Prvo ćemo reći nešto što mnogi ne žele priznati – 16 inčni Appleov MacBook Pro je najjači lightweight laptop kojeg možete kupiti na tržištu. Točka. Na tržištu nema tako laganog i tankog laptopa (op.a. 16mm debljine, < 2kg težine) u kojeg možete bez problema “strpati” 8 TB SSD-a. Ako želite toliko mjesta, alternativa ne postoji. Naravno, to košta i nitko ne osporava činjenicu da su Appleovi proizvodi (pre)skupi. No, radi se o premium uređajima kod kojih plaćate kvalitetu i ime, odnosno brand.

Laptop koji je vjerojatno najbliže dotičnom MacBook Pro-u je Dellov XPS 15 7590. On možda u poslovnom svijetu nije popularan kao MBP, ali definitivno nije prošao nezapaženo. I jedan je od rijetkih laptopa koji se mogu nositi s MBP-om po cijeni, konfiguraciji i kvaliteti.

Ako ne želite biti “zarobljeni” u Appleovom ekosustavu, nego želite imati Windowse ili Linux na laptopu, onda je Dell odličan izbor. Nažalost, ovaj laptop još nije moguće još uvijek kupiti u Europi, nego ga morate naručivati iz Amerike. Nadamo se da će se to u narednih par mjeseci promijeniti. Zašto?
 Zato što i Europljani žele laptop u koji mogu staviti 64 GB RAM memorije i nekoliko TB mjesta za pohranu podataka.

Dell XPS 15 vs MacBook Pro 16

Jedan od najjačih XPS 15 modela ima jako puno sličnosti s MBP-om. Imaju isti CPU, devetu generaciju Intel Core i9-9980HK-a, 64 GB RAM memorije, 2 TB PCIe SSD, 4K OLED ekran dijagonale 15.6 inča … dotični ekran je nešto manji nego onaj kod Applea, ali ima bolju rezoluciju i oštriju sliku što je veliki plus.

Nadalje, Dell je u svoj laptop zapakirao i Nvidia GeForce GTX 1650 s 4 GB video memorije, što je mnogo bolje nego AMD-ova grafička kartica koja dolazi s MacBookom. Kao što vidite po konfiguraciji, različiti su, ali opet vrlo blizu. Na oba laptopa ćete moći odraditi svakodnevne stvari koje morate ili želite raditi, na oba laptopa ćete moći i odigrati omiljenu igru itd.

Što nas vodi do “glavne” stavke, a to je cijena. Dellov najjači model košta oko 2780 dolara (cca. 19.000 kn), dok Apple u boljoj kombinaciji komponenti košta oko 4199 dolara (cca. 28700 kn). Razlika je skoro 10.000 kuna! No, nije ni to sve. Ako želite Apple Care, a želite ga za tako skupi laptop, to vam je dodatnih 379 dolara za 2 godine dodatnog jamstva (ukupno 3 godine). S druge strane, Dell za svoj XPS nudi 4 godine jamstva bez ikakve naknade.

Stoga, ako tražite malo bolji laptop za posao, definitivno preporučujemo Dell XPS 15. Pitanje je samo kako ga trenutačno nabaviti u Hrvatskoj osim preko online kupovine iz Amerike.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here