Svijet tehnologije suočava se s velikim problemom 2021. godine zbog trenutne globalne nestašice čipova. Ispostavilo se da nedostatak čipova drastično utječe na industriju pametnih telefona, jer je indonezijski ogranak Xiaomija objavio da je proizvodnja najpopularnijeg modela u seriji, Redmi Note 10, zaustavljena.

Prema izvješću lokalnog ogranka CNBC International, problem je globalni nedostatak čipova koji trenutno nanosi štetu elektroničkoj industriji.
Proizvođač također potiče kupnju drugih modela: Redmi Note 10 Pro, Redmi Note 10S i Redmi Note 10 5G, no nema jamstva da se ni ti modeli uskoro neće rasprodati.

Xiaomi je jedan od proizvođača koji je teško pogođen trenutnom situacijom na tržištu elektronike. Nedavno je stigla vijest da je proizvodnja novog modela Mix 4 strogo ograničena, a ne zna se hoće li uopće ići u Europu. Dogodili su se i problemi s Mi 11 Lite 5G i Snapdragon 780G.  Još više uznemiruje činjenica o sve većoj popularnosti krivotvorenih proizvoda. Prema izvješću ZDNeta, proizvođači koji se bore s nedostatkom komponenti, u isto vrijeme pod velikim pritiskom distributera, manje su oprezni što se tiče kontrole dobavljača. Zbog toga uređaji završavaju s neoriginalnim komponentama mnogo niže kvalitete.

Nije poznato koliko je takvih krivotvorenih proizvoda napravljeno od proizvođača elektronike, jer iz očitih razloga informacije o njima ne dolaze do javnosti. Međutim, potvrđeno je da takva praksa postoji, a rizik od susreta s krivotvorenim proizvodima u ovo vrijeme je izuzetno velik.

Što je uzrokovalo krizu na tržištu komponenti? Glavni uzrok je pandemija koronavirusa koja je potpuno poremetila funkcioniranje cijelog sistema, a to je sistem ovisnosti i opskrbnih lanaca u tehnološkoj industriji. Vrijedi napomenuti da se mnoge tvornice zatvaraju zbog visoke razine netolerantnosti među radnicima. Prema procjenama analitičara, kriza će biti riješena tek 2022. godine.

Piše: Marijan Živković

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here