švedsku kao svoje tržište. Čini se kako je suradnja između kompanija i raznolikost opreme zapravo jedino dobro rješenje za boljitak u budućnosti.

Prema riječima glasnogovornika Ericssona, kompanija je započela razgovore s nadležnim ministarstvom kako bi se Huawei ponovno vratio u igru. No, s druge strane, iz ministarstva takve stvari opovrgavaju i naglašavaju kako nije došlo do nikakvih dogovora na relaciji Ericsson – ministarstvo. Nadalje, ministarstvo je naglasilo kako nema namjeru sumnjati u odluke koje su donesene od strane nadležne agencije pa cijela priča s vraćanjem Huaweija u razvoj 5G mreža u Švedskoj za sada i nije na najboljem putu. No, ono što definitivno intrigira jest činjenica da se Ericsson svim silama trudi vratiti Huawei u igru, bez obzira na to što će time izgubiti potencijalnu dominaciju na mrežnom tržištu do 2025. godine.

Piše: M.Ž.

1 komentar

  1. Čudno! Možda Erikson ne može postići željenu brzinu 5G mreže bez Huawei patenata, inače ova vijest nema smisla.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here