Huawei posljednjih godina uspješno “gazi” mnoge konkurente u raznim tehnološkim područjima. Uspjeli su ove godine dogurati do nevjerojatno vrijedne pozicije najpopularnijeg proizvođača pametnih telefona u svijetu jer su prodali najveći broj pametnih telefona u posljednjem kvartalu. Također, vrlo dobro kotiraju u području 5G mreža gdje su praktički predvodnici razvoja mreže nove generacije. Dakako, tu su i mnoga druga područja u kojima imaju sve veći utjecaj i u kojima ostvaruju sjajne financijske rezultate. No, popularizacija kineskog proizvođača na svjetskoj razini mnogima se ne sviđa pa je u posljednjih godinu dana Huawei dobio mnoge protivnike.

Cijela priča na štetu Huaweija započela je u SAD-u prošle godine kada je američki predsjednik naredio da se zabrane trgovinski odnosi s ovom kineskom kompanijom zbog moguće špijunaže od strane kineskih vlasti. Huawei je tada dobio zabranu prodaje svojih uređaja na području SAD-a, a ubrzo su nastali i problemi s Googleom čije servise više ne mogu koristiti.

Huawei je u tim trenucima uspio sklopiti kakav takav dogovor s SAD-om je su tamošnji čelnici shvatili kako je Huawei jedan od pokretača razvoja 5G mreže u toj zemlji. No, radost nove suradnje nije dugo trajala jer su u SAD- zaključili kako bi kineska infrastruktura 5G mreže mogla poslužiti kao paravan za špijunažu. Taj su potencijalni problem ubrzo plasirali u javnost te su i mnoge druge zemlje iskazale zabrinutost za 5G mreže Huaweija.

Među zemljama koje su se našle na toj listi protivnika Huawei 5G mreža je i Slovenija. Naime, Slovenija će potpisati zajedničku izjavu o sigurnosti 5G mreža sa SAD-om, čime automatski okreće leđa Huaweiju. Dakle, Huawei sasvim sigurno neće biti prihvatljiv ponuđač za izgradnju 5G mreža u Sloveniji. Mnogi se pitaju što je s telekom operaterima koji su već počeli razvoj 5G mreža temeljenih na Huawei tehnologiji.

Jedan od najvećih slovenskih operatera, Telekom Slovenije, već užurbano radi na razvoju 5G mreža – ali će njihova infrastruktura počivati na Ericsson tehnologiji, odnosno opremi. Dakle, vodeći slovenski telekom operater odlučio se raditi 5G mrežu na europskoj opremi, a hoće li se tim primjerom povesti i ostali bit će zanimljivo vidjeti. Ono što je sasvim izgledno jest da Slovenija neće imati 5G mrežu utemeljenu na Huawei tehnologiji.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here