Apple je u Kaliforniji predstavio novi MacBook Air 2020. To je njihov najtanji i najlakši laptop koji nudi pregršt snage, odličan dizajn, prilično je robustan i izdržljiv, te ima prihvatljivu cijenu. I da – to je njihov najprodavaniji laptop, pa ne čudi činjenica da su se odlučili osvježiti postojeći MacBook Air i izbaciti novi na tržište. Doduše, malo iznenađuje vrijeme ovog “eventa” jer je cijeli svijet u karanteni, Apple trgovine su zatvorene diljem svijeta …

Bez obzira na sve ovo, u nastavku teksta ćemo pogledati što nudi ovaj novi laptop. Ovako, na brzinu, možemo vam reći da nudi dvostruko više snage nego prethodnik, ima duplo više mjesta za pohranu podataka, novu magic tipkovnicu, te ima riješene neke probleme koji su pratili starije modele.

Najbolje od svega je što mu je početna cijena svega 999 dolara, odnosno 999 funti. Naravno, govorimo o baznom modelu. No, više o tome u nastavku teksta.

Datum izlaska

Novi MacBook Air 2020 je dostupan za narudžbe odmah putem Apple Storea. Odnosno dostupan je za narudžbu od datuma 23. ožujka. Jedini je problem što su Apple trgovine, diljem svijeta, zatvorene. Jedino što možete napraviti, ako ne želite čekati, je naručiti MacBook Air putem Interneta. Ipak, treba uzeti u obzir da ni to nije lagano jer će određene narudžbe kasniti zbog usporavanja posla i pandemije koju smo spomenuli. Tako da nismo sigurni kada ćemo ga uspjeti testirati i isprobati. Nadamo se početkom svibnja.

Cijena

Vjerojatno najveće iznenađenje kod ovog MacBook Aira je bila niža početna cijena nego što je to bio slučaj s prijašnjim modelom. U Americi će bazna verzija Aira koštati 999 dolara, u UK oko 999 funti, u Australiji oko 1599 dolara …
Ovaj podatak govori da Apple nastavlja sa svojom novom politikom smanjivanja cijene novih modela, dok su hardverski oni sve jači i jači. Tako da sada možete dobiti bazni model novog Aira za 6.500 kuna u Americi, odnosno vjerojatno 8-9 tisuća kuna u Hrvatskoj. Mi bismo rekli da je to sasvim solidna cijena za ovaj laptop. Da, za te novce možete dobiti solidni gaming stroj s Windowsima, ali ovaj laptop nije namijenjen toj “publici”. Air će kupovati oni koji žele biti u Apple ekosustavu i treba im dobar (poslovni) laptop za svakodnevni rad.

Što se hardvera tiče, početni model će doći s dual-core 10.-om generacijom Intel Core i3 procesora, 256 GB SSD-a, te s 8 GB RAM memorije. Jača varijanta će koštati oko 1299 dolara te će doći s prvim quad-core procesorom – 10.-om generacijom Intel Core i5 procesora, te s 512 GB SSD-a. Ako vam treba više RAM-a, možete i to nadoplatiti pa imati maksimalnih 16 GB.

Specifikacija

  • Display: 13-inch Retina display with True Tone
  • CPU: 10th-generation Intel Core i3/i5/i7
  • GPU: Intel Iris Plus integrated graphics
  • RAM: 8GB/16GB LPDDR4X (3,733MHz)
  • Storage: 256GB–2TB SSD storage
  • Ports: 2 x Thunderbolt 3 ports

Ako je vjerovati Appleu, novi MacBook Air 2020 će biti dvostruko brži od prošlogodišnjeg modela zahvaljujući novim i bržim procesorima. Konkretno radi se o desetoj generaciji Intelovih procesora.
Iako Apple nije točno specificirao koji točno procesor će koristiti u svojim laptopima. Naša pretpostavka je da se radi o Intel Core i3-1000G4, te Intel Core i5-1030G7 procesorima.

Nadalje, Air modeli najčešće spadaju u “fanless” modele, odnosno neće imati aktivno hlađenje, što nam govori da će koristiti Intel Ice Lake čipove.

To bi također značilo da MacBook Air 2020 ima procesore koje praktički možete kupiti u trgovinama, te da nisu radili custom procesore za svoje laptope kao što je to bio slučaj s prijašnjim modelima. Oni su imali procesore koji su radili na višim taktovima od onih “standardnih”.

Što se grafičke kartice tiče, nje nema. Odnosno, nema dedicirane grafičke kartice, što je bilo i za očekivati, nego imate integriranu grafičku karticu – Intel Iris Plus. Navodno će taj GPU dati 80 posto bolje performanse nego prijašnji.

Novi featurei

Iako će ovaj novi MacBook Air izgledati kao prijašnji model i neće imati većih preinaka, moramo napomenuti da ovaj model dolazi s novom magic tipkovnicom. Ona je debitirala prošle godine u 16-inčnom MacBook Pro modelu i navodno je odlična. Kao što znate, Apple je imao velikih problema s ovim tipkovnicama, no sada smo već na četvrtoj iteraciji istih pa se nadamo da su problemi zauvijek otklonjeni.

Nova tipkovnica ima hod od 1 mm, odnosno već na pomak od 1 mm postaje responzivna i registrira vaš klik. Nadalje, na novoj tipkovnici strelice će imati oblik slova T. To će biti intuitivnije za korisnike i lakše će “pogoditi” strelice kada ih budu trebali.

Samo kućište je napravljeno 100 posto od recikliranog aluminija, te dolazi u tri boje: gold, silver i space gray.

Thunderbolt 3 portovi mogu upogoniti 6k eksterne monitore. I to je u biti to. Ako tražite dobar laptop do 8-9 tisuća kuna, strpite se još malo dok ovaj Air ne bude dostupan za kupiti i u Hrvatskoj.

 

Piše: B.P.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here