Deveta po redu poslovno-tehnološka konferencija SAP FORUM održana na zagrebačkom Jarunu pred više od 450 sudionika obilježena je inovacijama i trendovima tehnološkog razvoja tvrtke. Cjelodnevna razmjena znanja i poslovne prakse obilovala je novom poslovnom paradigmom kroz nekoliko segmenata: stvaranje globalne srednje klase, digitalna tranzicija, mobilnost u svim domenama poslovnog i privatnog okruženja, Cloud computing. Ove mega trendove podržavaju i SAP-ovi partneri koji su ujedno i partneri konferencije: b4b, KING-ICT, IBM, Hewllett-Packard, S&T Hrvatska, Atos, Multicom, SedamIT i Altima.

SAP već tradicionalno donosi kroz svoje konferencije novitete koji će obilježiti budućnost poslovanja na globalnoj razini. Strukturiran na prepoznatljiv način, SAP FORUM je u svom centralnom dijelu donio najveći broj noviteta kroz predavanja i gostovanja domaćih i stranih stručnjaka. Konferenciju je otvorila direktorica SAP-a u Hrvatskoj, Sonja Popović kojoj je podršku dalo Njemačko veleposlanstvo uz gostovanje Valentina Geschera, zamjenik veleposlanika i voditelj Odjela za gospodarstvo u veleposlanstvu. Potom je uslijedila centralna prezentacija regionalnog SAP direktora, Simona Kaluže čime su predstavljene inovacije i novi poslovni modeli koji su obilježili konferenciju.

Riječ je o novim mega trendovima predstavljenim kroz: formiranu globalnu srednju klasu čije djelovanje osigurava stvarnu potrošnju, a čijom migracijom i tržišnim ponašanjem nastaju nova okruženja pogodna za sve vrste poslovnih aktivnosti. Potom, korištenje novih pametnih telefona i uređaja otvara pristup ogromnoj količini podataka koji se mogu pretvarati u strukturirane informacije u realnome vremenu. Kontakt do izravnog korisnika ili kupca nikada nije bio brži i jedinstveno formiran na temelju obrazaca ponašanja vlasnika pametnog uređaja. A utjecaj pojedinca na globalna kretanja veći je no ikada. I sve se to događa u „oblaku.“ Ta digitalna tranzicija neminovna je za razvoj cijelog eko sustava. Nakon predavanja koje je posebno inspiriralo sudionike održana je 12. po redu svečana dodjela novinarskih nagrada SAP ICT journalist prize Božo Težak.
Mario Semialjac iz lokalnog ureda SAP-a predstavio je CRM rješenje pod nazivom SAP 360 Customer naglašavajući potpuno novi pristup koji CRM softveru pridodaje nove funkcionalnosti, poboljšava interaktivnost te u realnom vremenu daje bolji uvid u potrebe i očekivanja tržišta. SAP 360 Customer pogonjen je SAP HANA in-memory platformom a uključuje i analitiku, Cloud, Mobility i društvene mreže. O načinu upravljanja proračunskim novcem korištenjem SAP rješenja prezentaciju je održala Ivana Jakir-Bajo iz Ministarstva financija Republike Hrvatske. Udruga korisnika SAP-a HRuSKO posljednjih godinu dana intenzivirala je svoj rad i suradnju sa SAP-om čime su se na obostrano zadovoljstvo osmislili novi modeli suradnje, a u vremenima brojnih reformi i prilagobni pronašla brza i kvalitetna rješenja kako bi korisnici nesmetano koristili postojeća SAP rješenja. Potvrdu tome dala je Sandra Mikuš predsjednica Udruge, dok je važne korake za ulazak Hrvatske u EU neophodne za sve korisnike SAP rješenja, predstavila i uz listu uputa dala Davorka Rajter iz lokalnog ureda.
Drugi dio konferencije SAP FORUM obilježila su partnerska predavanja i studije slučaja, u kojima je snažan fokus bio na SAP HANA i inovativnom SAP portfelju. SAP HANA predstavlja središte svih SAP inovacija koja dopunjena Sybase portfeljem čini cjelovito rješenje. Što se tiče Cloud computinga on se razlikuje od uobičajenog SAP-ovog poslovnog modela, no uz akvizicije kompanija Success Factors i Aribe donosi prekretnicu u poslovnoj strategiji čime SAP i u području Cloud tehnologije zadržava lidersku poziciju. Poseban dijalog je pokrenut oko postojećeg ERP sustava integriranog u poslovna okruženja tvrtki koji sa SAP HANA dobiva novu dimenziju. Naime, spajanje postojećih tehnologija i rješenja uz primjenu inovativnog portfelja nikada nije bio jednostavniji za korisnika, koji može birati hoće li premjestiti svoje poslovanje odnosno ERP sustave replicirati na SAP HANA u stvarnom vremenu ili SAP HANA staviti ispod postojećih ERP sustava te ju koristiti kao jedinu platformu. Neizostavna tema ovogodišnje konferencije bili su ljudski potencijali. Razumijevaći važnost pojedinca u kolektivu, čija individualna odluka ili utjecaj danas čine razliku SAP donosi inovaciju kreiranjem društvene mreže SAP Jam. Riječ je o suradnji u „oblaku“ koji spaja korisnike, partnere i zaposlenike SAP-a s ključnim informacijama i procesima kako bi ubrzali svakodnevno poslovanje i pratili rezultate. Ova mreža olakšava suradnju na svim razinama, unaprjeđuje komunikaciju i suradnju neovisno o mjestu, ubrzava i poboljšava suradnju korisnika i stručnjaka, pomaže stvaranju konsenzusa i donošenja kvalitetnih odluka. Time SAP zaokružuje svoju brigu za korisnike istovremeno osiguravajući realizaciju poslovne strategije i opravdano potvrđuje svoju globalnu lidersku poziciju.
„Inovacije su na ovogodišnjoj konferenciji SAP FORUM bile u prvom planu. SAP je prepoznao svoje prilike na globalnom tržištu te stvorio portfelj rješenja koji u digitalnoj tranziciji i modernom poslovanju osiguravaju nesmetan poslovni tijek. Ponosni smo što su sudionici današnjeg druženja otvorili dijalog kojemu SAP može odgovoriti najboljim poslovnim praksama, a čvršća i jasnija suradnja sa udrugom korisnika SAP-a u Hrvatskoj dobiva novu dimenziju. Veseli me i činjenica kako Hrvatska i gospodarski subjekti drže korak s inovacijama koje su dostupne, a svjesnost da njihova integracija u svakodnevno poslovanje osigurava tržišni rast osigurat će gospodarski oporavak,“ zaključila je Sonja Popović, direktorica SAP-a.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here