Finska tvrtka Nokia ovih je dana informirala javnost o uspješnosti svoje nove strategije koja daje izvrsne rezultate. Naglasak koji je stavljen na razvoj tehnologije za 5G mreže Nokiji se isplatio jer su rezultati za prvi kvartal ove godine toliko dobri da su dionice tvrtke narasle u vrijednosti za 14 posto. Nokia je tradicionalno prepoznatljiva u području razvoja i proizvodnje pametnih telefona, ali još jedna industrijska grana koja je postala dio tvrtkine strategije su proizvodi vezani uz optičke i fiksne mreže. Poslovanje u segmentu s mrežnom infrastrukturom doživjelo je rast u prodaji od 28 posto.

Novi izvršni direktor Nokije Pekka Lundmark, koji je zauzeo funkciju 1. kolovoza prošle godine, rekao je u nedavnom intervjuu kako je u ovoj godini snažno porasla potražnja za implementacijom 5G mreže i njene infrastrukture zbog čega je Nokia imala vrlo pozitivne rezultate u poslovanju.

Očito je vrijeme pandemije koronavirusa promijenilo prioritete i Nokia se jako dobro snašla i prilagodila poslovanje potrebama tržišta.

Iz konteksta ovih vijesti može se vidjeti da su se liderske pozicije tvrtki koje rade na razvoju 5G mreža promijenile. Financijski stručnjaci prema novim analizama navode kako su tri vodeće tvrtke koje se bave implementacijom i razvojem 5G mreže švedski Ericsson, finska Nokia te američki Qualcomm i preporučuje se ulaganje u njihove dionice.

Pozadina promjene liderskih pozicija je sve nepovoljniji status tvrtke Huawei koja je prednjačila u razvoju 5G tehnologije, ali je američko-kineski diplomatski sukob kineskom divu nanio mnogo štete. SAD-ovo upozoravanje na sigurnosne prijetnje prilikom implementacije Huaweijeve 5G infrastrukture očito je urodilo plodom jer vlade mnogih zemalja prihvaćaju te smjernice. Primjedbe vlada na sigurnosne propuste i opasnosti samo se nastavljaju i očito je kako Huawei polako gubi status lidera u razvoju 5G tehnologije.

Nokia je jako dobro iskoristila situaciju proizašlu iz geopolitičkih globalnih sukoba i nametnula se kao tvrtka s izvrsnom perspektivom koja u vrijeme pandemije koronavirusa samo slijedi sve veće zahtjeve za prelazak na 5G mrežu.

Drugi razlog naglog uzleta Nokije je promjena uprave i vodstva tvrtke. Sadašnji izvršni direktor Pekka Lundmark bio je djelatnik tvrtke u njenim zlatnim vremenima od 1990. do 2000. kad je Nokia bila globalni lider u proizvodnji i prodaji mobitela. Nakon odlaska iz Nokie je kao direktor raznih hi-tech tvrtki skupio iskustvo u više proizvodnih polja i može se reći da je njegovo poznavanje širokog spektra proizvoda utjecalo na djelomično preusmjeravanje Nokie prema razvoju proizvoda koji su vezani uz 5G tehnologiju i infrastrukturu.

Piše: Ervin Mičetić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here