Za vrijeme CES 2020 TCL nam je pokazao djelić onoga što možemo očekivati od nove serije 10 TCL pametnih telefona. No TCL serija 10 sada je i službeno dostupna. Tri uređaja iz TCL serije pametnih telefona uključuju TCL 10L, TCL 10 5G i TCL 10 Pro.

Neka od obilježja triju telefona su slična (kao što su TCL-ovi Dual screen zasloni, Snapdragoni serije 600 i 700 te četiri stražnje kamere), dok se po nekima razlikuju. Zbog čega je nova TCL serija zanimljiva i zašto baš za nju mnogi govore da će na novi način redefnirati značenje sintagme ”cjenovno pristupačnih perjanica”, pročitajte u nastavku.

TCL 10L, TCL 10 5G i TCL 10 Pro
TCL 10L, TCL 10 5G i TCL 10 Pro. Izvor: GSM Arena

Jedno od glavnih obilježja TCL 10 5G telefona je mogućnost spajanja na 5G mreže

TCL 10 5G je, kao što i naziv uređaja sugerira, pametni telefon (odnosno radi se o pametnim telefonima) koji imaju mogućnost spajanja na 5G mreže. TCL pametni telefoni mogu podnijeti brzinu skidanja podataka do 2.3 GBps (sve dokle god to može podnijeti i mreža na koju su uređaji spojeni). No nije 5G mogućnost sve ono po čemu se ovi uređaji ističu (pogotovo TCL 10 5G) i zbog čega će se svidjeti određenom broju kupaca. Puno je to drugih faktora koji će utjecati na to da potencijalni kupci odaberu baš ovaj uređaj.

Jedno od obilježja koje će definitivno privući poglede i pozornost na TCL 10 5G je i njegov zaslon. Uređaj se može pohvaliti dosta prostranim, 6.5-inčnim Full HD+ zaslonom, omjerom tijela i dodirne površine zaslona u odnosu od 91%. Što se procesorske dimenzije tiče, uređaj, kako bi bio cjenovno pristupačniji od mnogih koje konkurenti nude, u sebi ima Snapdragon, ali ne onaj najbrži, najkvalitetniji i najskuplji 865, već 765G model.

Jasno je da je proizvođač ovdje želio uštedjeti, što i nije nužno loša odluka, budući da je i Snapdragon 765G dosta dobar procesor, sa solidnim mogućnostima, a opet je dosta jeftiniji od modela 865. Osim solidnog procesora, uređaj se može pohvaliti i solidnom količinom radne memorije. Ništa spektakularno, pogotovo ako ste očekivali da ćete kod ovog modela dobiti 8 ili više GB radne memorije. 6 GB, s koliko uređaj dolazi, plus 128 GB memorije za pohranu, značit će da je TCL 10 5G sasvim OK, cjenovno pristupačna perjanica.

Baterija od 4.500 mili Amper sati sa mogućnostima brzog punjenja QuickCharge 3.0, koju u sebi ima TCL 10 5G omogućit će vam bez problema cjelodnevno korištenje, bez straha da ćete uređaj prije noći trebati staviti na punjač.

Ni što se kamera tiče, ne može se reći da je TCL 10 5G razočarao. Baš naprotiv, uređaj vrlo dobro slijedi moderne trendove kamera pametnih telefona. Primarni senzor kamere je onaj od 64 M. Njemu prave društvo još tri senzora: ultra-široki od 8, makro senzor od 5 i senzor za nisku razinu osvjetljenja od 2 megapiksela.  Treba reći i to kako telefon ima mogućnosti snimanja videozapisa u 4K kvaliteti po brzini od 30 sličica po sekundi. Naprijed pronaći ćete selfie kameru od 16 megapiksela.

Iako nije riječ o vrhunskoj kameri, zadovoljit će sve umjerene apetite ljubitelja fotografiranja selfija. Od drugih mogućnosti kojima se TCL 10 5G ističe valja istaknuti Android 10, plus TCL-ov vlastiti pod-operacijski UI, 3.5-milimetarski utor za slušalice (nešto što sve manje vidimo na pametnim telefonima, a pogotovo onima koji žele biti perjanice) i naravno podršku za microSD do 1 TB. Početna cijena uređaja bit će oko 400 eura.

TCL 10 Pro
TCL 10 Pro

Je li Pro model baš pravi ”Pro” u svojoj klasi?

I jest i nije. Po nekim obilježjima, TCL 10 Pro zaista je pravi ”premium” pametni telefon, koji se ne bi posramio niti jednog Samsung Galaxja S20, no po nekim obilježjima tu bi se reklo više da se radi o nekakvom pametnom telefonu srednjeg-višeg razreda.

TCL 10 Pro na sebi ima zakrivljeni AMOLED zaslon, što je svakako plus i doprinosi sveukupnom ”premium” osjećaju. Zaslon je Full HD+ kvalitete prikaza slike, certificiran je na HDR10 i dijagonale je 6.4 inča, što znači da je dovoljno prostran da na njemu bez ikakvih problema odigrate poneku rundu PUBG-a ili pogledate neku seriju sa YouTubea ili Netflixa. Kako bi zaslon bio što je moguće više naglašen uređaj ima gotovo nepostojeće rubove, to jest oni su vrlo tanki, zbog čega je omjer tijela uređaja i dodirne površine zaslona 93%. Zaslon također na sebi ima čitač otisaka prstiju.

Što se performansi tiče, TCL 10 Pro je sasvim OK pametni telefon, iako ništa sad super ili da ima nešto što će vas oduševiti. Uređaj je klasičan telefon srednjeg-višeg razreda: Snapdragon 675, 6 GB RAM i 128 GB ROM, plus baterija od 4.500 mAh i QuickCharge 3.0 modul punjenja ono je što ćete pronaći unutra.

Da, vjerojatno se pitate kako to da ima procesor iz 2018. Eto, ima, proizvođač se, valjda kako bi uštedio, odlučio na sada već vremešni procesor, koji bi ipak trebao sasvim solidno surađivati sa ostalim komponentama i korisnicima pružiti vrlo dobro iskustvo korištenja. Ako je TCL 10 Pro uštedio na procesoru i radnoj memoriji, zato nije na kamerama.

Primarni senzor ponovno je onaj od 64 MP. S njime imamo i ultra-široki od 16 megapiksela, makro od 5 te senzor za nisko osvjetljenje od 2 MP. Broj piksela na selfie kameri skočio je na 24. Od ostalih obilježja treba reći kako i ovaj model ima 3.5-milimetarski utor, Android 10, Bluetooth 5.0 i podršku za microSD. Početna cijena trebala bi mu biti 450 eura.

TCL-10L
TCL 10L

Posljednji, no ne i najmanje važan: TCL 10L

Posljednji od tri TCL telefona je TCL 10L. Zaslon je od 6.5 inča, Full HD+ kvalitete, omjera od 91% kao i kod njegovog 5G brata, no ono što je osjetno slabije je procesor: ovaj model dolazi sa Snapdragonom 665, ali nudi istu količinu radne (6 GB) i memorije za pohranu (128 GB), premda će ovaj model dolaziti i s verzijom od 64 GB ROM.

Kamere su također nešto slabije: glavni senzor je onaj od 48 MP, osim njega tu imamo i ultra-širokokutni od 8 MP, makro senzor od 2 i 2-megapikselni senzor za nisku razinu svjetlosti. Uređaj ima mogućnosti snimanja 4K videozapise u 30 sličica, te HD zapise po 240 sličica po sekundi. Selfie kamera je od 16 MP. Uređaj isto tako dolazi sa Androidom 10, Bluetoothom 5.0, podrškom za microSD i bit će dostupan po cijeni od oko 250 eura. Vrijede li ovi uređaji te cijene te zaslužuju li oni epitet ”ubojice perjanica”, saznat ćemo kroz neko vrijeme.

Piše: D.Z.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here