Godina 2018. bi po svemu sudeći trebala donijeti jako velik broj inovacija, pogotovo od strane tvrtke Sony. Neki od uređaja koji bi trebali postati ponos Sonyja su uređaji koje je tvrtka predstavila na CES-u 2018. Radi se o uređajima Sony Xperia XA2 i XA2 Ultra.

Iako na prvi pogled ne izgledaju ništa posebno, već kao i svaki drugi prosječan pametni telefon osrednjeg razreda, ako pogledamo malo detaljnije onda ćemo vidjeti kako je Sony i u ove uređaje želio utkati dio svojih novina koje bi se samo trebale nastaviti u godini koja je pred nama.

Ovaj članak ćemo posvetiti prvim pogledima na ova dva uređaja – Sony Xperiju XA2 i XA2 Ultra priilikom čega ćemo pokušati odgonetnuti barem dio onoga što možemo očekivati iz Sonyjeve kuhinje ove godine.

Ne znam koliko vam je to bilo poznato ili ne, ali Sony je sa razmišljanjima o promjenama na svojim uređajima već započeo lani. Stvar je u tome da su te Sonyjeve novine i njihovu implementaciju zapazili samo neki korisnici, dok su većini te promjene promaknule. O čemu se radi?

Sony Xperia XA2
Sony Xperia XA2

Pa recimo, po prvi puta u povijesti Sony je odlučio senzore za slike zadržati ekskluzivno samo za svoje uređaje. K tomu, japanska tvrtka se odlučila na što brže izbacivanje nadogradnji za softverske komponente.

Sony Xperia XA2 Ultra
Sony Xperia XA2 Ultra

Ove godine vrlo je vjerojatno to kako će dizajn uređaja, koji po mišljenjima mnogih izgleda zastarjelo i jednostavo ”out” biti uvelike promijenjen. Iako se promjene u vezi dizajna kod Sony Xperija XA2 i XA2 Ultra ne vide ”na prvu”, one su ipak tu. Samo treba pogledati malo bolje.

 

Sony Xperia XA2 i XA2 Ultra: Promjene u dizajnu, iako ne ”na prvu” su vidljive već kod ova dva uređaja

Na prvi pogled i 5-inčni Sony Xperia XA2 i 6-inčni Sony Xperia XA2 Ultra izgledaju vrlo, vrlo slično prošlogodišnjim modelima. Ako pogledamo na uređaje ”izdaleka” pomisliti ćemo kako promjena uopće nema. Ali je li to baš tako? Na svu sreću – nije.

Sony Xperia XA2 Ultra recenzija

Modeli iz 2018. godine sada će imati čitač otisaka prstiju koji se neće nalaziti na bočnoj strani okvira kao što je to bilo u prošlosti tipično za Sony. Umjesto toga, čitač otisaka prstiju biti će smješteni na sredini stražnje strane uređaja.

Sony Xperia XA2 Ultra kamera

Još jedna novina u vezi dizajna ogleda se u smještaju kamere. Umjesto da se nalazi u gornjem, lijevom kutu, kamera će (počevši od novih uređaja) biti smještena na sredini poleđine uređaja (naravno, govorimo o primaroj ili stražnjoj kameri).

 

Sony Xperia XA2 i XA2 Ultra: Kamere će napokon moći snimati u 4K kvaliteti

Glavne kamere na ova dva nova Sonyjeva pametna telefona su vrlo vjerojatno identične, što znači da će se vrlo vjerojatno raditi o senzorima od 23 megapixela. Ako se sjećamo, od prošlogodišnjih Sonyjevih iteracija pametnih telefona, samo XA1 je imao mogućnost snimanja videa u 4K kvaliteti. To će se promijeniti ove godine, jer će i XA2 i XA2 Ultra imati mogućnost snimanja videa u 4K.

Sony Xperia XA2 kamera

Vrlo je vjerojatno kako će ova dva uređaja, slično kao što je bio slučaj i sa Sony Xperia XZ1 i XZ Premium imati mogućnost spremanja 4K videa u popularnom h.265 kodeku.

Sony Xperia XA2 stražnja kamera

Još jedna novina u pogledu snimanja videa ogledati će se u mogućnošću snimanja u ”slow motionu” do čak 120 sličica po sekundi – mogućnost koja će isto tako biti prisutna na ova dva uređaja.

Što se tiče ljubitelja slikanja popularnih ”selfieja”, dovoljno je za reći to kako će ovim dvama uređajima i oni doći ”na svoje”. Ako vam je dovoljno slikati selfije kamerom od 8 MP, a kamera vam je vrlo važan segment pametnog telefona, u tom slučaju će Sony Xperia XA2 biti dovoljan.

Sony Xperia XA2 Ultra selfie dvostruka kamera
Sony Xperia XA2 Ultra ima ugrađene dvije selfie kamere

Ako pak želite dvostruku prednju kameru sa senzorima od 8 i 16 megapixela, plus OIS (uz optički stabilizator slike) u tom slučaju će XA2 Ultra biti ono što ćete trebati imati. Sa ultra modelom uz dvostruku selfie kameru dobivate i 6 inčni zaslon uz više memorije i pohrane.

 

Sony Xperia XA2 ultra performanse

Sony Xperia XA2 i XA2 Ultra: Tehničke nadogradnje najviše se odnose na promjene kod procesora

Veliki broj korisnika Sony Xperije XA1 se žalio na performanse uređaja. Pogađate zašto? Helio P20 procesor, proizveden od strane tvrtke MediaTek je bio glavni ”uzrok” kukanja i nezadovoljstva. Sony je očito primio ove kritike vrlo dobro i odlučio je nešto učiniti po tom pitanju.

Umjesto ”low end” MediaTekovog procesora, novi Xperia uređaji koristiti će Qualcommov Snapdragon 630, što je značajno poboljšanje, a tu je i GPU Adreno 510 koji se brine za kvalitetu slike.. Manji Sony XA2 bi trebao imati 3Gb Ram-a, dok bi ”Ultra” model trebao imati 4 GB radne memorije, s time da oba modela imaju prikaz slike u Full HD-u.

Još jedno poboljšanje u pogledu performansi ova dva uređaja ogleda se u baterijama. Tako ćemo umjesto dosadašnjih 2300 i 2700 mAh kao što je bio slučaj na XA1 i XA1 Ultra imati baterije od 3300 i 3580 mAh, što bi trebalo donijeti kakav-takav ”boost” u pogledu trajnosti baterije.

S obzirom na to kako su oba uređaja ”medium-end” i kako će oba izaći na tržište ove godine, Sony je na oba uređaja odlučio staviti najnoviji Androidov Oreo 8.0 operacijski sustav. Zahvaljujući najnovijem programu razmatra se i Project Treble.

 

Sony Xperia XA2 performanse

Sony Xperia XA2 i XA2 Ultra: Cijena i dostupnost

Čitači otisaka prstiju, bolji procesori, bolje baterije i nadogradnje u vezi operacijskih sustava – sve ovo znači to da će cijene Sony Xperije XA2 i XA2 Ultra biti više od cijena prošlogodišnjih modela. Kakva će točno cijena ovih dvaju uređaja biti, ne zna se, ali se nagađa i pretpostavlja (sudeći prema onome što se šuškalo ovih mjeseci) kako će se cijena u Europi za XA2 kretati od 350 eura, dok će cijena XA2 Ultra biti od 450 eura.

Datum izlaska bi trebala biti veljača 2018., s time da se još uvijek ne zna točno koji bi to datum trebao biti. Koliko će novi Sony Xperia XA modeli opravdati povjerenje koje im kupci i korisnici ukažu, vidjeti ćemo nakon što uređaji izađu na tržište. Zasad možemo samo reći kako držimo palčeve Sonyju u implementiranju što je više moguće novina u svoje nove uređaje.

U svakom slučaju radi se o dve modela srednje klase gdje za umjerenih 2000-3000 kn možete dobiti smartphone sa odličnom kamerom, kvalitetnim zaslonom i 4K video kvalitetom.

 

Sony Xperije XA2 Ultra cijena

Sony Xperije XA2 Ultra specifikacija:

 • Memoija i pohrana: 4GB RAM, 32GB / 64GB eMMC interna memorija, microSDXC proširenje (do 256GB)
 • Operativni sustav Google Android 8.0 Oreo
 • Procesor: (CPU) Qualcomm® Snapdragon™ 630 Mobile Platform, GPU: Adreno 510
 • Zaslon: 6 inča full HD, 1080 x 1920 pix, 16:9 ratio (~367 ppi), (~76.1% screen-to-body ratio) Corning® Gorilla® Glass
 • Baterija 3580 mAh, Quick Charging (Qualcomm® Quick Charge™ 3.0)2
 • Težina 221g
 • Dimenzije 163 x 80 x 9.5mm
 • Boje: Silver, Black, Blue, Gold
 • Stražnja kamera: 23MP 1/2.3” Exmor RS™ Hybrid Autofocus, 84° wide-angle F2.0 lens, 5x Clear Image Zoom, SteadyShot™, 4K video recording, 120fps slow-motion video recording
 • Prednja kamera: Dvostruka Selfie kamera sa flešom: 16MP OIS + 8MP 120° super wide-angle, 16MP with OIS (Optical Image Stabilizer), 1/2.6″ ExmorRS, 88° wide-angle lens F2.0
 • Cijena: oko 450 eura

 

Sony Xperije XA2 specifikacija:

 • Memoija i pohrana: 3GB RAM, 32GB eMMC interna memorija, microSDXC proširenje (do 256GB)
 • Operativni sustav Google Android 8.0 Oreo
 • Procesor: (CPU) Qualcomm® Snapdragon™ 630 Mobile Platform, GPU: Adreno 510
 • Zaslon: 5.2 inča full HD, 1080 x 1920 pixels, 16:9 ratio (~424 ppi), (~75.0% screen-to-body ratio) Corning Gorilla Glass
 • Baterija 3300 mAh, Quick Charging (Qualcomm® Quick Charge™ 3.0)2
 • Težina 171g
 • Dimenzije 142 x 70 x 9.7mm
 • Boje: Silver, Black, Blue, Pink
 • Stražnja kamera: 23MP 1/4” Exmor RS, 84° wide-angle F2.0 lens, 5x Clear Image Zoom, SteadyShot™, 4K video recording, 120fps slow-motion video recording
 • Prednja kamera: 8MP 120° super wide-angle, 1/4″ Exmor R, F2.4
 • Cijena: oko 350 eura

Piše: D.Z.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here