Na pomolu je velika tržišna borba između nekoliko velikih kompanija oko kupnje poznate britanske tvrtke ARM. Prema najnovijim informacijama sada se u borbu za ARM uključio i Samsung, a već od prije tu su neki veliki tehnološki igrači koji bi ARM htjeli u svojem većinskom vlasništvu. No, s obzirom na vrlo dobar odaziv kompanija za preuzimanjem ARM-a, čini se kako rješenje ovog slučaja nećemo još tako brzo vidjeti.

Britanska tvrtka ARM igra itekako važnu ulogu u modernom tehnološkom svijetu. Naime, ova se tvrtka bavi stvaranjem dizajna čipova i seta instrukcija koji se koriste u modernim tehnološkim uređajima. Veliki broj današnjih pametnih telefona ima čipove koji su kreirani na temelju dizajna ARM-a ili barem koriste ARM-ove setove instrukcija kao podlogu za upravljanje procesorom. Možemo reći kako veliki dio današnjeg mobilnog tržišta počiva na idejama ARM-a i zbog toga je ova tvrtka itekako važna u tehnološkom svijetu.

Tvrtka ARM prije samo četiri godine postala je dijelom SoftBank portfelja, a danas taj trenutni vlasnik želi prodati većinski udio u tvrtki nekom novom konzorciju ili kompaniji. Kao jednog od glavnih kupaca mediji već neko vrijeme spominju kompaniju Nvidia, no tehnološki svijet ima oprečno mišljenje prema tom preuzimanju. Naime, vjerojatno postoji bojazan da će Nvidia znatno prodrmati trenutno stanje u ARM-u, što bi moglo uzrokovati razne probleme na tržištu čipovima za mobilne uređaje.

Uz Nvidia kompaniju koja bi samostalno preuzela ARM, u igri se nalazi i jedan konzorcij koji želi upravljati ovom ARM-om. U taj konzorcij koji je sastavljen od nekoliko tvrtki sada se uključio i Samsung – kao jedan od vodećih proizvođača dijelova za mobilne uređaje. Samsung ne želi većinski udio, već samo želi biti dioničar u konzorciju kojeg čini nekoliko velikih tvrtki. Situacija oko ARM-a je poprilično komplicirana i pitanje je kako će se cijela priča oko preuzimanja ARM-a na kraju rasplesti. Bez obzira na rasplet, nadamo se kako će ARM i dalje nastaviti istim tempom te ponuditi bolje i snažnije čipove za budućnost.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here