IPad Pro druge generacije predstavio je uzbudljivu nadogradnju zaslona koja nije bila dostupna nigdje drugdje u Appleovom ekosustavu iOS i macOS uređaja. Također nije bio dostupan ni na jednom konkurentskom uređaju. Govorimo o značajci brzine osvježavanja od 120 Hz koju Apple naziva ProMotion.

Od tada čekamo da se ProMotion probije do iPhonea, pogotovo s obzirom na to da je većina proizvođača Android pametnih telefona prihvatila veće stope osvježavanja na svojim ekranima. Sve je počelo s onim ludim igraćim telefonima s nabrijanim specifikacijama. No, nakon toga su zasloni od 90 Hz i 120 Hz postali standard kod većine Android flagship telefona nudeći zaslone s visokom stopom osvježavanja.

Neki će reći da je Androidu ta tehnologija potrebnija nego korisnicima iOS-a, jer je Apple uspio softverskim rješenjem anulirati takvu razliku. No, ne može se poreći da su zasloni s većom stopom osvježavanja svkakao privlačniji kupcima.

Problem zaslona od 90 Hz i 120 Hz je u tome što troše više energije od panela koji rade na 60 Hz, pa osjetno smanjuju vijek trajanja baterije. To su dokazali telefoni prethodne generacije poput Galaxyja S20 i Pixela 4. Stoga se smatra da je vijek trajanja baterije bio glavni razlog zbog kojeg iPhone 12 serija nikad nije dobila nadogradnju ProMotion, iako su glasine tada tvrdile kako Apple razmatra tehnologiju zaslona od 120 Hz za svoje mobilne uređaje.

U novije vrijeme glasine o iPhoneu 13 također spominju da će Apple upotrijebiti novu tehnologiju zaslona kako bi se prebacio na 120 Hz kod  iPhonea 13, ali neke informacije tvrde da bi ovu atraktivnu značajku moga samo dobiti iPhone 13 Pro Max. Dok najnovija izvješća kažu da bi ipak mogli svi modeli iPhonea 13 moglo dobiti nadogradnju zaslona koju su ionako svi dugo čekali.

Skraćeni naziv za polikristalni oksida na niskim temperaturama je LTPO, a ta tehnologija se najviše spominje u glasinama o iPhoneu 13 koje najavljuju 120Hz zaslone. To je tehnologija koju je Apple razvio i predstavio na Apple Watch Series 4. Na Apple Watch Series 5 zasjala je LTPO ploča, omogućavajući Appleu da prvi put ponudi uvijek uključeni zaslon. Tehnologija omogućuje Appleu da dinamički smanji brzinu osvježavanja sve do 1 Hz kad ne gledate u zaslon. Apple Watch Series 5 imao je slično trajanje baterije kao i njegovi prethodnici, unatoč novoj, uvijek uključenoj značajki zaslona.

Apple će navodno koristiti istu LTPO tehnologiju na iPhoneu 13. Softver će dinamiku brzine osvježavanja prilagoditi ovisno o tome što korisnik radi s telefonom. Gaming sesije i druga iskustva koja zahtjevaju visoku brzinu osvježavanja, bit će automatski povećana do 120 Hz, dok če kod drugih manje zahtjevnih aplikacija, stopa osvježavanja pasti  na niže vrijednosti.

Znamo da LTPO tehnologija ne utječe previše na vijek trajanja baterije jer i Samsung koristi vlastitu verziju LTPO zaslona za Galaxy S21 Ultra. Tako zaslon kod novog Samung modela podržava istu dinamičku brzinu osvježavanja, a trajanje baterije puno je bolje od starije inačica Galaxy S20. I OnePlus ima sličnu značajku na svom novom OnePlus 9 Pro.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here