Imate tablet računalo i primijetili ste da zaslon ne funkcionirao kako bi trebao? Zanima vas zašto dolazi do problema sa zaslonom na tablet računalima i kako otkloniti te probleme? Može li se zaslon tableta spasiti softverskim podešavanjima ili je potrebna zamjena zaslona?

Tablet računala postala su omiljeni izbor korisnika u trenucima kada teže razonodi i zabavi. Iako su pametni telefoni i dalje vrlo dominantni na tržištu, činjenica je da i tableti imaju svoju tržište. Tableti kao takvi donose spoj funkcionalnosti pametnih telefona i prijenosnih računala. No, unatoč svojim dobrim karakteristikama – većina tableta baš i nije funkcionalna za neke naprednije radnje.

Korisnici koji koriste tablete vjerojatno su mogli primijetiti kako je zaslon tableta zahvaljujući svojim velikim dimenzijama poprilično izložen raznim opasnostima i mogućim oštećenjima. Nažalost, oštećenja zaslona tableta vrlo su česta, a nerijetko se događa da zaslon bez nekih većih oštećenja ne radi kako bi trebao.

U nastavku ovog članka opisat ćemo nekoliko najizraženijih problema sa zaslonima na tablet računalima. Također, navest ćemo kako se određeni problemi mogu riješiti softverskim postavkama, a kada je potrebno zatražiti pomoć majstora i zamjenu zaslona. Evo zašto nastaju i kako se rješavaju najčešći problemi sa zaslonom tablet računala:

Kako nastaju najčešći problemi sa zaslonom tableta?

Tablet računala uglavnom imaju zaslone veličine 8-9 inča, mada veličina zaslona može znatno varirati. Primjerice, najmanja tablet računala imaju zaslone oko 7 inča, dok najveća imaju zaslone i preko 11 inča. Zbog velike površine tih zaslona, tableti su puno izloženiji oštećenjima od primjerice pametnih telefona. Na pametnim telefonima površina zaslona je manja pa je samim time i mogućnost za oštećenja manja. Kod prijenosnih računala zaslon je sklopljen i na taj način većinu vremena zaštićen od udaraca i oštećenja.

Zasloni tablet računala pred velikim su iskušenjima. Iako je veliki broj zaslona iznimno kvalitetno napravljen, a današnja tehnologija zaštite na vrhunskoj razini – ipak dolazi do određenih oštećenja i grebanja. Evo koji su najčešći problemi sa zaslonima tableta:

Huawei predstavio novi 8-inčni tablet MatePad T (3)

Prljavština i prašina zbunjuje dodirni zaslona

Iako će se nekim činiti suludo, prašina i prljavština možete remetiti funkcioniranje zaslona na tabletu. Današnji tableti vrlo su osjetljivi kako bi korištenje zaslona bilo što učinkovitije. Ukoliko se na zaslonu pojavi prašina ili prljavština može doći do određenih problema s normalnim funkcioniranjem zaslona. Kako biste otklonili takve probleme potrebno je zaslon tableta redovito čistiti. Čišćenja zaslona može biti samo osnovno brisanje suhom ili malo vlažnom krpom, a ako želite možete koristiti i određena sredstava za učinkovitije čišćenje zaslona. U svakom slučaju, čisti zaslon je prvi uvjet za normalno funkcioniranje dodirnog zaslona tableta.

Oštećenja na zaslonu umanjuju funkcionalnost dodirne površine

Mnogi korisnici tablet ostavljaju i nose svugdje te zbog toga izvjesno dolazi do raznih oštećenja na površini zaslona. Iako su današnji zasloni presvučeni tehnološkim rješenjima za zaštitu površine, takva rješenja ipak nisu uvijek učinkovita. Stoga, s učestalim iritiranjem zaslona dolazi do sitnih oštećenja koja često ni ne primjećujemo prilikom korištenja. Mala sitan oštećenja, crtice i ogrebotine zaslona – umanjuju kvalitetu funkcioniranja dodirne površine. Sve to dovodi do problema s kontrolom zaslona – te s vremenom zaslon može postati neupotrebljiv. Kako bi se površina zaslona što kvalitetnije zaštitila mogu se nabaviti kaljena stakla ili različite zaštitne folije za sam zaslon. Postavljanje takvih rješenja na zaslon danas je poprilično jednostavno, a važno je da prije apliciranja zaštite zaslon dobro očistite.

Vudu aplikacija za gledanje filmova

Puknuća zaslona onemogućuju normalno funkcioniranje

Za razliku od sitnih oštećenja koja mogu smetati funkcioniranje dodirne površine, postoje i izraženija oštećenja zaslona u vidu pukotina. Ako kojim slučajem zaslon tableta rubom udari o pod ili nespretno ispadne na neku neravnu površinu – moglo bi doći do težeg oštećenja zaslona. Ovisno o tome kako je građen zaslon i koja je bila sila udarca može se na zaslonu pojaviti samo jedna manja linija puknuća ili može nastati na desetke grupnih puknuća. Bilo kako bilo, puknuti zaslon narušava funkcioniranje tableta i vjerojatno će ga biti potrebno zamijeniti. Želite li spriječiti takva neželjena puknuća zaslon trebali biste razmisliti o nabavci zaštitne maske za tablet koje će u velikom broju slučajeva spasiti zaslon od puknuća.

Nezgodni udarci mogu izazvati probleme s digitizerom dodirnog zaslona

Prilikom nezgodnog pada tableta ili udaranja u neku površinu ne moraju nužno nastati vidljiva oštećenja na zaslonu. Ako je pad nezgodan može se u unutrašnjosti zaslona poremetiti neki od kabela te tako uzrokovati nejasan prikaz na zaslonu. Također, nezgodan udarac može uzrokovati probleme s digitalizatorom slike što će dovesti do smetnji u prikazivanju, često izraženih nepotpunim linijama na zaslonu. Zaštita od takvih situacija definitivno je pažljivije rukovanje tabletom, odnosno ne nošenje tableta u tankim torbama bez zaštite.

 

Kako otkloniti probleme sa zaslonom tableta?

Nabrojali smo iznad nekoliko najčešćih problema prilikom kojih nastaju određene komplikacije za zaslonom tableta. Gore nabrojani problemi bili su isključivo vezani uz fizička oštećenja, no treba imati na pameti kako je tablet sastavljen i od hardverskih i od softverskih komponenti. Uspijemo li zaštiti sve hardverske komponente bitne za normalno funkcioniranje zaslona, još uvijek nam preostaje softverski dio koji može stvarati određene probleme.

U nastavku teksta opisat ćemo nekoliko softverskih rješenja kojima možete probati otkloniti probleme sa zaslonom. Dakako, neka od rješenja pomoći će vašem tabletu, dok ćete u nekim slučajevima morati posegnuti za nekim cjelokupnijim rješenjima. Evo kako probati otkloniti najčešće probleme sa zaslonom tableta:

 

Oslobodite više radne memorije

Tableti su u globalu relativno jeftini tehnološki uređaji, no u sebi ne donose neke ekstra kvalitetne performanse. Dakako, na tržištu se može pronaći svakakvih modela, no većina korisnika uglavnom se odlučuje za jeftina tablet računala. To itekako ima smisla jer tablet nije neophodan tehnološki uređaj (kao što je to pametni telefon ili laptop) pa ljudi samim time i manje investiraju u tablet računala. Manja investicija znači i manje memorije, a to može predstavljati veliki problem ako je taj manjak izražen u radnoj memoriji.

Mala količina radne memorije može stvoriti problem kada imamo aplikacije koje gutaju puno RAM-a. U tom slučaju aplikacije troše memoriju pa zaslon u nekim slučajevima ne može osigurati dovoljno radne memorije za normalno funkcioniranje. Iako se to događa rijetko, činjenica je da oslobađanjem radne memorije možemo osigurati bolje funkcioniranje zaslona tableta. Radnu memoriju možete očistiti na način da ugasite aplikacije koje ne koristite ili tako da pobrišete cache koji vam nije potreban. U svakom slučaju, oslobađanje radne memorije može pripomoći funkcioniranju zaslona – i poželjno je to odraditi.

Pokušajte ponovno pokrenuti tablet

Aplikacije za tablet znaju biti itekako zahtjevne pa se događa da troše veliku količinu resursa. Jeftini tablet sastavljen od osrednjih hardverskih komponenti ponekad ne može podnijeti zahtjeve sustava pa dolazi do određene kolizije. Funkcioniranje tableta se može naći u ogromnim problemima, ako aplikacije uspiju usporiti normalno funkcioniranje. Blokadu sustava ponekad je moguće riješiti samo ponovnim pokretanjem tableta.

Pojave li se problemi sa zaslonom i dođe li do određenih usporavanja rada aplikacija, možda je vrijeme da restartate vaš tablet. Gašenjem tableta stopirat ćete sve trenutno aktivne zadatke koji su vaš problem doveli u neželjeno stanje. S druge strane, ponovno pokretanje otvorit će svježe softverske postavke pa bi i zaslon trebao ponovno profunkcionirati.

 

Sistemskim aplikacijama pronađite problematična područja

Kako biste otkrili što je uzrok vaših problema sa zaslonom tableta potrebno je pokrenuti određene sistemske aplikacije koje će vam pomoći u tome. Ako se radi o vanjskih fizičkim oštećenjima zaslona to ćete lako otkriti detaljnim pregledom tableta, no neka unutrašnja oštećenja puno je teže otkriti. Pokretanjem softverskih rješenja koja pomažu u otkrivanju problematičnih dijelova zaslona otkrit ćete koji dio zaslona ne funkcionira kako bi trebao. Iako samom tom informacijom nećete riješiti problem, taj bi vas podatak mogao odvesti u pravi smjer rješavanja problema.

Primjerice, otkrije li sistemska aplikacija u kojem je dijelu zaslon oštećen, odnosno ne funkcionira kako bi trebao – znat ćete koji je sljedeći korak (pretraživanjem interneta ili konzultacijom s majstorima). Još bolja funkcija takvih sistemskih rješenja je otkrivanje grešaka koje su povezane sa zaslonom – čime zapravo otkrivate što bi mogao biti uzrok problema. Nađete li uzrok, vrlo vjerojatno ćete naći i adekvatno rješenje za probleme sa zaslonom.

Pokušaj kalibriranja zaslona

Kalibriranje zaslona trebalo bi osigurati točnost dodirne površine zaslona. Iako se kalibriranje uglavnom izvodi u za to predviđenim radionama, na nekim je tabletima moguće kalibriranje odraditi samostalno. Tableti s Windows 10 sustavom u osnovnim opcijama imaju mogućnost kalibriranja zaslona u svega nekoliko klikova. Zaslon je moguće kalibrirati za dodir prstom ili za pisanje olovkom po zaslonu. Nakon pokretanja sustava za kalibriranje trebali biste dobiti daljnja uputstva, koja će vas korak po korak odvesti do kalibriranog zaslona.

Kalibriranje zaslona povećava preciznost dodirne površine i samim time smanjuje potencijalne probleme sa zaslonom tableta. U nekim je slučajevima kalibraciju moguće izvesti samostalno, no ponekad je najbolja opcija to kalibriranje prepustiti stručnjacima, odnosno majstorima za servisiranje tableta.

servis mobitela

Tablet odnesite na servis

Ako se nakon svih mjera zaštite i pokušaja oslobađanja od softverskih greški zaslon tableta i dalje ne ponaša kako bi trebao – možda je vrijeme da svoj tablet odnesete na servis kod stručnjaka. Serviseri tableta će detaljnom analizom uređaja jasno ustvrditi gdje je problem sa zaslonom tableta i zašto ne funkcionira kako treba.

Iako postoji vjerojatnost da je problem manjeg obujma, u mnogim će slučajevima serviseri predložiti zamjenu zaslona. Zaslon kao takav je jedna od najskupljih komponenti tableta što znači da će trošak popravka biti poprilično velik. Ako je vaš tablet star, onda popravljanje zaslona možda i nije najspretnija opcija. Danas se na tržištu može pronaći puno kvalitetnih tableta po niskoj cijeni – pa dobro razmislite prije eventualnog popravljanja zaslona tableta.

 

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here