Corona virus, bez obzira njegovu stvarnu opasnost i rizik, izazvao je dosta pomutnje u svijetu općenito, što onda znači i u svijetu tehnologije. Zbog opasnosti od zaraze i širenja virusa već je odgođen ovogodišnji svjetski kongres mobilne tehnologije ili ”Mobile World Congress”, koji se tradicionalno trebao odvijati u Barceloni, a razmišlja se o otkazivanju još nekih sajmova i događanja (kao što je E3).

Huawei, ne želeći stvari prepuštati slučaju, odlučio se na dodatne mjere opreza: događaj u Parizu na kojem je kineski proizvođač pametnih telefona trebao i javno predstaviti svoju novu Huawei P40 seriju, otkazan je. Umjesto uživo, događaj, a i samo predstavljanje uređaja odvijat će se preko interneta, točnije video-prijenosa.

 

Kineska internetska mreža Weibo objavila podatke o tome da Huawei razmišlja o internetskom najavljivanju svojih novih P40 pametnih telefona

Najava video-prijenosa službenog predstavljanja P40 serije pametnih telefona objavljena je na kineskoj društvenoj mreži Weibo. U tekstu slijedi kako Huawei planira uskoro napraviti internetsku konferenciju koja će se prenositi širom svijeta, umjesto da se održi, kao što je prvotno planirano, u glavnome gradu Francuske.

Ako se ovo obistini (a sve ide prema tome da će se obistiniti), najavu Huaweija P40 Lite, P40 i P40 Pro pratit ćemo zavaljeni u naše naslonjače, iz udobnosti naših domova, preko interneta. Najava bi se trebala održati 26. ožujka, kao što je i planirano.

 

Huawei nije jedini koji bi svoje događaje mogao prikazivati isključivo putem interneta. Osim njega, Google i Apple već su ranije najavili mogućnost uspostavljanja ”mrežnog” prijenosa konferencija.

Google i Apple već su ranije otkazali svoje planirane događaje te su također najavili mogućnost organiziranja internetskog prijenosa. Googleova I/O konferencija programera, koja se treba dogoditi u svibnju, odvijat će se uz prijenos elektroničkim putem.

Apple s druge strane, krajem ovog ili na početku idućeg mjeseca, planira najaviti neke svoje nove uređaje (vrlo vjerojatno će se raditi o novom iPhoneu, odnosno novom, cjenovno pristupačnom iPhone telefonu, iPhoneu SE 2 ili iPhoneu 9, kao i novom iPad-u Pro). Gotovo je sigurno da bi te svoje nove uređaje američka tvrtka mogla isto tako najaviti putem interneta, odnosno organizirane internetske konferencije.

 

Što je sa IFA 2020, E3 i ostalim događajima?

Što je sa ostalim događajima koji su planirani za ostatak godine? Hoće li ti događaji biti održani na klasičan način ili ćemo i njih pratiti preko interneta? Zasad je na ova pitanja teško odgovoriti.

Događaji kao što su IFA 2020 koji se treba održati u Berlinu, ali i Appleov službeni događaj koji se treba održati u rujnu (događaj na kojem Apple treba predstaviti svoju novu seriju iPhone telefona, to jest nasljednike iPhonea 11, 11 Pro i 11 Pro Max) te E3 (koji treba biti održan tijekom ljeta) možda će biti održani na klasičan način, no to se još uvijek ne može sa sigurnošću potvrditi.

Ako se stvari što se corona virusa tiče smire i srede do tada, sve će sve vratiti u normalu. U suprotnom, sve ostale najave, događaje i konferencije koje su isplanirane do završetka 2020. godine mogli bismo gledati preko interneta.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here