Apple i Google jako su dugo čekali s predstavljanjem pametnih telefona koji podržavaju 5G tehnologiju, no prema prodajnim rezultatima čini se da to nije pretjerano utjecalo na njihovu popularnost.

Danas je 5G mreža u mnogim dijelovima svijeta već dostupna pa samim time potražnja za 5G uređajima značajno raste. Trend rasta nastavit će se i u narednim mjesecima, a za očekivati je kako će se i broj lokacija pokrivenih 5G signalom u narednim mjesecima višestruko popuniti.

I dok se telekom operateri i sami proizvođači pametnih telefona bore s razvojem mreža i uređaja za 5G mreže, Apple i Google već gledaju u daleku budućnost – kada će korisnici imati pristup još modernijoj 6G mreži.

Iako još uvijek većina nas nije počela koristiti blagodati 5G mreže, velike tehnološke tvrtke i istraživači već naporno rade na razvoju i istraživanju novih 6G mreža. Dapače, u nekim se laboratorijima već testiraju prijenosi podataka 6G brzinama, što znači da smo već vrlo blizu otkrivanju kvalitetne infrastrukture za mreže budućnosti.

Iako su iPhone i Pixel uređaji među zadnjima dobili mogućnost povezivanja na 5G mreže, Apple i Google sada već istražuju mogućnosti koje će im donijeti nova 6G mreža.

Naime, i Apple i Google odlučili su postati dijelom Next G Alliance, koja okuplja mnogobrojne kompanije koje svoj interes pronalaze u inovativnim 6G mrežama. U odabranom društvu uz Google i Apple nalaze se i mnogi drugi svjetski tehnološki velikani kao što su Intel, Cisco, LG Electronics, Hewlett Packard Enterprise, Mavenir, VMware, itd.

Svi oni aktivno će sudjelovati u razvoju novih 6G mreža kako bi postigli dominaciju na tom potencijalno moćnom tržištu koje nam tek dolazi za 10-ak godina. Fokus će prvenstveno biti na razvoju 6G mreža u Sjevernoj Americi, no vjerujemo da će utjecaj Next G Alliance imati puno veći značaj i za cjelokupno svjetsko gospodarstvo.

Vrijedi još spomenuti kako će na čelu Next G Alliance biti Alliance for Telecommunications Industry Solutions (ATIS), a prvi sastanci već su održani proteklih dana.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here