Xiaomijev pametni telefon Mi Note 10 bio je prvi Xiaomijev pametni telefon koji se mogao pohvaliti time da otraga ima novu Samsungovu kameru.

Radilo se o ISOCELL Bright HMX kameri rezolucije od 108 megapiksela. No kineski proizvođač ne planira ovdje stati. Navodno Xiaomi priprema novi Mi Note pametni telefon (koji bi se mogao zvati Xiaomi Mi Note 11), koji će između ostaloga imati novu kameru sa još boljim mogućnostima zumiranja.

 

Xiaomijev novi pametni telefon kodnog naziva ”CAS”

Jedan od doušnika vrlo blizak izvorima koji su vrlo bliski kineskoj tvrtki nedavno je objavio na internetu informacije o tome da Xiaomi priprema novi pametni telefon. Novi uređaj zasad je samo znan po kodnom nazivu ”CAS”, što bi moglo sugerirati da se radi o jednom od dva potencijalna Xiaomijeva pametna telefona:  Mi CC10 Pro ili da se možda radi o Mi Noteu 11. Oba uređaja će navodno, kada se pojave na tržištu, dolaziti sa vrlo impresivnim specifikacijama, od kojih će se najviše isticati mogućnosti kamera.

Za početak, iz Xiaomija govore kako će novi pametni telefon dolaziti sa mogućnostima optičkog zuma do 12 puta i sa mogućnostima digitalnog zumiranja do 120 puta. Zasad je Huaweijev P40 Pro Plus jedini pametni telefon koji se može pohvaliti kamerom koja ima optički zum do 10 puta, što znači da u slučaju da Xiaomiju ovo uspije, to će biti vrlo impresivno.

Ono što isto tako vrijedi spomenuti jest to da je Xiaomi u prošlosti koristio kameru koja je prikazivala sliku na način sabijanja piksela i to 3.7 x 8 megapiksela, što je u konačnici i bilo prikazano kroz peterostruki zum Xiaomijevog Mi Notea 10. Ako je ovo ”curenje” informacija točno, to bi mogli značiti da Xiaomi radi na nečemu sličnome sa periskopskom lećom.

Kako se dosad pokazao stostruki digitalno zum na kamerama pametnih telefona? Ne baš u najboljem svjetlu. Točnije, pokazao je kao da se bez njega itekako može (što se najviše vidjelo na Samsungovom Galaxyju S20 Ultra). Kako bi se stostruki digitalni zum mogao prikazati na Xiaomijevom pametnom telefonu? Nadamo se barem malo manje razočaravajuće.

Bilo kako bilo, novi Xiaomijev pametni telefon trebao bi imati glavnu kameru od 108 MP. Xiaomi je već u prošlosti koristio Samsungove senzore kamera; HMX korišten je kod Xiaomijevih Mi Note 10 i Mi 10 serije pametnih telefona, što se pokazalo kao vrlo dobar izbor. Novi pametni telefon kojeg planira osmisliti Xiaomi bi, uz digitalni zum do čak 120 puta i optički do 12 puta. Navodno iz Xiaomija obećavaju kako kod novih pametnih telefona neće ponoviti iste greške koje se odnose na stostruki digitalni zum.

Osim boljih kamera, novi Xiaomijev pametni telefon trebao bi imati i novi procesor. Ovoga puta radit će se o Qualcommovom Snapdragonu 775, koji je 5G kompatibilan i koji će na uređajima i u stvarnosti zaživjeti u srpnju. Kako će sve to izgledati u praksi te kako će Xiaomi pripremiti svoj novi pametni telefon sa kamerom koja će imati mogućnosti zumiranja do 120, odnosno 12 puta uz Snapdragon 775 5G, ostaje nam za vidjeti.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here