Microsoft je predstavio Focus Assist za Windows 11 operativni sustav! Radi se o vrlo zanimljivom alatu koji dolazi kao dio Windows Clock aplikacije. Poznato je da će kod Windowsa 11 niz aplikacija dobiti ažurirane verzije, no sada se zna i kako će Focus Assist izgledati te ga je moguće vidjeti u pretpregledu jer Windows Clock aplikacija nije još dostupna za korištenje u svom redizajniranom izdanju, što uključuje i najnovije verzije Windowsa 10.

Focus Assist

Focus Assist pokretat će se odlaskom na Start izbornik i odabirom Windows Clock aplikacije. Namjena Focus Assista bit će vezana uz praćenje rada tijekom dana, a moći će imati i funkciju podsjetnika oko radnih zadataka ili za odabir vremena za stanku. Focus Assist se jednostavno može shvatiti kao „ne smetaj“ mod na Windowsima 11 s kojim će se korisnici riješiti nepotrebnih obavijesti ili poruka te istodobno dobiti mogućnost prilagodbe postavki vremenskog intervala unutar kojeg se mora posvetiti radu.

Ideja je bila da se Microsoft To-Do aplikacija poveže s Focus Assistom kako bi se u stvarnom vremenu pratili radni zadaci. Zasad još nije jasno hoće li se njegov izbornik naći unutar To-Do aplikacije ili će usko biti vezan uz Clock aplikaciju.

Focus Assist

Poslije prvog otvaranja Windows Clock aplikacije na ekranu se pojavljuje intro u kojem se navode infomacije o osnovama Focus Assista i nakon klika na gumb „Get started“ moći će se početi s radom.

U izborniku s lijeve strane bit će potrebno izabrati opciju „Focus sessions“ koja će svakom Windows korisniku pomoći da se koncentrira na radne zadatake, da uzima stanke kad je to potrebno te da provjerava kako rad napreduje. Nakon što se aktivira opcija „Start focus session“, započet će novi interval vremena koje je postavljeno na 30 minuta bez stanke. Zadani interval moći će se mijenjati te se naknadno mogu i stanke dodavati čije je zadano trajanje 5 minuta.

Tijekom trajanja vremenskog intervala za rad različitim se zvukovima javlja  korisniku o početku stanke ili o završetku radnog procesa. Zvukovi se po potrebi mogu mijenjati, ali ne i onaj kojim se označuje kraj rada.

Pošto „Focus session“ opcija prati dnevne zadatke, zadani cilj od jednog sata fokusiranog rada može se mijenjati i istodobno se može dobiti informacija o uvjetima rada za sljedeći dan ili naredne dane koji su uključeni unutar cilja koji se mora postići.

Prilagođen i proširen izbornik vezan uz vremenske intervale rada je osnovna promjena koju donosi Focus Assist, no tu postoji i niz prilagodbi u postavkama s kojima će se moći maknuti nepotrebne poruke i obavijesti na računalu koje često znaju maknuti pažnju s radnog procesa.

Microsoft je uvođenjem Focus Assista htio popuniti prostor koji se nudio kod alata za pomoć u fokusiranju na radne zadatke korisnika. Danas tijekom svakodnevnog rada postoji veliki broj distrakcija koje ometaju cijeli proces i Focus Assist bi trebao biti alat koji će usmjeriti svakog korisnika na efikasniji način rada uz racionalno korištenje stanki.

Piše: Ervin Mičetić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here