Uz svaki se smartphone veže pokoji mit, odnosno neistina koja je u očima mase postala istinita. Najviše ih vežemo uz Android telefone, pa u nastavku slijedi pet mitova o našim ljubimcima i prava istina koja je često potpuno drugačija od rasprostranjenih mišljenja.

Crna pozadina štedi bateriju

Činjenica da baterija duže traje ako koristimo manje svijetla istinita je za uređaje s LED osvjetljenjem. Snagu na taj način štede LED, AMOLED i Super AMOLED ekrani, odnosno uopće ne troše energiju kada je svjetlost na minimumu.

Suprotna je priča s LCD ekranima koji bateriju iscrpljuju čak i korištenjem crne boje. Ipak, LCD uređaji zbog toga prikazuju kudikamo kvalitetnije tamne boje. Mit je, stoga, polovično istinit.

Punjenje telefona više nego što je potrebno izaziva kvar

Pametni telefoni današnjice sami su sposobni detektirati granicu normale prilikom punjenja i obraniti se pretjeranog unosa energije koji može rezultirati pregrijavanjem ili kvarom. Kada se baterija napuni, ona šalje signale telefonu koji automatski ukida napajanje. Zato ostavljanje mobitela na punjaču dugo nakon što je dostigao maksimalnih 100 posto, nikako neće naštetiti vašem uređaju.

Trebate koristiti punjač koji ste dobili uz uređaj


Možda i mit koji je najlakše razbiti. Jednostavno, za svoj smartphone možete koristiti bilo koji punjač – naravno, pod uvjetom da je kompatibilan jer punjač za iPhone neće odgovarati Samsungovim telefonima i obrnuto. Dapače, možda su punjači koje niste dobili uz svoj uređaj moćniji, pa će i punjenje vašeg njima biti moćnije i brže.

Bolje karakteristike u teoriji znače bolje performanse mobitela  

Ako ste zagrizli na smartphone koji tek stiže na tržište i jedini su vam izvor informacija stranice sa specifikacijama i recenzije koje su „napumpale“ uređaje, bolje da još malo pričekate s kupnjom.

Naime, kada uređaj posjeduje moćnu kameru od 20 megapiksela i, recimo, 4 GB RAM-a, odmah pretpostavljamo da je odličan i da njegovom kupnjom nećemo požaliti. Međutim, u obzir treba uzeti još mnogo faktora – je li u pitanju Qualcomm ili MediaTek čipset, koliko CPU jezgra ima, kako se kamera snalazi u lošem osvjetljenju, koliko brzo fotografira, kolika je rezolucija ekrana i slično.

Razlog tomu je činjenica da uređaji koji imaju odlične karakteristike ponekad na testiranjima ne postižu najbolje rezultate. Upravo zbog toga potrebno je razmotriti sve aspekte prije kupnje mobitela, kao i bilo kojeg drugog uređaja s kojim bi situacija mogla biti slična.

Vraćanje na tvorničke vrijednosti će obrisati sve podatke

Vraćanje telefona na tvorničke postavke doista će rezultirati brisanjem datoteka. Ipak, iste je bez problema moguće vratiti na uređaj uz pomoć sljedećeg linka.

Ako, pak, prodajete ili poklanjate svoj smartphone i bojite se da će sljedeći korisnik moći zaviriti među vaše podatke, sve na telefonu jednostavno šifrirajte. Evo kako to možete učiniti u Android uređajima.

 

Zaključak je jednostavan: ne vjerujte mitovima i tražite rješenja jer za sve probleme postoje jednostavni odgovori.

Piše: D.S.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here