Kako se približava listopad, tako nam se približava još jedan Appleov event gdje će predstaviti nove iPhone. Na Internetu se pojavilo izvješće iz Bloomberga koje donosi nove detalje o novim telefonima, kao i nove detalje o Appleovoj daljnjoj strategiji razvoja telefona. No, taj dio je sada manje bitan.

U tom izvješću i dalje stoji tvrdnja da će Apple predstaviti tri nova telefona, te da žele preinačiti iPhone u nekoliko linija kako bi korisnicima dali više mogućnosti, veličina, cijena i sl.

3 nova iPhonea

Izvješće govori i da će Apple predstaviti novi high-end iPhone koji bi trebao imati dijagonalu ekrana blizu 6.5 inča i to bi trebao biti najveći iPhone do sada. Također, to bi trebao biti drugi iPhone koji će imati OLED ekran, kao što sada ima i iPhone X. Uređaj bi trebao imati i staklenu zadnju stranu telefona, rubove od nehrđajućeg čelika, te softversku mogućnost da na jednom ekranu paralelno imate otvorene dvije aplikacije (op.a. split-screen).

Trenutačni iPhone X će dobiti nasljednika, odnosno standardni upgrade u kojem će biti brži procesor i bolja kamera. Ostalo bi gotovo sve trebalo ostati isto, kako i cijena uređaja (op.a. 999 dolara u Americi).


Treći uređaj će vjerojatno biti model koji će biti između iPhonea X (5.8 inča ekran) i novog flagshipa koji će imati, kao što smo rekli, dijagonalu oko 6.5 inča. Vjerojatno bi mogao imati ekran 6.1 inča. To će biti onaj “pristupačnijimodel jer će vjerojatno imati LCD ekran umjesto OLED panela. Također, dolazit će u više boja i imati aluminijski okvir umjesto od nehrđajućeg čelika. Upravo taj “jeftiniji” pristup će se odraziti i na cijenu. Ne znamo točno kolika će biti ali pretpostavljamo oko 800 dolara. 200 dolara više bi mogao koštati nasljednik X-a, dok će flagship vjerojatno koštati 1200+ dolara.

Ono što je zajedničko svim uređajima je da će imati ekran koji je predstavljen na iPhoneu X – imat će ekran od ruba do ruba, neće imati home button nego ćete sve raditi gestama, te će imati FaceID tehnologiju za otključavanje telefona.

Biznis = novac

Kao što smo rekli, zasad možemo samo nagađati kakve će cijene biti, ali bi čak i novi high-end uređaj mogao krenuti s cijenom od 999 dolara, a ne 1199 dolara kao što neki nagađaju.
Apple ima taktiku da polako podiže cijenu iz godine u godinu, razbit će iPhone u nekoliko linija i tako privući nove korisnike i još više novaca u svoju blagajnu. Uz to, Apple se nada da će s povećanom prodajom privući još više korisnika da koriste njihove usluge (Apple Music, iCloud, App Store …), te drugi hardver (Apple Watch, AirPods, wireless chargers …). Upravo u tom sektoru Apple jako raste, odnosno treći kvartal ove godine ima rast od oko 31 posto i trenutačno u dolarima iznosi oko 9.54 milijarde dolara! Nije ni čudo da je Apple prva kompanija koja vrijedi 1.000 milijardi dolara.

Za kraj, dotaknimo se još malo Apple Watcha. Izvješće govori da bi Apple mogao predstaviti četvrtu seriju ovih pametnih satova, koji bi trebali biti veliki kao i prijašnja serija, ali će ekran biti veći jer bi i on trebao biti od ruba do ruba sata. Navodno bi i baterija trebala biti nešto veća pa ćete sat moći koristiti možda i dva dana s jednim punjenjem, a ne ga puniti svaku večer.

Moglo bi se dogoditi i da Apple osvježi svoju iPad Pro seriju ove jeseni. Novi modeli bi mogli doći u dvije varijante: 11 i 12.9 inča, samo što bi trebali imati mnogo tanji rub oko ekrana. Također, nagađa se da će se ukloniti home button, te će iPad Pro dobiti FaceID tehnologiju kao i upravljanje gestama koje bi trebalo biti identično onome na iPhoneu.

Sve u svemu, vidjet ćemo vrlo brzo!

 

Piše: B.P.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here