Realme 5 Pro pametni telefon nije nikako najnoviji na tržištu, nije ni najbolje što danas možete pronaći, ali se svejedno radi o jednom vrlo zanimljivom, pametnom telefonu.

Isplati li se ovaj pametni telefon i danas kupiti te što se to sve može dobiti za manje od 1.800 kuna ili za oko 240 eura (model sa 6 GB RAM i 128 GB ROM), koje su sve prednosti, a koji su nedostaci Realmea 5 Pro pročitajte u još jednoj recenziji.

Realme 5 Pro RECENZIJA

Realme 5 Pro: Dizajn

Realme 5 Pro pametni je telefon koji je izrađen od polikarbonata, dok je prednja strana uređaja izrađena od stakla (i nosi Gorilla Glass 3 zaštitu). Stražnja strana, uključujući i okvir uređaja, u cijelosti su izrađeni od plastike. Ta plastika nije nešto naročito otporna na ogrebotine, zbog čega bi bilo poželjno da ovaj telefon, ako ga planirate kupiti, čim prije stavite u neku zaštitnu masku.

Vizualno, kućište Realmea 5 Pro izgleda lijepo, blještavo i sjajno i na prvi pogled nikada ne biste rekli da se radi o cjenovno pristupačnom pametnom telefonu, što Realme 5 Pro svakako jest. Vjerojatno je razlog toga što ta plastika nije ona jednostavna ”mat” plastika, već se radi o nečemu što jako podsjeća na Samsungov takozvani ”glasstic”. Sve u svemu, vizualno i na dodir Realme 5 Pro izgleda i djeluje puno više ”premium” nego što to uređaj zaista jest.

Realme 5 Pro test

S desne strane kućišta nalazi se tipka za uključivanje i isključivanje, dok se s lijeve nalaze tipke za kontrolu glasnoće zvuka. Na donjoj strani smješten je otvor zvučnika i USB-C utor, dok se na poleđini uređaja nalazi četverostruka kamera telefona i čitač otisaka prstiju. Na prednjoj strani nalazi se podosta prostran, 6.3-inčni IPS LCD zaslon, unutar kojeg se nalazi maleni ”notch”, nešto što se danas može jako rijetko vidjeti na najnovijim, pametnim telefonima. Sve u svemu, što se dizajna i vizualnog dojma tiče, Realme 5 Pro zadovoljava. Telefon izgleda vrlo privlačno i djeluje kao da se radi o nekom uređaju koji je znatno skuplji.

Realme 5 Pro zaslon

Realme 5 Pro: Zaslon

S obzirom na to da se radi o pametnom telefonu čija cijena iznosi nešto manje od 1.800 kuna, niti ne možemo očekivati neka čuda u pogledu zaslona, ali niti ostalih specifikacija. No to ne znači da uređaj ne može imati ipak specifikacije optimalne kvalitete. Slično vrijedi i za zaslon. Realme 5 Pro nema AMOLED niti OLED, već se ovdje radi o IPS LCD-u. Zaslon se, u skladu s time, ne može uspoređivati na primjer sa zaslonom koji se nalazi na Samsung Galaxyju A40, no to ne znači da je loš.

Baš naprotiv, radi se o jednom sasvim OK zaslonu. IPS LCD panel koji se nalazi na Realmeu 5 Pro zadovoljit će sve one kojima kvaliteta prikaza nije na prvome mjestu po važnosti. Prikaz slike je podosta oštar i jasan. Zaslon nije prevelik, tako da se tih 6.3 inča može čak donekle smatrati i kompaktnim, barem za današnje pojmove. Full HD+ rezolucija sa oko 409 točkica po inču značit će da će razlučljivost i jasnoća prikaza biti vrlo dobri.

Kutovi pogleda su također vrlo dobri, zbog čega ćete bez problema moći uživati u multimedijskim sadržajima koje budete željeli pregledavati ili u kojima budete željeli uživati na ovom pametnom telefonu. Kada se sve zbroji i oduzme, zaslonom nećete biti nezadovoljni, štoviše, bit ćete vrlo zadovoljni.

Realme 5 Pro perfomanse

Realme 5 Pro: Performanse

Realme 5 Pro se, na temelju specifikacija i svega onoga što ovaj telefon nudi, može svrstati u niži-srednji razred. Ipak prema cijeni po kojoj je ovaj telefon dostupan, ipak se radi o ”budget” pametnom telefonu. To nikako naravno ne znači da su performanse koje ovaj telefon daje loše ili da ćete njima biti razočarani. Najveći razlog zbog kojeg nećete biti razočarani performansama jest Snapdragon 712 osmojezgreni procesor, kojem društvo pravi Adreno 616 grafički ko-procesor.

Radi se o procesoru koji će i danas pružiti adekvatno potrebnu i željenu fluidnost i brzinu prilikom korištenja te vrlo brzo i responzivno iskustvo, što se pogotovo osjeti kod gaming segmenta, koji je i ovdje moguć i to na visokim detaljima. Svaka igra koju budete željeli igrati na ovome telefonu radit će vam bez ikakvih problema i to na visokim detaljima. Bilo da se radi o Call of Duty Mobile, PUBG-u ili nekoj igri koja je podjednako zahtjevna, možete biti mirni i bez ikakvih bojazni je možete instalirati na ovaj pametni telefon i uživati u njoj.

Tomu koliko se radi o jednom sasvim solidnom pametnom telefonu, što se performansi tiče, svjedoče i rezultati benchmark mjerenja. Naime, na temelju AnTuTu mjerenja, Realme 5 Pro osvojio je 179.720 bodova, što je vrlo impresivan rezultat, pogotovo za jedan uređaj ovog cjenovnog ranga.

Realme 5 Pro benchmark

Druga mjerenja također su vrlo impresivna i samo dodatno svjedoče u prilog tomu da je Realme 5 Pro jedan vrlo dobar pametni telefon, što se performansi tiče i da ćete njime biti itekako zadovoljni ako tražite nešto što radi brzo i fluidno, a da košta manje od 2.000 kuna. Geekbench 5 mjerenja pokazuju 1.907 bodova u mjerenju rada jezgri pojedinačno, dok u mjerenju rada više jezgri ovaj uređaj osvaja 5.830 bodova.

Realme 5 Pro igranje

Sve u svemu, vrlo impresivno i jako dobro. Jedini nedostatak što se performansi i brzine tiče u vezi Realmea 5 Pro, a da se to da snažnije osjetiti, ogleda se u radu aplikacije kamere. Ona, nakon što kliknete na nju, zna malo ”zatrzati”, odnosno uređaju treba određeno vrijeme reakcije nakon što ju pokrenete, no to nije preveliki problem. Uostalom, takve stvari su sasvim razumljive za pametne telefone koji su dostupni po ovakvoj cijeni. Sve u svemu, što se performansi tiče, onime što Realme 5 Pro može pokazati bit ćete itekako zadovoljni.

Realme 5 Pro dolazi sa mogućnostima od 4, 6 ili 8 GB radne memorije te 64 ili 128 GB unutarnje memorije za pohranu podataka. Ono što je fantastično jest to što je danas na hrvatskom tržištu možete nabaviti verziju sa 8 GB RAM i 128 GB ROM po cijeni nižoj od 2.000 kuna! To je zaista sjajno i još jedan od aduta ovog pametnog telefona. Trebate li kupiti verziju sa 4 ili 8 GB RAM, ovisi o vama, no moja je preporuka da idete ”do kraja” i da odaberete verziju sa 8 GB RAM i 128 GB ROM.

 

Realme 5 Pro: Vijek trajanja baterije

Vijek trajanja običnog Realmea 5 je veći od vijeka trajanja baterije koja se ovdje nalazi, što je pomalo čudno. No, tijekom dnevnog korištenja, baterija koja je nešto malo ”jača” od 4.000 mAh, neće vas iznevjeriti. Uređaj će vam, uz normalno korištenje, bez problema potrajati od jutra pa do večernjih sati.

Uređaj također podržava i tehnologiju brzog punjenja baterije. Radi se o tehnologiji koja se nalazi na Oppo pametnim telefonima; VOOC 3.0, koja podržava brzo punjenje do 20 W. Bežičnog punjenja, kao ni onog reverzibilnog nema, što je sasvim razumljivo za pametni telefon ovog cjenovnog ranga. Uglavnom, baterija sasvim OK zadovoljava sve potrebe uređaja; tih malo više od 4.000 mAh potrajat će onoliko koliko se to od ovakvog jednog pametnog telefona i očekuje, što je dobro. Ništa revolucionarno, no to se niti ne očekuje. Nezadovoljan nisam bio, vjerujem da nećete biti ni vi.

Realme 5 Pro kamera

Realme 5 Pro: Kamere

Segment kamera Realmea 5 Pro je jedan od najsnažnijih, ako ne i najsnažniji adut ovog pametnog telefona. Za manje od 1.800 kuna dobiti pametni telefon koji na leđima ima četiri kamere, od kojih je jedna ona od 48 megapiksela je više nego odlično i to je jedan od  razloga zbog kojih će, vjerujem, mnogi i pohrliti kupiti ovaj pametni telefon, ako već nisu.

Fotografije fotografirane u uvjetima normalnog i danjeg osvjetljenja izgledaju vrlo dobro. Na fotografijama se može ponekad primijetiti određeni stupanj zasićenosti, no to se može donekle kompenzirati, pogotovo ako budete željeli koristiti ultra-širokokutnu leću za fotografiranje pejsaža ili objekata na otvorenom. Što se fotografija fotografiranih u uvjetima niže ili niske razine osvijetljenosti tiče, priča je slična s korištenjem ultra-širokokutne leće.

Boje izgledaju vrlo dobro i precizno, gotovo baš onako kako bi i trebale izgledati. Ono što je veći problem kod fotografiranja u ovakvim uvjetima jest određena ”mekoća” koja se da primijetiti. Isto tako, neke stvari i neki objekti (pogotovo kada se radi o pozadinama) bit će malo previše zamućeni i ”meki”, što dovodi do ne baš jako dobrih rezultata.

Realme 5 Pro kamere

Standardna i glavna leća, ona od 48 megapiksela ujedno je i najbolja leća na ovom pametnom telefonu. Njome ćete fotografirati jako dobre fotografije, bogate detaljima, fotografije koje će biti poprilično oštre i jasne, iako se ponekad i ovdje može primijetiti određena količina prezasićenosti boja. Dinamički raspon je jako dobar, zbog čega će kamera uhvatiti što je moguće više detalja objekata, kada na njih pada sjena.

Raznolikost mogućnosti ultra-širokokutnih kamera, koje su prisutne kod kamera Realmea 5 Pro također je nešto što će, vjerujem, mnogi od budućih i potencijalnih korisnika ovog pametnog telefona voljeti. Portretni način rada funkcionira također vrlo dobro. Detekcija kutova je isto tako vrlo dobra, no određeni problemi vide se kod dubine i fokusiranja. Na primjer, možete primijetiti kod fotografiranja, da je zamućenost slabija, čak i ista u daljini nego što je kod bližih objekata.

Selfie fotografije su OK. No ono što se može vidjeti, pogotovo kada isprobavate više pametnih telefona, jest to da danas gotovo svaki malo bolji pametni telefon daje sasvim dobre selfije. To se dobrim dijelom može zahvaliti sposobnostima procesuiranja pametnih telefona, ali i vrlo dobrim senzorima solidnih rezolucija, koji dolaze na današnjim telefonima. Na kraju, kada se sve zbroji i oduzme što se fotografiranja tiče, može se zaključiti da ćete kod Realmea 5 Pro čak i danas dobiti sasvim dobre kamere, s obzirom na uložen novac. Primarni senzor je vrlo dobar, aplikacija kamere je također dobra, kao i selfie kamera. Sve u svemu, solidno.

Realme 5 Pro softver

Realme 5 Pro: Softver

Softverski segment vjerojatno je najslabiji segment ovog pametnog telefona i može vrlo lako biti jedan od razloga zbog kojih će se neki odlučiti da ne kupe ovaj telefon. ColorOS, korisničko sučelje, poznato je po tome što u sebi sadrži jako puno bloatwarea; neželjenog i nepotrebnog softvera, što je nešto što nitko od nas ne želi. ColorOS 6, koji dolazi pred-instaliran na Realme 5 Pro nije ni po čemu iznimka od pravila, što je jedan od glavnih razloga zašto se nekim korisnicima ovaj uređaj neće svidjeti. Uz to, treba reći da uređaj dolazi i sa pred-instaliranim Androidom 9.0 Pie.

Ako nemate problema sa ”bloatwareom”, tim bolje, jer ćete se na suvišne i nepotrebne aplikacije, koje možete samo onemogućiti no ne i deinstalirati, morati naviknuti kod ovog uređaja. Osobno ne volim prevelik broj ”bloatware” aplikacija, pogotovo kada ih ne mogu deinstalirati. ColorOS 7 i Android 10 donekle popravljaju probleme i donose djelomično ”poliranje” izgleda korisničkog sučelja te neke nove mogućnosti.

Realme 5 Pro cijena

Zaključak

Što ćete danas, ako se odlučite kupiti Realme 5 Pro, dobiti za cijenu od oko 2.000 kuna? Isplati li se danas kupovati ovaj pametni telefon?

Za tu cijenu dobit ćete lijep dizajn, lijep zaslon dijagonale 6.3 inča sa ”zubićem” na vrhu, uređaj sa 8 GB radne i 128 GB unutarnje memorije za pohranu, Snapdragon 712, odnosno procesor iz srednjeg razreda, četiri stražnje kamere, uređaj sa baterijom od 4.035 mAh, utorom od 3.5 mm i mogućnostima povećavanja memorije microSD karticama.

Moje mišljenje je da je ovo vrlo dobra pogodba za manje od 2.000 kuna. Ako želite kupiti novi pametni telefon, a želite pritom uštedjeti i želite biti sigurni da će vaš uređaj biti ”u trendu” barem idućih 2-3 godine, onda biste svakako trebali razmisliti o ovom telefonu. Nećete se pokajati.

Realme 5 Pro specifikacija

Tehničke specifikacije Realme 5 Pro:

 • Dimenzije uređaja: 157 x 74.2 x 8.9 mm
 • Masa uređaja: 184 grama
 • Materijal izrade: Gorilla Glass 3 sprijeda, polikarbonat otraga i polikarbonatni okvir
 • Vodootpornost: Djelomična, otporan na prskanje
 • Zaslon: IPS LCD od 6.3 inča Full HD+ rezolucije, gustoće točkica od oko 409 ppi
 • OS: Android 9.0 Pie (nadogradiv do Androida 10) plus Realme UI
 • SoC: Snapdragon 712 plus Adreno 616 grafički procesor
 • RAM: 4, 6 ili 8 GB
 • ROM: 64 ili 128 GB
 • Utor za microSD: Da
 • Utor od 3.5 mm: Da
 • Kamere: stražnja četverostruka (48 MP, f/1.8, (širokokutna), 1/2.0″, 0.8µm, PDAF, 8 MP, f/2.2, 13mm (ultra-širokokutna), 2 MP, f/2.4, (makro), 1/5.0″, 1.75µm, 2 MP, f/2.4, (senzor dubine), selfie kamera od 16 mP (širokokutna), otvora blende f/2.0
 • Mogućnosti snimanja videozapisa: 4K do 30 sličica po sekundi, Full HD do 120 sličica po sekundi, HD do 960 sličica po sekundi
 • Čitač otisaka prstiju: otraga
 • Baterija: neizmjenjiva od 4.035 mAh, brzo punjenje do 20W
 • Cijena: oko 1.800 do 2.000 kuna (ovisno o modelu)

 

Prednosti:

 • Povoljan
 • Četiri stražnje kamere
 • Jako dobre specifikacije
 • Lijep dizajn

 

Nedostaci:

 • Aplikacija kamere zna povremeno ”zatrzati”
 • Korisničko sučelje mogli je biti bolje osmišljeno

Završna ocjena: 8/10

Piše: D.Z.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here