Apple je na tržište izbacio nove 13 i 15 inčne modele MacBook Pro-ova koji donose novu treću generaciju tipkovnice, “True Tone” ekran, bolje i jače procesore i još mnogo toga …

Appleovi MacBook Pro-ovi su dobili “ljetno osvježenje”. To znači da su izgledom ostali isti, ali su promijene “ispod haube”, odnosno Apple se fokusirao na performanse, ne na izgled. Ako imate model iz 2016. godine, slobodno preskočite ovaj model jer razlika nije toliko velika. Ako imate stariji MBP i želite upgrade, onda svakako razmislite o ovom modelu. Jedini je problem što će vas koštati kao solidan polovni automobil.

Novi MBP modeli dolaze sada s Touch barom (točnije svi modeli, osim najslabijeg 13-inčnog modela), boljim i novijim Intelovim procesorima, više RAM memorije, većim SSD-ovima, boljom grafikom, True Tone ekranima, te s T2 dodatnim procesorom zaduženim za sigurnost, kriptiranje i Siri. Nažalost, kontroverzna “butterfly tipkovnica” i dalje ostaje. Navodno je bolja, ali Apple nije riješio ključni problem – tipkovnica je i dalje “ranjiva” na prašinu. Za one koji ne znaju – i sasvim malo prašine vam može “zaštopati” tipku ili više njih, te će Apple to popraviti o svom trošku, no to je ogroman problem i za Apple i za korisnike.

True Tone bi ekrane trebao učiniti “boljima”

Početne cijene laptopa ostaju nepromijenjene: 13-inčni modeli će koštati 1800+ dolara, a 15-inčni 2400+ dolara. U Hrvatskoj to znači 18.000+, odnosno 23.000+ kuna. Naravno, sve iznad početnih modela diže cijenu za par tisuća kuna gore. Uz to, Apple je ponudio 2 nova dodatkaeksterni GPU i nove zaštitne navlake/torbe za laptope. Evo detalja…

Nova, osma generacija procesora

15-inčni modeli se miču sa starih quad-core procesora na osmu generaciju Intelovih i7 procesora, dok će najjači modeli imati i9. To znači 6 fizičkih jezgri. Manji model će napokon imati 4 jezgre, a koristit će i5 i i7 procesore osme generacije.

RAM, SSD i baterija


Za ljude koji planiraju kupiti 15-inčne modele, dobra vijest je da će se memorija udvostručiti. Vjerojatno će jači modeli imati 32 GB RAM memorije, umjesto dosadašnjih 16 GB. Odlična vijest je da to više neće biti DDR3, nego DDR4. DDR4 je mnogo brži i podržava veće kapacitete, ali isto tako i brže troši bateriju. 13-inčni modeli će i dalje imati 8/16 GB memorije.
Kako bi Apple tu nadoknadio “nedostatak” s novim RAM-ima, odlučili su ugraditi nove i jače baterije, te bi ta ista baterija treba nadoknaditi razliku u potrošnji baterije. Točnije, trebala bi raditi jednako dugo kao i baterija kod starijih modela.
Što se pohrane podataka tiče, sada u modele možete ugraditi do 2, odnosno 4 TB SSD-a. Da, to je skupo i pitanje je hoće li u Hrvatskoj biti takvih modela, no više nije limit 512, odnosno 1024 GB.

True Tone “ukraden” s iOS-a

True Tone, feature koji možete naći na iPhoneu i iPad Pro-ovima, koristi senzor na uređaju koji automatski prilagođava vaš ekran okolini u kojoj se nalazite. Ako se nalazite u svjetlom prostoru, ekran će se zatamniti i obrnuto. Ako puno radite van ureda, ovo bi vam mogao biti koristan dodatak, ali daleko od toga da je neophodan. Dobra stvar je što ćete ovo moći sami uključiti/isključiti u postavkama OS-a.

 

Dodatni procesor – T2

T2 je druga generacija procesora koja je zaslužena za “sporedne” radnje na MBP-u, ali je iznimno bitna komponenta. Ona se brine o čitaču otiska prsta, kontrolira određene sigurnosne procese, enkripciju diska i slično. Ova druga generacija će dodati još neke mogućnosti, te će paziti na vaš bootup proces kako nijedan malware ne bi mogao “zaraziti” vaše računalo. Mnogi su očekivali da bi T2 mogao biti zadužen i za FaceID, ali još ništa od toga na MacBooku. Možda iduće godine i s idućom generacijom laptopa.

Stara tipkovnica u novom ruhu

Butterfly tipkovnica druge generacije, koja se trenutačno koristi na modelima iz 2016.-e godine, je prilično glasna, ima problema s prašinom i nije baš najbolja tipkovnica na laptopima. Mehanizmi ispod tipki su dobro zamišljeni na papiru, ali u praksi su pokazali nekoliko manjkavosti.
Zato će ova nova tipkovnica biti jednaka staroj, samo bi trebala biti nešto tiša. Nadali smo se da će Apple riješiti postojeći problem, ali se očito ne zamaraju time. Kao ni sudskim parnicama gdje će morati opravdati ovaj “inženjerski” pristup izrade tipkovnice i vjerojatno platiti penale jer prodaju tipkovnicu koja ima grešku i koje su svjesni.

Apple dodaci – kožna navlaka za MBP i eksterni GPU

Ako planirate kupiti ovako skup i nov MBP, možda ćete htjeti kupiti novu kožnu navlaku za svoj novi laptop? Apple će ponuditi novu kožnu navlaku koja će koštati 179 dolara za 13-inčne modele, te 199 dolara za 15-inčne modele. Kad već potrošite 25.000 kuna na laptop, zašto ne potrošiti još 1200+ kuna i na kožnu navlaku u kojoj će laptop lijepo izgledati dok ga nosite na kavu ili na posao?I za kraj spomenimo još third-party eGPU (external graphics processing unit). Njega će proizvoditi kompanija Blackmagic. Za razliku od većine eGPU kutija, ova neće biti horizontalna, nego vertikalna i u njoj će se nalaziti AMD Radeon Pro 580 grafička kartica. Početna cijena bi mogla biti oko 699 dolara u Americi, što znači da će kod nas vjerojatno koštati preko 1000 dolara, no vidjet ćemo kada dođe.
Sve u svemu, lijep redizajn, ali cijene su takve da si većina nas neće moći priuštiti ovakav laptop. Jednostavno preskup za naš standard. Generalno gledano, naravno.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here