U doba koronavirusa i velikih nestašica na tržištu poluvodiča, svi su osjetili koliko je svijet ovisan o naprednoj elektronici i uglavnom istočnim tvrtkama koje ih proizvode. Vjerojatno znate o čemu se radi ako ste ove godine pokušali kupiti PlayStation 5, Xbox Series X/S ili grafičku karticu za PC.

Trenutni nedostatak opreme koja se koristi u proizvodnji utjecao je kako na gore spomenute segmente, tako i na proizvođače pametnih telefona, kao i na proizvođače automobila. Očekivalo se da će se to promijeniti tijekom narednog perioda, no cijene elektronike ne samo da neće pasti, nego će ove godine porasti.

tsmc
TSMC laboratorij

Tako barem pokazuju najnovija izvješća, jer su se na internetu upravo pojavile informacije o tome kako TSMC povećava cijene svojih čipova.

Prema mišljenju analitičara, ovo povećanje posljedica je manje ponude i povećane potražnje, što ne čudi. Posebno nakon činjenice da ovakva situacija traje već mjesecima, iako se TSMC navodno dugo suzdržavao od podizanja cijena nakon što je početkom godine odustao od popusta za kupce.

Nažalost, čini se da to neće biti mala poskupljenja. Ljudi koji su navodno upoznati s tom temom kažu da TSMC želi povisiti cijene (na strani proizvodnje) za do 20% ili više. Tvrtka Bitmain, vodeći programer ASIC-ova za kriptovalute i proizvođač Antminer strojeva , potvrdio je da je Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. obavijestio svoje kupce o planiranim povećanjima cijena proizvodnje čipova.

Zbog toga će, između ostalih, više morati platiti proizvođači računalne opreme, mobilnih uređaja i automobila, a to će imati utjecaja i na kupce, jer tvrtke moraju održavati najveći mogući profit.

Ulazeći u detalje, prema UDN-u, poskupljenja TSMC čipova proizvedenih u procesu iznad 12/16 nm porasla su za 20%. Koriste ih proizvođači jednostavnijih elektroničkih uređaja i automobila. Mnogo noviji i stoga najnapredniji procesi 7 nm i 5 nm koji se već koriste vidjeli su povećanje u rasponu od 7% do 9%.

Nije jasno hoće li Apple platiti veću cijenu kao dio ove navodne strategije i ako jest, koliko točno. Apple je jedan od najvećih kupaca TSMC čipova, koji proizvodi čipove koji se koriste u iPhoneima, iPadima i prijenosnim računalima koja pokreću Apple Silicon procesori.

Vijesti o potencijalnom povećanju cijena dolaze neposredno nakon što su mnogi analitičari upozorili da bi se nestašica mogla nastaviti ne samo tijekom sljedeće godine, već i do 2023. godine. Takvog su mišljenja čak i takvi divovi kao što su Intel, IBM ili TSMC. Istodobno, Intel i TSMC ulažu milijarde dolara u nove tvornice i nadogradnje te poslovna proširenja. Stoga se nadamo da će povećanje cijena, kao i nedostatak poluvodiča, ipak biti samo privremeni.

Piše: Marijan Živković

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here