Microsoftova Teams platforma za suradnju postala je veliki „kradljivac“ radne memorije, što znači da korisnici Windowsa 10 danas trebaju barem 16GB radne memorije kako bi sve radilo kako treba.

Nedavno je tema o radnoj memoriji i minimalnoj količini iste koja je potrebna računalu s Windows 10 operativnim sustavom iskočila u raspravi u jednoj od IT grupa na Facebooku. Donedavno, 4GB RAM-a su bila sasvim dovoljna za ugodan rad na Windows 10 računalu. Međutim, kako smo počeli sve više i više stvari prebacivati u oblak i tako se okrenuli Google Chrome-u za pristup stranicama, to više nije bio slučaj. Premotajmo film u sadašnjost i vidjet ćemo da je minimum od 16GB RAM-a nekakav konsenzus, velikim dijelom zbog trenutno relevantne Microsoft Teams aplikacije.

Microsoft-Teams aplikacija

Microsoft Teams se oslanja na Electron platformu i zapravo je u svojoj suštini „web-based“ aplikacija. To u praksi znači da je potrebno određeno fino ugađanje da bi ispravno radila na računalima s manjom količinom RAM-a-. Preporučljivo bi, između ostalog, bilo onemogućiti Outlook add-in i hardversku akceleraciju, dodatno prilagoditi postavke „page file“ međuspremnika i naravno – dodati još RAM-a.

Kako dodajemo sve više aplikacija u oblak, količina memorije koju pretraživač koristi postaje jako važan faktor. (Zanimljivo je napomenuti da u nekim situacijama Microsoftov Edge puno bolje iskorištava memoriju od primjerice Google Chrome-a.)

ram memorija

Nadograditi ili kupiti novo?

Prilikom kupnje računala, odluka o količini RAM-a koju želimo ugraditi može na jedan način biti odgođena, ukoliko se radi o klasičnom desktop računalu ili laptopu koji podržavaju nadogradnju. Ukoliko se računalo može otvoriti i fizički podržava dodatni RAM modul, može se nadograditi kako bi postalo ozbiljnije radno računalo. Međutim, kod laptopa i drugih uređaja kojima je radna memorija tvornički zalemljena na matičnu ploču i ne može se nadograđivati, cijena cjelokupnog uređaja će određivati količinu radne memorije.

Tvrtke često imaju mogućnost unajmljivanja informatičke opreme, samim time po potrebi mogu izvršiti zamjenu ili nadogradnju. Potrošači i osobni korisnici nemaju taj luksuz. Stoga imajte količinu RAM memorije na umu kada kupujete novi laptop ili računalo.

Prije nekoliko godina, Microsoft je obećao svojim korisnicima da će Windows 10 biti posljednja verzija tog operativnog sustava koju će ikada poželjeti kupiti, ali pritom nisu mislili da ga možemo/trebamo pokretati na istom računalu s kojim smo pokretali Windows 7. Kod računala treba biti realist: doći će trenutak kada se jednostavno trebamo nadograditi. Iako je u teoriji moguće zamijeniti stari IDE disk novim SSD diskom i pokušati dodati još radne memorije, dođe vrijeme kada su sve ostale komponente toliko stare da nestaje svaki smisao pokretanja sustava Windows 10 na tom računalu.

(Pomoglo bi da je Microsoft olakšao proces migracije, međutim ostaje nada da će proces biti sve lakši kako se sve više podataka bude premještalo u oblak).

Što je uzrok usporavanja?

Da bi se otkrio uzrok usporavanja, koristi se Task Manager ili Process Monitor. Task Manager je ugrađen u sami sustav; do njega se dolazi desnim klikom na System Tray. Nadalje, klikne se na „More details“ i zatim odabere „Memory“ da bi se sortirala količina RAM-a koju koriste aplikacije. Ovdje je potrebno neko vrijeme pratiti stanje da bi se definiralo koja aplikacija koristi najviše resursa.

Čemu sva ova rasprava oko RAM-a? Zato što 11. svibnja prestajemo s korištenjem inačice 1909 i bit će potrebno prijeći na inačicu 2004 ili kasniju kako bi nastavili primati sigurnosne nadogradnje. Sa 4GB rama, korištenje takvog računala bit će znatno otežano kako vrijeme bude išlo.

windows 10 update

Pauza za „Patch Tuesday“?

Što se tiče privatnih korisnika Windows 10 sustava, sigurnosne nadogradnje ovomjesečnog „Patch Tuesdaya“ su na pragu, stoga pauzirajte ili odgodite update Windowsa 10. Ove dvije radnje će vas osigurati od nenamjernih nadogradnji.

Prvo odaberite Start, Settings, Network & Internet i zatim Wi-Fi ili Ethernet (ovisno o tipu konekcije koji koristite). Kliknite na „Manage known networks“. Kliknite na mrežu koju trenutno koristite, odaberite Properties i uključite „Set as metered connection“. Ova radnja zavarava računalo na način da internetsku konekciju smatra ograničenom (podložnu dodatnim troškovima u slučaju većeg prometa) i nadogradnje će skinuti samo ukoliko ih vi odobrite.

Druga radnja koju možete poduzeti je odabir odgode za neki od datuma iza 13. travnja, nakon što stignu „Patch Tuesday“ sigurnosne nadogradnje.

Za to napraviti, kliknite na Start, System i zatim na About. Provjerite koristite li još uvijek inačicu Windowsa 10 1909. Ukoliko niste sami blokirali sustav kako bi ga zadržali na inačici 1909, možda je to napravio Microsoft. Ako je vaše računalo još uvijek na inačici 1909, možda je vrijeme da uložite u kupnju novog računala.

Svaki puta kada određeni „release“ dođe svome kraju, preporučljivo je ocijeniti stanje vašeg računala. Jeste li nadogradili SSD disk? Imate li dovoljno prostora za pohranu? I naravno, imate li dovoljnu količinu radne memorije i može li se ona nadograditi,  zbog toga što će s Windows 10 2004/20H2, 16GB RAM-a zbilja biti minimum koji se može preporučiti.

Piše: N.B.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here