Funkcionalnost Windows Defendera uvelike je napredovala tijekom zadnjih godina i developeri iz Microsofta zaista se trude ponuditi korisnicima sve bolji i učikovitiji softver protiv malwarea. Ažuriranjem iz svibnja prošle godine Microsoft je dodao novu opciju u postavkama kojom se može lakše blokirati nepoželjne aplikacije poznate kao PUA (Potential Unwanted Apps).

Pod kraticom PUA ne podrazumijevamo aplikacije koje su u svojoj osnovi malware, ali njihova funkcija može biti štetna na drugi način. Ovaj oblik aplikacija najčešće uključuje adware i ostale neželjene programe koji su često sastavni dio drugih aplikacija koje preuzimamo preko interneta. Microsoft prema svojoj definiciji u PUA kao kategoriju softvera uvrštava adware, torrent, bundling softver, makretinški softver i aplikacije koje imaju nizak rejting i reputaciju po pitanju sigurnosti.

Jednostavno se može reći kako ova kategorija softvera može uzrokovati sporiji rad računala, prikaz neočekivanih i nepoželjnih oglasa te čak može imati posrednu ulogu kod instalacije softvera koji može biti još štetniji.

Microsoft je u svibnju prošle godine dodao novu značajku unutar Windows 10 postavki kojom se korisnicima omogućilo trenutno blokiranje potencijalno nepoželjnih aplikacija koristeći tzv. Smart Screen kod Windows Defendera. Ovaj dodatak nije bio ekskluzivno vezan uz Edge, već ga se moglo koristiti unutar cijelog operativnog sustava.

Blokiranje nepoželjnih aplikacija dugo je bilo samo opcija, ali nedavno je Microsoft objavio kako će se već sada u kolovozu započeti s automatskim omogućavanjem ove značajke na radnim površinama računala na kojima je aktivirano ažuriranje iz svibnja 2020. te kasnija ažuriranja.

U službenom dokumentu Microsoft navodi kako će tijekom kolovoza 2021. započeti sa zadanim uključivanjem opcije blokiranja nepoželjnih aplikacija kako bi korisnički sustavi mogli raditi na optimalnoj razini.

Potez Microsofta je svakako dobra vijest jer mnogi korisnici nisu zapravo ni svjesni koliko potencijalne štete mogu napraviti nepoželjne aplikacije.

Microsoft se svakako nada da će korisnici usvojiti koje su prednosti automatskog blokiranja PUA aplikacija. Potrebno je također reći da uključivanjem ove opcije može ponekad doći i do situacije da se sigurna aplikacija označi atributom „unwanted“.

Srećom, Microsoft će dopustiti korisnicima da se onemogući opcija automatskog blokiranja PUA aplikacija ukoliko to oni žele.

Update & Security

To se radi na način da se unutar Start izbornika otvori novi izbornik „Settings“. Zatim je potrebno kliknuti na „Update & Security“ te odabrati opciju „Windows Security“ s lijeve strane padajućeg izbornika. Na zaslonu će se pojaviti sekcija „Protection Areas“ ispod koje je potrebno kliknuti na „App & browser control“. U novom prozoru dostupno je namještanje postavki za tzv. „Reputation-based protection“.

Nužno je kliknuti na izbornik „Reputation-based protection settings“ i zatim odabrati uključivanje ili isključivanje unutar opcije „Potentially unwanted app blocking“. Također se može vidjeti kako ispod opcije postoje dva moguća izbora: „Block apps“ i „Block downloads“. Kad je automatsko blokiranje uključeno, odabirom „Block apps“ opcije Windows će detektirati datoteke i aplikacije koje se već nalaze na računalu i blokirati ih po potrebi. Odabirom opcije „Block downloads“ automatsko blokiranje radit će samo u Microsoft Edgeu.

Nove sigurnosne postavke za Windows 10 nisu kraj Microsoftovog nastojanja da se korisnicima pruži sigurniji rad na računalu. Microsoft trenutno radi na novim sigurnosnim poboljšanjima na Edgeu koja će uključivati integraciju Windows Hello alata (pruža mogućnost autentifikacije korisnika putem biometrijskih okvira) te korištenje novog HTTPS-only moda tijekom rada na web pregledniku.

Piše_ Ervin Mičetić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here