Europska Unija svim se silama trudi uspostaviti red na modernim elektroničkim tržištima, a njihove odredbe često nailaze kako na kritike, tako i na pohvale od strane raznih vrsta korisnika. Ovog puta EU će se detaljnije pozabaviti uravnoteživanjem cijena roaming usluga na području čitave Europe, što bi korisnicima u krajnjoj liniji moglo osigurati niže i pristupačnije cijene. Valja naglasiti kako ovo nije neka ishitrena odluka jer se rasprava o tome već održala prošle godine.

Europska Unija odlučila je uravnotežiti ponudu roaming usluga na području čitave Europe na način da će definirati maksimalne cijene koje telekom operateri mogu naplaćivati. Promjene u području naplate roaming usluga započele su već prije nekoliko godina, kada je odlučeno kako će korisnici u zemljama Europe moći koristiti tarife (i cijene) koje imaju u svojoj zemlji. Ovog puta odluke idu još dalje pa će se tako definirati maksimalna cijena roaming usluge koju telekom operateri mogu naplaćivati korisnicima u Europskoj Uniji.

Definirat će se maksimalna cijena naplate, a telekom operateri neće smjeti svoje cijene držati iznad dogovorene razine. Na taj načini korisnici iz čitave Europe trebali bi imati jedinstven cjenik usluga, što će u konačnici značiti i nešto niže cijene za telefoniranje s teritorija EU. Koliko će iznositi točne cijene za sada nije poznato, no činjenica je da se o tome razgovara već jednu godinu – kako bi se ispunile sve želje korisnika i operatera.

Europska komisija bi to kraja godine (31. prosinca 2020.) trebala usvojiti Delegirani akt koji će definirati maksimalne cijene za glasovne pozive u fiksnoj i mobilnoj mrežu. Na taj način trebali bi “ispraviti cjenovne anomalije” kako bi svi u Europi razgovarali po istim uvjetima, odnosno istim cijenama. Dakako, važnu ulogu ovdje će igrati telekom operateri koji moraju jasno definirati koliko iznosi dodatni trošak roaming usluga. Nakon što se sve države i uključene strane izjasne i dogovore – dobit ćemo zakon koji će ujednačiti EU tržište. Za korisnike bi ovo trebala biti super informacija jer će cijene roaming usluga najvjerojatnije padati.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here