Pametni telefoni su polako preuzeli ulogu najvažnijeg mobilnog gadgeta u našim životima. I sve su samo ne telefoni. Postali su naš prozor u svijet, naši fotografi, naši zabavni centri. Koriste ih svi. I staro i mlado. Pomalo je zastrašujuće koliko postajemo ovisno o podacima koji se nalaze na jednom omalenom uređaju koji uvijek nosimo sa sobom. Stoga vodite računa o tome.

Smartphone koji život znači
Kada govorimo o modernim pametnim telefonima, posebice onima najviše klase, zapravo pričamo o pravim minijaturnim super računalima. Prošle godine započeti trend sve većih ekrana na telefonima i ove je godine samo nastavljen punom parom. Tako sada možemo smatrati 5-inčni ekran nekakvom polazišnom točkom, a gotovo svi moderni pametni telefoni visoke klase posjeduju još veći ekran. Ovo se pogubno odrazilo na tržišnu poziciju tableta koji su jednostavno pometeni, pa čak i svemogući Apple sa svojim iPadima bilježi značajan pad prodaje
Novi trend među pametnim telefonima visoke klase svakako su XL, plus ili ako hoćete uvećane varijante perjanica ponude. Ovakvi telefoni dolaze sa još većim ekranima, u pravilu 5,5 inča ili većim, što ih čini dakako još pogodnijim za surfanje Internetom, gledanje videa i ostale iznimno produktivne stvari.
No šalu na stranu XL varijante modernih telefona visoke klase postale su zapravo ono najbolje što pojedini proizvođač može ponuditi u aktualnom trenutku, pa ih sada možemo prozvati najmoćnijim džepnim računalima današnjice.

Novi trend- XL telefoni!
Osim većih ekrana ovogodišnji high end telefoni donijeli su dakako unaprijeđenja po pitanju performansi, kvaliteti ugrađenih kameri, te primjerice kvaliteti ugrađenih senzora otiska prsta. No ne možemo reći kako su ova poboljšanja bila osobito dojmljiva. Prevedeno ukoliko ste protekle godine pribavili telefon visoke klase nemate zapravo nekog osobitog razloga za nadogradnju.
S druge strane zamijetili smo kako nema nekog osobitog napretka po pitanju trajanja baterije. Štoviše kod nekih modela zabilježili smo i lošije vrijeme autonomije u odnosu na prethodnike. Jedan od uzročnike ovakvog stanja svakako je problematični Qualcommov čip Snapdragon 810 koji je ugrađen u dosta telefona više klase. Prve verzija ovog čipa su posebno imale problema sa prekomjernom potrošnjom energije i zagrijavanjem, što se dakako odrazilo na trajanja baterije.

S druge strane Samsung i Apple su profitirali obzirom na ugradnju čipova izrađenih u najnaprednijem 14/16-nanometarskim FinFET proizvodnim procesima. Energetska učinkovitost je ovdje značajno bolja, što je omogućilo Appleu i Samsungu osmišljavanje prilično tankih telefona koji usprkos baterijama manjeg kapaciteta nude zadovoljavajuće vrijeme autonomije.
Kada govorimo o prekratkom vremenu autonomije kod modernih telefona visoke klase moramo se osvrnuti i na softverski dio priče, a posebno bismo ovdje izdvojiti Android telefone. Kod Androida još uvijek postoji dosta izražen problem gomile nepotrebnih pozadinskim procesa i aplikacija koje konstantno pristupaju informacijama na Internetu, što se u konačnici manifestira brzom potrošnjom baterije. U današnje vrijeme Andorid telefoni također dolaze sa raznim zasebnim sučeljima i temama koje vizualno mogu izgledati vrlo dopadljivo, međutim isto tako se mogu pogubno odraziti na ukupno vrijeme autonomije.


Qualcommovo razočaranje
Ukoliko se vratimo na interne hardverske sklopove koji pogone moderne pametne telefone najviše klase proteklu godinu su obilježili najnapredniji SoC-ovi Samsungov Exynos 7420 i Appleov A9. Qualcommov uradak Snapdragon 810 pokazao se ipak kao poprilično razočaranje. Prije svega po pitanju energetske učinkovitosti. U konačnici su patile i performanse jer jezgre kod Snapdragona 810 jednostavno nisu mogle raditi na dovoljno visokom radnom taktu bez prekomjernog zagrijavanje.

Svi ovogodišnji pametni telefoni najviše klase dolaze sa barem 2 GB radne memorije, a kod Android telefona je to u pravilu i 3 GB. Također pojavili su se i prvi telefoni sa naprednijom i energetski učinkovitijom LPDDR4 memorijom.

Veća količina radne memorije svakako omogućava lagodniji rad ukoliko koristite više aplikacija istovremeno. Međutim ni najnovije verzije mobilnih operativnih sustava današnjice zapravo ne posjeduju osobito napredne opcije za multitasking, pa ni sve veća količina radne memorije nije osobito dobro iskorištena.

Nenadmašni AMOLED i inovativni Force Touch
Što se tiče tehnologija ekrana možemo reći kako je AMOLED ove godine otišao još korak dalje. Samsungovi AMOLED ekrani trenutno su svakako nešto ponajbolje što vam može ponuditi bilo koji mobilni gadget. Glavne prednosti AMOLED ekrana su nemjerljiv kontrast i odlična čitljivost elemenata pri jakom ambijentalnom osvjetljenju. Noviji AMOLED ekrani uspješno rješavaju problem prenaglašenih i prezasićenih boja, pa odabir odgovarajuće opcije dobivate znatno prirodniji i vjerniji prikaz. No nakon što se naviknete sam prikaz, odnosno nešto izraženije boje kod AMOLED ekrana, teško se zapravo vratiti natrag.

Međutim to nikako ne znači kako nema kvalitetnih IPS LCD ekrana. Svakako najbolje ekrane temeljene na ovoj tehnologiji nalazimo kod iPhonea 6S i LG-jevog G4. Posebno se iPhone ističe vjernim i precizno podešenim prikazom boja.

Što se tiče rezolucije i gustoće piksela po inču zaustavili smo se na WQHD rezoluciji od 2560×1440 piksela. Sony je jedini ove godine najavio svoju Premium inačici Xperie Z5 koja posjeduje Ultra HD ekran. Ovaj telefon međutim još nismo imali priliku vidjeti uživo.
Na kraju kada govorimo o ekranima moramo jasno spomenuti tehnologiju Force Touch, odnosno mogućnost da ugrađeni ekran prepozna više različitih razina pritiska. Ova bi tehnologija u budućnosti mogla u dobroj mjeri promijeniti način interakcije sa pametnim telefonima. Trenutno je jedino dostupna kod Appleovih iPhonea 6S i još uvijek nam nedostaje aplikacija koje bi je u potpunosti iskoristile
Valja očekivati kako će sljedeće godine velika većina telefona visoke klase donijeti neku varijantu implementacije ove tehnologije.

Napunite telefon brže…
Premda nije bilo nekih revolucioniranih promjena ove godine kod high end telefona dosta je unaprijeđeno nekoliko zanimljivih tehnologija koje olakšavaju korištenje. Ovdje prije svega mislimo na tehnologije koje omogućavaju iznimno brzo punjenje baterije, ali i bežično punjenje.

Obzirom da baterije kod telefona visoke klase postaju sve veće logično je kako trebamo i više vremena kako bismo ih napunili. Kako bi se sve to odvijalo brže moramo zapravo propustiti više električne energije kroz famozni microUSB priključak. Različite su kompanije različito odlučile doskočiti tom problemu.

Qualcomm primjerice već više godina razvija svoju tehnologiju Quick Charge koja je sada dogurala do verzije 3.0. Važno je napomenuti kako tehnologija brzog punjenja mora biti omogućena na razini firmwarea telefona, ali morate koristiti i odgovarajući punjač. Zapravo je cijela ideja u tome da vam se telefon napuni do određenog kapaciteta vrlo brzo (recimo do 50% za 30 minuta), kako biste ga dalje mogli normalno koristiti. Punjenje kompletne baterije jasno trajat će i dalje daleko duže, međutim sa ovim trikom relativno ćete brzo opet moći koristiti telefon nakon što vam je razina baterije bila iznimno niska.
Doista smo kod nekih modela telefona visoke klase mogli uočiti relativno brzo punjenje uz korištenje odgovarajućeg (jačeg) punjača.

Cijela ova priča dobiva posebno na težini ukoliko znamo kako je kratko vrijeme autonomije kod većine telefona visoke klase i dalje najveći problem.

..i bez žice
Osim bržeg pojedini telefoni omogućava i bežično punjenje. Ovo dakako nije osobita novost, ali su tek rijetki primjerci telefona imali stvarno funkcionalno implementiranu ovakvu mogućnost.

Mi smo imali priliku bežično punjenje isprobati sa Samsungovim telefonom S6 Edge+. U principu dobijete posebnu, malu, okruglu kutijicu koju priključite na izvor napajanje i onda sam telefon naslonite na površinu ovog punjača.
Riječ o indukcijskom punjenju pri čemu se koriste dvije elektromagnetske zavojnice kako bi se kreiralo magnetno polje između dva uređaja. U ovom slučaju između bežičnog punjača i vašeg telefona. I baterija se potom puni bez problema, iako cijeli proces obično traje nešto duže nego kod klasičnog punjenja.
Iako ovo u praksi funkcionira vrlo dobro zahtjeva da uvijek sa sobom nosite bežični punjač. Ne vidimo onda nekakvu veliku razliku između nošenja klasičnog strujnog adaptera i bežičnog punjača.

Međutim bežični punjač se primjerice može ugraditi u radni stol ili neku drugu površinu, te onda telefon jednostavno punimo postavljanjem na odgovarajuću plohu. Ovo je već daleko zgodnije i funkcionalnije, posebno kada govorimo o punjenju telefona kod svoje kuće. Nadalje zanimljiv koncept može biti i ugradnja ovakvih bežičnih punjača po hotelima ili javnim mjestima, što bi vam onda doista barem u teoriji, omogućilo da svoj telefon bežično napunite bilo kada i bilo gdje. Jasno ako za to postoje odgovarajući uvjeti.

Telefon umjesto novčanika
Jedna od modernih i inovativnih primjena pametnih telefona o kojoj se ove godine dosta pričalo svakako je i mogućnost beskontaktnog plaćanja putem telefona. Dva najveća igrača na tržištu Apple i Samsung razvili su posebne tehnologije za ovu namjenu Apple Pay i Samsung Pay.

Ideja po kojoj se vaš telefon pretvara u digitalni novčanik i nije osobito nova, međutim sama primjena iz raznoraznih (prije svega sigurnosnih) razloga dosada je bila dosta problematična. No i to se polako mijenja, a obzirom da su svi moderni telefoni više klase opremljeni sa NFC-om koji služi za bežičnu komunikaciju sa prodajnim terminalom, postoje svi uvjeti da se ova tehnologija dalje razvija.
Jasno ključna stvar je podrška od strane banaka jer je ovo zapravo još jedan od načina korištenja vaše kreditne kartice. Druga strana medalje odnosi se na podršku za ovakvu tehnologiju na samim prodajnim mjestima.

Treba reći kako takav način beskontaktnog plaćanja mobilnim telefonom još uvijek nije dostupan kod nas, Pitanje je i kada će biti.
Primjerice Apple Pay je inicijalno bio dostupan isključivo u Americi, a tijekom ove godine usluga je postala dostupna i u Velikoj Britaniji, Kanadi i Australiji.
Samsung Pay je isključivi moguće koristiti u Južnoj Koreji i Americi. Pritom valja naglasiti kako isključivo najnoviji Appleovi i Samsungovi uređaji podržavaju ovu tehnologiju plaćanja. Jedan od ključnih preduvjeta za korištenje svakako je i čitač otiska prsta.

Već duže vremena jasno postoji nešto što se zove Android Pay kao nasljednik Googleovog Walleta. Gotovo svi Android telefoni najviše klase podržavaju ovu uslugu, međutim i ona je trenutno isključivo dostupna u SAD-u.

Koji je najbolji?
Pogledamo li prestižno društvo odnosno konkretne modele telefona koje smo ovdje izdvojili kao najbolje u ovoj godini kao neosporni vladari visoke klase nameću se Appleovi i Samsungovi telefoni. Novi iPhoeni i serija Galaxya nedvojbeno su ove godine bili za dva koplja iznad konkurencije. Posljedica je ovo implementacije nekih inovativnih tehnologija, dizajnerskog zaokreta, ali ponajviše najnaprednijih hardverskih čipova koji su Appleovim i Samsungovim telefonima omogućili nenadmašne performanse i impresivnu energetsku učinkovitost.

Nakon njih kao nekakav favorit iz sjene nameće se LG-jev G4 prvenstveno zbog odličnog omjera cijene i mogućnosti.
HTC je ovdje zastupljen sa svojim M9, dok je Sony ove godine zapravo predstavio tri telefona visoke klase. Nažalost najzanimljivija Xperia Z5 Premium će se nešto kasnije pojaviti na tržištu, dok više o Z5 možete zapravo pročitati na prethodnim stranicama hardverske rubrike. Ovdje je dakako i Z5 compact kao nekakav predstavnik pomalo izumiruće vrste mini verzija perjanica ponude.

Nedostaju nam svakako novi Nexusi 5X i 6P, kao i nove Windows 10 Lumie, međutim kako Googleovi I Microsoftovi telefoni nisu u vrijeme nastajanja ovog teksta bili dostupni kod nas, nismo ih bili u prilici isprobati, pa samim time i nisu našli mjesto u našem ovogodišnjem odabiru ponajboljih telefona na domaćem tržištu. Spoemnut ćemo na kraju i Samsungov Note 5 koji trenutno još uvijek nije službeno dostupan u Europi pa tako ni kod nas, a koji svakako po svojim mogućnosti spada u sam vrh ponude pametnih telefona.

LG G4

1. LG G4

Možemo reći kako je G4 sve ono što je G3 zapravo trebao bit i kako predstavlja ponajbolji pametni telefon kojeg je LG dosada osmislio
U odnosu na prethodnika G4 je donio poboljšanja svih najvažnijih osobina jednog pametnog telefona, počevši od samog dizajna, preko kvalitete ugrađenog ekrana, performansi, pa do sada znatno bolje kamere.

Kožni dašak luksuza
G4 je poprilično velik telefon kojega mnogi smještaju u klasu phableta, no i dalje je nadasve kompaktan obzirom na veličinu dijagonale i na njegovu se veličinu vrlo brzo priviknete.
Posjeduje blago zakrivljeni ekran, međutim ovu činjenicu gotovo ni nećete primijetiti dok telefon ne stavite na ravnu površinu sa ekranom okrenutim prema dolje. LG tvrdi kako je na ovaj način telefon (ekran) otporniji na padove i udarce.
Ključna odrednica dizajna kod G4 svakako su stražnji izmjenjivi poklopci prekriveni kožom. Riječ je o prirodnoj koži u nekoliko različitih boja (smeđa, crvena, crna) što doista daje dašak luksuznosti i originalnosti. Osjećaj pod rukom je odličan i preporučamo nabavku G4 sa kožnom stražnjom površinom.
G4 je jedini telefon visoke klase koji omogućava izmjenu baterije, a pritom i podržava microSD kartice do 128 GB.
U svijetu telefona visoke klase vladaju ekrani visoke rezolucije. Ni G4 nije iznimka. Posve nova LCD matrica omogućava bolji kontrast i veću maksimalnu razinu svjetline, a ekran je tvornički kalibriran uz pokrivanje 98% standarda DCI. Svakako jedan od boljih IPS LCD ekrana kod telefona visoke klase koji smo vidjeli u posljednje vrijeme.

Za napredne fotografe
Ključni adut kod G4 trebala bi biti i ugrađena kamera sa naprednim senzorom. Ukratko nova kamera donosi poboljšani laserski autofokus i optičku stabilizaciju slike, koristi 1/2.6″ senzor od 16 MP, a tu je i široka leća f/1.8 koja propušta 80% više svjetlosti o odnosu na onu kod G3. Napredne mogućnosti sada uključuju mogućnost spremanja slika u RAW formatu i dostupne opcije za ručno podešavanje željenih parametara prilikom korištenja.
Hardverski gledano G4 pogoni nešto manje moćnija varijanta novog Snapdragona koja umjesto 8 posjeduje 6 procesorskih jezgri. Međutim sve u svemu G4 je poprilično brz i odzivan telefon koji omogućava nadasve ugodan rad. Najvažnije je zapravo da radne memorije ima više nego dovoljno (3 GB). Najviše se bi izostanak najbržeg Snapdragona mogao osjetiti u zahtjevnim 3d igrama obzirom na nešto sporiji grafički procesor i ekran visoke rezolucije
Trajanje baterije određena je bolna točka LG-jeve perjanice ponude telefona Uz manje intenzivno korištenje moguće je da vam baterija potraje i dva dana, no realno očekujte da ćete G4 puniti svaku večer.
Softverski G4 se oslanja na Lollipop u inačici 5.1. Najavljena je međutim nadogradnja na Android Marshmallow 6.0.

SPECIFIKACIJE
GSM, 3G, 4G (LTE), micro-SIM, 5,5-inčni IPS LED WQHD ekran osjetljiv na dodir rezolucije 2560×1440 piksela, Snapdragon 808 SoC, četiri jezgre A57 radnog takta 1,8 GHz+ dvije jezgre A53 radnog takta 1,45 GHz, 3 GB radne memorije, grafički procesor Adreno 418, 32 GB interne memorije za pohranu podataka, dual band WLAN a/b/g/n/ac, GPS, microUSB V2.0 (SlimPort 4k), USB host, NFC, BlueTooth 4.1, 16 MP stražnja kamera sa LED bljeskalicom, optičkom stabilizacijom i laserskim autofokusom, 8 MP prednja kamera, FM radio, zvučnik, baterija Li-Ion 3000 mAh, dimenzije: 148,9 x 76,1 x 6,3-9,8 mm, masa: 155 g, Android Lollipop 5.1 sa LG-jevim sučeljem Optimus 4.0

USTUPIO
LG Hrvatska
www.lg.com/hr

CIJENA
4399 kn

ZAŠTO KUPITI
dizajn, kožna stražnja pozadina, vrlo dobre performanse, impresivan WQHD ekran, odlična kamera, opremljenost

KLJUČNI NEDOSTACI
dimenzije, trajanje baterije, izostanak čitača otiska prsta

DOJAM
vjerojatno najisplativiji telefon visoke klase koji donosi dašak luksuza u kožnoj verziji i još uvijek nudi mogućnost izmjene baterije

Samsung Galaxy S6

2. Samsung Galaxy S6

Najnoviji Galaxy je nedvojbeno bio jedan od najkontroverznijih telefona koji su se pojavili ove godine. S jedne strane je donio toliko dugo očekivani dizajnerski zaokret i daleko moderniji i atraktivniji izgled Samsungovog telefona visoke klase, no s druge strane su mnogi kukali što bateriju više ne mogu zamijeniti niti prostor za pohranu proširiti microSD karticom.

Najatraktivniji Samsung dosada
Nadalje premda je S6 hardverski utemeljen na jednom od najnaprednijih SoC-ova današnjice famoznom Exynosu 7420 koji omogućava vrhunske performanse, inicijalni problemi sa proizvodnjom ovog čipa odrazili su se na cijenu i dostupnost telefona u samom početku.
Radikalna promjena po pitanju dizajna svakako je ono po čemu će mnogi zapamtiti S6. Kombinacija metalnog okvira sa prednjim i zadnjim Corning Gorilla staklom donijela je Samsungu telefon koji po svojem dizajni i kvaliteti izrade nešto posve drugačije od onoga što su dosada imali. Ovakav dizajn ima i svojih mana, no vjerujemo kako je velika većina Samsungovih kupaca bila itekako spremna na ovakav kompromis.
Vizualno impresivan telefon zaokružuju i fantastičan ekran i izvrsne performanse. Već nam je dosadilo ponavljati kako Samsung iz godine u godinu poboljšava kvalitetu svojih AMOLED ekrana. Kod S6 je i gustoća piksela po inču iznimno velika što rezultira jasnim i detaljnim prikazom. Dodamo li ovome izvrsnu čitljivost elemenata pri jakom svjetlu i dosad najvišu maksimalnu razinu svjetline, onda je jasno da se S6 može pohvaliti najboljim ekranom kod telefona visoke klase.

Svemogući Exynos
Vrhunske performanse pak jamči Samsungov čip Exynos 7420. Samsung je ovdje profitirao od ulaganja u napredni proizvodni proces, pa je Exynos 7420 bio prvi mobilni SoC proizveden u 14 nm FinFET tehnologiji. Ključne prednosti su jasno manja površina samog čipa i bolja energetska učinkovitost. Performanse su se također pokazale iznimnim, pa je S6 u svim svojim verzijama i dalje najbrži Android telefon na tržištu.
Može se pohvaliti i odličnom kamerom sa optičkom stabilizacijom slike. Kvaliteta fotografije i video uradaka spada među najbolje što nam trenutno mogu ponuditi pametni telefoni.
Opremljenost je prilično dobra iako nam dakako nedostaje podrška za microSD kartice i FM radio. Samsung je sve karte bacio na senzor otiska prsta koji je sad pouzdaniji i brži nego ranije.
Inicijalno se trajanje baterije kod S6 i nije činilo osobito impresivnim. No vremenom kroz par softverskih nadogradnji stvar se malo popravila. Tako da S6 spada u dugovječnije telefone visoke klase.
Softverski je trenutno još uvijek aktualan Lollipop u verziji 5.1.1, a nadamo se da će ovoga puta Samsung nešto brže reagirati sa nadogradnjom na Marshmallow nego što je to ranije bio slučaj.

SPECIFIKACIJE
GSM, 3G, 4G (LTE), nano-SIM, 5,1-inčni Full HD Super AMOLED ekran osjetljiv na dodir rezolucije 2560×1440 piksela, Corning Gorilla Glass 4, Samsungov SoC Exynos 7420, četiri jezgre A57 radnog takta 2,1 GHz+ četiri jezgre A53 radnog takta 1,5 GHz, grafički procesor Mali-T760MP8, 3 GB radne memorije, 32 GB interne memorije za pohranu podataka, dual band WLAN a/b/g/n/ac, GPS, micro-USB V2.0 (MHL), NFC, USB OTG, BlueTooth 4.1, 16 MP stražnja kamera sa LED bljeskalicom i optičkom stabilizacijom slike, 5 MP prednja kamera, baterija Li-Ion 2550 mAh, dimenzije: 143,4 x 70,5 x 6,8 mm, masa: 138 g, Android Lollipop 5.1.1, čitač otiska prsta, mjerač otkucaja srca

USTUPIO
Samsung Hrvatska
www.samsung.com

CIJENA
4300 kn

ZAŠTO KUPITI
dizajn, izvrstan WQHD AMOLED ekran, ponajbolje performanse u visokoj klasi, kvalitetna kamera s podrškom za snimanje 4k videa, čitač otiska prsta

KLJUČNI NEDOSTACI
bateriju nije moguće zamijeniti, prostor za pohranu nije moguće proširiti microSD karticom

DOJAM
ponajbolji trenutno dostupni Android telefon koji se posebno ističe fenomenalnim AMOLED ekranom i izvrsnim performansama

Sony Xperia Z5 compact

3. Sony Xperia Z5 compact

Kada govorimo o kompaktnim telefonima visoke klase povijest pamti dva vrhunska Soyneva modela Z1 i Z3 compact od kojih je ovaj zadnji svakako bio i ponajbolji kompaktni telefon na tržištu. U međuvremenu su slijedom povećanja veličine ekrana gotovo svi ostali proizvođači odustali od nekakvih mini, kompaktnih verzija svojih telefona visoke klase. Novi trend su zapravo maxi ili uvećane plus varijante.

Najjači najkompaktniji
No Sony ne odustaje, pa se tako u našim rukama našao Z5 compact. Na prvi pogled mogli bismo ga zamijeniti sa njegovim prethodnikom. Toliko su naime slični. Dizajn se gotovo uopće nije promijenio i dalje slijedi nekakve Sonyeve smjernice. Ono što nas je zapanjilo je koliko nam je 4,6-inčni telefon djelovao malo i gotovo neugledno u odnosu na ostale telefone koje testiramo. Ipak detaljnim pregledom službenih specifikacija ustanovili smo je da je Z5 compact nešto deblji (8,9 naspram 8,6 mm) i teži (138 naspram 129 g) od Z3 u kompaktnoj varijanti..

Nije se mijenjala ni veličina, pa tako ni rezolucija ekrana. Teško je ovdje Sonyu bilo što prigovoriti, jer bi veći ekran značio i veći telefon. A veća rezolucija od dostupnih 1280 x720 piksela na ekranu ovakve veličine ne bi imala nikakvog smisla.
Ipak imali smo osjećaj poprilične ograničenosti veličinom ekrana posebno kada su u pitanju video sadržaji i pregledavanje web stranica. No ukoliko vam ove dvije radnje nisu visoko na listi prioriteta kod korištenja telefona nećete ovo toliko osjetiti. Problem je i u činjenici što virtualne tipke oduzimaju dosta dragocjenog prostora na samom ekranu.
Z5 compact hardverski se temelji na Snapdragonu 810. Po svim parametrima erformanse su izvrsne. Telefon je prilično brz.

Nova kamera
Kompletna nova Sonyeva serija Z5 telefona donosi unaprijeđenu kameru sa novim senzorom Sony IMX300 i rezolucijom od 23 megapiksela. Slike možete slikati u maksimalnoj rezoluciji 5,984 x 3,366 piksela (16:9 format), dok video možete snimati u Ultra HD rezoluciji pri 30 fps-a. Telefon dakako posjeduje klasičan okidač u obliku fizičke tipke koje je vrlo sličan onome što nalazimo na uobičajenim kompaktnim fotoaparatima. Kvaliteta fotografija je vrlo dobra premda su ponekad vidljive neke anomalije i artefakti koji su vrlo vjerojatno posljedica softverskog procesiranja slike. S druge strane Ultra HD video izgleda izvrsno.
Z5 compact smo prilikom testiranja nadogradili na najnoviju dostupnu verziju softvera odnosno Androida 5.1.1. Sony je naravno sve začinio svojim specifičnim sučeljem iako da su sve ključne opcije karakteristične za Lollipop na praktično ostale netaknute.
U zaključku cijele priče možemo samo reći da ukoliko želite najbolji mogući kompaktni telefon Z5 compact je zapravo jedini mogući izbor.

SPECIFIKACIJE
GSM, 3G, 4G (LTE), nano-SIM, 4,6-inčni IPS HD ekran osjetljiv na dodir rezolucije 1280×720 piksela, Snapdragon 810 SoC, četiri jezgre A57 radnog takta 2 GHz+ četiri jezgre A53 radnog takta 1,5 GHz, 2 GB radne memorije, grafički procesor Adreno 430, 32 GB interne memorije za pohranu podataka, dual band WLAN a/b/g/n/ac dual band, GPS, microUSB V2.0 (MHL 3), USB host, NFC, BlueTooth 4.1, 23 MP stražnja kamera sa LED bljeskalicom i autofokusom, 5.1 MP prednja kamera, FM radio, stereo zvučnik, baterija Li-Ion 2700 mAh, dimenzije: 127 x 65 x 8,9 mm, masa: 138 g, Android Lollipop 5.1.1

USTUPIO
Sony Hrvatska, 072 000 000
www.sony.hr

CIJENA
4899 kn

ZAŠTO KUPITI
kompaktne dimenzije, performanse, vrlo dobra opremljenost, otpornost na vodu i prašinu, odlične kamere

KLJUČNI NEDOSTACI
nešto deblji i teži od prethodnika, trajanje baterije nije više toliko impresivno kao kod Z3 compact, virtualne tipke oduzimaju dragocjeni prostor na ekranu

DOJAM
najkompaktniji telefon među gigantima u visokoj klasi pomalo nam se čini gubi svoj smisao i bit će zanimljiv isključivo korisnicima koji žele najmanji mogući telefon vrhunskih performansi

HTC One M9

4. HTC One M9

Već prilikom predstavljanja HTC-ovog ovogodišnjeg telefona najviše klase bilo je posve jasno kako je M9 poprilično logična, proračunata, da ne kažemo oprezna nadogradnja dobro poznatog One M8. Možda malo i previše suzdržana.
Nije naime ovaj telefon donio ništa novo i zanimljivo, a pritom je inicijalno došao na loš glas obzirom na pretjerano zagrijavanje i kratko vrijeme autonomije. Nekoliko softverskih nadogradnji u narednim mjesecima je koliko-toliko popravilo početni dojam. Svejedno M9 se vrlo slabo prodavao što je HTC natjeralo da razmisli o ozbiljnijem zaokretu po pitanju dizajna.

Impresivno opremljen
Problem je predstavljala i dosta visoka cijena u slobodnoj prodaji, pri čemu HTC po nama nije prepoznato novi trend koji govori kako sve više korisnika svoj telefon kupuje u slobodnoj prodaji kako ne bi bili prisiljeni vezivati se dvogodišnjim ugovorima kod telekom operatera.
Sve skupa dakako ne umanjuje činjenicu kako je M9 HTC-ovski pomno osmišljen telefon koji se ističe robusnim aluminijskim kućištem, kvalitetnim ekranom, i vrlo dobrim stereo zvučnicima.

Po nama možda je najveća pozitivna odlika M9 odlična opremljenost. Tako su vam primjerice, osim stereo zvučnika, na raspolaganju FM radio sa RDS-om, microUSB priključak sa podrškom za MHL 3 i podrška za microSD kartice kapaciteta do 200 GB.
Možda najopipljivije poboljšanje u odnosu na prethodnika M9 donosi po pitanju ugrađene stražnje kamere. Konačno se i HTC odlučio za nešto moderniju kameru sa novijim senzorom i rezolucijom od 20 megapiksela. Također dostupne su poprilično napredne opcije za ručno podešavanje svih parametara. M9 omogućava snimanje 4k videa pri 30 fpsa ili 1080p vide pri 60 ili 30 fps-a. Jedino što nam ovdje objektivno nedostaje je optička stabilizacija slike.

Već viđeno
Već smo spomenuli kako se M9 hardverski temelji na Snapdragonu 810. Nema sumnje kako ovaj čip omogućava vrhunske performanse. Međutim i dalje su prisutni određeni problemi sa prekomjernim zagrijavanjem priliko dužeg opterećenja. Telefon se zna primjetno zagrijati, posebno što aluminijsko kućište jako dobro prenosi i odvodi toplinu.
HTC je ovom problemu doskočio sa nekoliko softverskih nadogradnji, međutim ostaje problem kratkog trajanja baterije. Po tom pitanje je M9 određen korak natrag u odnosu na M8 što svakako nije dobra vijest.

Daleko je vedrija priča o softverskom sučelja sada u verziji Sense 7. Temelj je još uvijek Lollipop, ali valja uskoro očekivati nadogradnju na Android 6.0. Osobno nam je HTC-ovo sučelje jedno od najbolje organiziranih i najjednostavnijih za korištenje, iako bi možda moglo biti vizualno dotjeranije.
Na kraju valja spomenuti i Boomsound zvučnike koji su i dalje nešto ponajbolje što vam po pitanju zvuka može ponuditi neki mobilni gadget.

SPECIFIKACIJE
GSM, 3G, 4G (LTE), nano-SIM, 5-inčni Full HD Super LCD3 ekran osjetljiv na dodir rezolucije 1920×1080 piksela, Corning Gorilla Glass 4, Qualcommov SoC Snapdragon 810, četiri jezgre A57 radnog takta 2 GHz+ četiri jezgre A53 radnog takta 1,5 GHz, 3 GB radne memorije, grafički procesor Adreno 430, 32 GB interne memorije za pohranu podataka, podrška za microSD kartice do 200 GB, dual band WLAN a/b/g/n/ac, GPS, microUSB V2.0 (MHL 3), USB host, NFC, BlueTooth 4.1, 20 MP stražnja kamera sa dual LED bljeskalicom, 4 MP prednja kamera, Stereo FM radio sa RDS-om, baterija Li-Po 2840 mAh, dimenzije: 144,6 x 69,7 x 9,6 mm, masa: 157 g, Android Lollipop 5., HTC Sense 7, Boomsound stereo zvučnici

USTUPIO
HTC Hrvatska
www.htc.com

CIJENA
5800 kn

ZA
performanse, kvaliteta zvuka, robusno aluminijsko kućište, pregledno sučelje, opremljenost

PROTIV
dimenzije i masa, trajanje baterije, kamera bez optičke stabilizacije slike, cijena u slobodnoj prodaji

DOJAM
izvrsno opremljen telefon koji samo nastavlja tradiciju HTC-ovih telefona visoke klase, ali ne donosi ništa posebno novo i pritom je poprilično skup

apple iphone 6s

5. Apple iPhone 6S

Najnoviji iPhone je marginalno veći i deblji od prethodnika. Razlika je međutim zanemariva. Nešto ćete više možda osjetiti povećanje ukupne mase. 13 grama više možda ne zvuči kao mnogo, međutim za telefon ovakve veličine dijagonale ukupna masa od 143 grama je poprilična. Što se tiče kvalitete izrade priča kaže kako Apple sada koristi drugačiju vrstu aluminija kako bi se otklonili poznati problemi sa savijanjem kućišta.

Pritisnite ekran
Povećanje težina je u direktnoj vezi sa drugačijom vrstom ekrana koju je Apple ugradio u iPhone 6S. Naime 6S donosi ekran sa tehnologijom 3D Force Touch odnosno ugrađeni je ekran u stanju prepoznati različitu razinu pritiska što u kombinaciji sa tzv. taptic i haptic enginenom (koji omogućavaju povratnu informaciju, odnosno određenu vrstu vibraciju ovisno o jačini pritiska) donosi sasvim novu dimenziju u interakciji sa ekranom osjetljivim na dodir.

Kako to funkcionira u praksi? Primjerice jačim pritiskom na neku od ikonica aktivirate dodatni izbornik koji vam nudi prečac do korisnik opcija. Nadalje tu je i nešto što Apple naziva Peek and Pop. Primjerice jačim pritiskom na osnovno zaglavlje neke e-mail poruke možete vidjeti kompletno zumiran sadržaj, a ako još malo zadržite prst na željenoj poruci aktivira se i dodatni izbornik.
Osim ekrana osjetljivog na razinu pritiska 6S donosi i toliko dugo očekivana poboljšanja mogućnosti ugrađenih kamera. Rezolucija senzora je sa 8 povećana na 12 megapiksela kada govorimo o glavnoj, te sa 1,2 na 5 MP u slučaju prednje (selfie) kamere. No još je važnija činjenica kako je iPhone sada omogućava snimanje Ultra HD videa pri 30 fps-a, kao i 1080p videa na 120 fps-a. Što se tiče same kvalitete fotografija moramo priznati kako usprkos novijem senzoru nismo primijetili značajnu razliku od odnosu na iPhone 6.

Munjeviti A9
Novi Appleov procesor A9 svakako je brži od prethodnika, no po nama je daleko značajnije da je Apple konačno iPhone opremio sa 2 GB radne memorije. Ovo se svakako osjeti prilikom rada se većim broje aplikacija istovremeno, iako realno iOS i dalje ne nudi nekakve napredne opcije za multitasking.
Konačno dolazimo od trajanja baterije. Novi A9 čip bi trebao biti osjetno energetski učinkovitiji od starijeg A8. To se potvrdilo u praksi jer smo sa 6S, koji posjeduje bateriju nešto manjeg kapaciteta od 6-ice, zabilježili otprilike podjednake rezultate po pitanju trajanja baterije. Oni nisu spektakularni, ali dva dana manje intenzivnog korištenja ne bi trebao biti problem.

iOS 9 (u međuvremenu se pojavila i najaktualnija inačica 9.1) donosi podršku za 3d Force Touch, ali i nekoliko novih aplikacija poput News i Notes.
Sagledavši sve skupa možemo zaključiti kako je S verzija 6-ice i dalje pravi Appleov pametni telefon sa svim mana i vrlinama. iPhone 6S je odličan telefon, međutim osnovni 16 GB model nema po nama nikakvog smisla, a testirani 64 GB košta kao suho zlato. No Appleov smartphone je danas više statusni simbol nego mobilni gadget.

SPECIFIKACIJE
GSM, 3G, 4G (LTE), nano-SIM, 4,7-inčni Retina force touch HD IPS ekran osjetljiv na dodir rezolucije 1334×750 piksela, Apple A9 SoC, dvojezgreni 64-bitni glavni procesor Twister radnog takta 1,8 GHz, 2 GB LPDDR4 radne memorije, grafički procesor PowerVR GT 7600, 64 GB interne memorije za pohranu podataka, dual band WLAN a/b/g/n/ac, GPS, USB V2.0, BlueTooth 4.2, NFC (samo za Apple Pay), 12 MP stražnja kamera sa dvostrukom LED bljeskalicom, 5 MP prednja kamera, podrška za snimanje Ultra HD videa 2160p pri 30 fps-a, 1080p pri 120 fps-a i slow motion videa 720p pri 240 fps-a, time lapse, akcelerometar, žiroskop, kompas, barometar, baterija Li-Po 1715 mAh, dimenzije: 138,3 x 67,1 x 7,1 mm, masa: 143 g, iOS 9.1

USTUPIO
Vipnet, 0800 091 091
www.apple.com

CIJENA
8799 kn (bez ugovora) ili 1699 kn jednokratno + 100 kn mjesečno u tarifi XXL+ (Vipnet)

ZAŠTO KUPITI
dizajn i kvaliteta izrade, performanse, unaprijeđene kamere, 3d Force Touch ekran, sve pouzdaniji senzor otiska prsta

KLJUČNI NEDOSTACI
ukupna masa obzirom na veličinu ekrana, baterija nije izmjenjiva, 16 GB model nema nikakvog smisla, kamera bez optičke stabilizacije slike, NFC limitiran na Apple Pay, cijena

DOJAM
premda daleko do savršenog novi je iPhone i dalje ponajbolji pametni telefon na tržištu

lg gflex 2

6. LG GFlex 2

I dok je prvi G Flex bio pomalo nezgrapan, ogroman 6-inčni phablet njegov je nasljednik daleko kompaktniji telefon čija veličine ekrana iznosi 5,5 inča. Nama se čini kako je zakrivljenost mnogo više dolazila do izražaja kod većeg prethodnika, no to je samo naše subjektivno mišljenje.

Zakrivljen, a ne fleksibilan
Usprkos imenu ovo nije fleksibilan telefon i dok ste većeg prethodnika čak i mogli blago saviti bez ikakvih posljedica, kod GFlexa 2 na to nemojte ni pomišljati. Ukupno gledano su međutim dizajn i kvaliteta izrade podignuti na višu razinu.
LG koristi poseban dodatni sloj kojim je prekrivena stražnja površina, a koji bi trebao omogućiti da bilo kakve ogrebotine i oštećenja nestanu same od sebe nakon nekog vremena. Pokazalo se međutim kako je ovo točno isključivo kada govorimo o sitnijim ogrebotinama.

Opremljenost je u skladu s LG-jevim ugledom i visokom klasom telefona više nego dobra, iako G Flex 2 primjerice nema senzor otiska prsta i nije otporan na vodu ili prašinu.
Očekivano novo LG-jevo zakrivljeno čudo od telefona dolazi naprednim hardverskim osnovama u obliku Snapdragona 810.
Snapdragon 810 posjeduje osam 64-bitnih jezgri glavnog procesora temeljenih na novijim A53 i A57 ARM arhitekturama, a tu je znatno poboljšani grafički procesor Adreno 430.
Možemo ustvrditi kako je G Flex 2 iznimno brz telefon po svim parametrima. Preporučamo međutim odabir uređaja sa 3 gigabajta radne memorije i 32 GB dostupnog prostora za pohranu podataka

Osebujan ekran
Ono zbog čega ga doista valja kupiti je zakrivljeni Full HD P-OLED ekran veličine 5,5 inča. Sigurno je kako se ovaj ekran reprodukcijom boja, izvrsnim kontrastom, fenomenalnim vidljivim kutom i odlično čitljivošću na danjem svjetlu smješta u sam vrh kada govorimo o ekranima na pametnim telefonima.

Sve bi bilo sjajno i bajno, no nažalost LG nije do kraja uspio otkloniti određene probleme u prikazu koje smo zamijetili već kod prethodnika. Ovdje govorimo o tzv. mrljama, teksturi odnosno nečemu što je teško opisati, a pojavljuje se na određenim površinama i utječe na kvalitetu prikaza.
Sa softverske strane G Flex 2 trenutno pogoni Lollipop u verziji 5.1. No LG je već najavio nadogradnju na Marshmallow, pa se nadamo da će ona biti dostupna najkasnije početkom 2016.godine.

Možda će ova nadogradnja popraviti dojam po pitanju trajanja baterije. Trenutno u stand byu i prilikom manje intenzivnog korištenja baterija traje do dva dana. Međutim ukoliko intenzivnije surfate Internetom i gledate streaming multimedijalne sadržaje vrijeme autonomije će biti dosta mršavih 6-7 sati.
Na kraju spomenimo kako G Flex 2 dolazi sa stražnjom kamerom preuzetom sa G3. Dobre strane su laserski autofokus i optička stabilizacija, no kvaliteta fotografija nije na razini onoga što po tom pitanju nude ostali ponajbolji pametni telefoni.

SPECIFIKACIJE
GSM, 3G, 4G (LTE), micro-SIM, zakrivljeni 5,5-inčni P-OLED Full HD ekran osjetljiv na dodir rezolucije 1920×1080 piksela, Snapdragon 810 SoC, četiri jezgre A57 radnog takta 2 GHz+ četiri jezgre A53 radnog takta 1,5 GHz, 2 GB radne memorije, grafički procesor Adreno 430, 16 GB interne memorije za pohranu podataka, dual band WLAN a/b/g/n/ac dual band, GPS, microUSB V2.0 (MHL), NFC, BlueTooth, 13 MP stražnja kamera sa LED bljeskalicom, optičkom stabilizacijom i laserskim autofokusom, 2,1 MP prednja kamera, FM radio, zvučnik, baterija Li-Po 3000 mAh, dimenzije: 149,1 x 75,3 x 7,1-9,4 mm, masa: 152 g, Android Lollipop 5.0.1 sa LG-jevim sučeljem Optimus

USTUPIO
LG Hrvatska
www.lg.com/hr

CIJENA
3799 kn

ZAŠTO KUPITI
dizajn, performanse, zakrivljeni Full HD OLED ekran, opcija Dual Window, opremljenost

KLJUČNI NEDOSTACI
problemi s prikazom na ekranu nisu do kraja otklonjeni, samo 16 GB memorije za pohranu kod osnovnog modela, trajanje baterije

DOJAM
osebujan telefon koji međutim ima opaku konkurenciju u svim drugim telefonima visoke klase, pri čemu zakrivljenost kao odrednica dizajna ostaje njegov glavni adut

samsung galaxy s6 edge+

7. Samsung Galaxy S6 Edge+

Uz posvemašnji dizajnerski zaokret Samsung je ove godine zapravo proširio svoju ponudu svoje high end serije pametnih telefona. Tako smo uz prvom valu vidjeli klasičan S6 i S6 Edge sa pomalo zakrivljenim ekranom sa svake strane telefona. Nedugo nakon Samsung je predstavio XL varijante oba ova telefona u tzv. plus verzijama.

Najbolji phablet?
Glavni akter ove naše priče je telefon koji predstavlja sam vrh Samsungove ponude S6 Edge+. Svojevrstan je to odgovor na uvećane plus varijante iPhonea. S6 Edge+ nema poznatu Samsugovu digitalnu olovku S-Pen, ali svojim dimenzijama i mogućnostima predstavlja trenutno najmoćniji phablet na domaćem tržištu.
Pritom je ipak dosta impresivno kako je Samsung uspio dimenzije i masu svesti u prihvatljive okvire. Edge+ nije malen telefon, ali nije ni prevelik i k tome je poprilično lagan (153 g) obzirom na veličinu ekrana.

Dizajn je stvar ukusa. Mi nismo oduševljeni stražnjom staklenom površinom. Ali ne može se poreći kako Edge+ izgleda vrlo dobro. U velikoj većini slučajeva nećete ga moći ugodno koristiti jednom rukom. Za takvo što je ipak preporučljivo odabrati manji model.
Ključna odlika Edge serije telefona svakako je posebno dizajnirani ekran koji je blago zakrivljen na svojim rubovima. Tehnološki je i dalje riječ o dobro poznatom Super AMOLED ekranu, no zakrivljenost na rubovima osigurava telefonu osebujan izgled. Zakrivljeni rubovi omogućavaju i neke cool mogućnosti poput funkcije Edge screen. Primjerice rub ekrana može konstantno prikazivati sat i vrijeme bez da je ostatak ekrana u funkciji. Također kada povučete prst preko jednog ruba ekrana dolazi do trenutnih obavijesti ili reda najčešće korištenih aplikacija koji možete dodatno podesiti prema svojoj želji.

Brz i dugovječan
Kako Samsung sa S6 Edge+ u dobroj mjeri cilja na zahtjevne poslovne korisnike opremili su ovaj telefon sa čak 4 GB brze LPDDR4 memorije. Veća količina radne memorije može pomoći kada koristite više zahtjevnijih aplikacija odjednom.
U svakom slučaju ovo je jedan od najbržih telefona koje smo ikada isprobali. Sve se manje-više odvija munjevito brzo, a posebno smo impresionirali brzinom kamere. Osim što će vam omogućiti da u tren oka zabilježite željeni trenutak ugrađena stražnja kamera napravit će i izvrsne fotografije. Pune detalja i dovoljno dinamične. Snimljeni video u 4k rezoluciji je također ogledni primjer za što su danas sposobni moderni pametni telefoni u multimedijalnom smislu.

Jedna od iznenađujuće velikih prednosti S6 Edge+ je dugo trajanja baterije. Očigledno da je kombinacija energetski učinkovitog hardverskog čipa, softverskih optimizacija i dovoljno velike baterije (3000 mAh) ovdje dala izvrstan rezultat.
Ovaj telefon podržava posebno napredne funkcije poput brzog i bežičnog punjenja. Posebno je zanimljiva opcija bežičnog punjena za koji vam treba poseban punjač na koji telefon samo postavite i to je to!

SPECIFIKACIJE
GSM, 3G, 4G, nano-SIM, sa strane zakrivljeni 5,7-inčni WQHD Super AMOLED ekran osjetljiv na dodir rezolucije 2560×1440 piksela, Corning Gorilla Glass 4, Samsunogov SoC Exynos 7420, četiri jezgre A57 radnog takta do 2,1 GHz + četiri jezgre A53 radnog takta 1,5 GHz, 4 GB LPDDR4, grafički procesor Mali-T760MP8, 32/64 GB interne memorije za pohranu podataka, dual band WLAN a/b/g/n/ac, GPS, microUSB V2.0, USB host, BlueTooth 4.2, 16 MP stražnja kamera sa LED bljeskalicom i optičkom stabilizacijom slike, 5 MP prednja kamera, baterija Li-Ion 3000 mAh, dimenzije: 154,4 x 75,8 x 6,9 mm, masa: 153 g, Android Lolipop 5.1.1, čitač otiska prsta, mjerač otkucaja srca, Samsung Pay

USTUPIO
Samsung Hrvatska
www.samsung.com

CIJENA
7199 kn

ZAŠTO KUPITI
izvrstan 5,7-inčni ekran, vrhunske performanse, mala masa obzirom na veličinu ekrana, kvalitetne kamere s podrškom za snimanje 4k videa, trajanje baterije, Samsung Pay, podrška za bežično punjenje

KLJUČNI NEDOSTACI
cijena, nema podršku za microSD kartice

DOJAM
vrhunski telefon koji je zapravo ogledni primjer svega onog najboljeg što nam Samsung trenutno može ponuditi kod telefona najviše klase

apple iphone 6s plus

8. Apple iPhone 6S Plus

Premda je ekipa iz Cupertina mnoge šokirala predstavljanjem svojeg XL telefona, čini se kako su korisnici vrlo brzo prihvatili uvećani iPhone. Prema nekim informacijama plus varijanta čini oko 30 % ukupno prodanih iPhonea 6 dosada. Sada je sa nama međutim već druga generacija Appleovog phableta. Koja se vizualno ne razlikuje mnogo od prve. Ispod površine dogodile su se dakako nešto značajnije promjene.

Veličina je važna!
Možemo detektirati zapravo tri ključne stvari prema kojima najnoviju varijantu plus iPhonea možemo razlikovati u odnosu na prethodnika. Iphone 6S plus tako dolazi sa novim Appleovom SoC-om A9, posjeduje Force Touch ekran, ali je u konačnici i osjetno teži od prethodnika. Koliko teži?
Pa dobrih 20 grama. Ergonomski se ovo mora se priznati osjeti, posebice prilikom dugotrajnog korištenja. Ukupna težina iPhonea 6S plus iznosi 192 grama, stoga možemo reći kako je novi Appelov phablet nije tolikom mobilan i ugodan za korištenje poput ostalih pametnih telefona.

Ključan uzrok osjetnog povećanja ukupne mase je novi Force Touch ekran, odnosno elementi potrebni da bi ovakva tehnologija radila na željeni način. Subjektivno je moramo priznati kako Full HD ekran kod plus varijante nešto impresivniji od onoga što smo vidjeli kod 4,7-inčnog iPhonea 6S. Dijelom je ovo posljedica nešto veće gustoće piksela pod inču (401 ppi), a s druge strane vizualno elementi sučelja jednostavno izgledaju mnogo bolje na većem ekranu.
Veći ekran omogućava primjerice također ugodniji rad sa novim izbornikom za upravljanje aplikacijama kod iOS-a.

Težak i nevjerojatno skup
Za razliku od manjeg modela plus varijanta novog iPhonea, po uzoru na prethodnika, posjeduje kameru sa optičkom stabilizacijom slike. Apple je kod novih iPhone konačno nadogradio samu kameru i senzor, a zahvaljujući optičkoj stabilizaciji plus varijanta će vam omogućiti kvalitetnije video snimke. Posebno dobro izgleda 1080p video na 60 fps-a, iako novi iPhonei omogućavaju i snimanje Ultra HD videa.

O performansama ovdje nećemo trošiti previše riječi. Poput manjeg modela i plus varijanta je iznimno brz telefon. Ono što nas je možda ipak u neke ruku ugodno iznenadilo je vrijeme autonomije. Po tom pitanju je iPhone 6S plus u samom vrhu kada su u pitanju pametni telefoni koje smo dosada testirali. Baterija će vam bez problema izdržati tri dana manje intenzivnog korištenja. No ono što je posebno impresivno je dugo vrijeme autonomije ukoliko telefon koristite prije svega za surfanje Internetom i gledanje videa.
Obzirom na cijenu novi XL iPhone će si rijetki moći priuštiti, a mora se priznati kako i konkurencija u svijetu phableta ima poprilično jake adute.

SPECIFIKACIJE
GSM, 3G, 4G (LTE), nano-SIM, 5,5-inčni Retina Force Touch Full HD IPS ekran osjetljiv na dodir rezolucije 1920×1080 piksela, Apple A9 SoC, dvojezgreni 64-bitni glavni procesor Twister radnog takta 1,8 GHz, 2 GB LPDDR4 radne memorije, grafički procesor PowerVR GT 7600, 64 GB interne memorije za pohranu podataka, dual band WLAN a/b/g/n/ac, GPS, USB V2.0, BlueTooth 4.2, NFC (samo za Apple Pay), 12 MP stražnja kamera sa dvostrukom LED bljeskalicom i optičkom stabilizacijom slike, 5 MP prednja kamera, podrška za snimanje Ultra HD videa 2160p pri 30 fps-a, 1080p pri 120 fps-a i slow motion videa 720p pri 240 fps-a, time lapse, akcelerometar, žiroskop, kompas, barometar, baterija Li-Po 2750 mAh, dimenzije: 158,2 x 77,9 x 7,3 mm, masa: 192 g, iOS 9.1

USTUPIO
Hrvatski telekom, 0800 9000
www.apple.com

CIJENA
4248 kn jednokratno + 90 kn mjesečno (tarifa Imam sve, ugovor na dvije godine)

ZAŠTO KUPITI
dizajn i kvaliteta izrade, vrhunske performanse, kvalitetna kamera sa optičkom stabilizacijom slike, Full HD Force Touch ekran, trajanje baterije sve pouzdaniji senzor otiska prsta

KLJUČNI NEDOSTACI
dimenzije i masa, baterija nije izmjenjiva, cijena

DOJAM
basnoslovno skupu XL verzija novog iPhonea odabrat će isključivo okorjeli Apple fanovi koji žele 5,5 inčni ekran na svom telefonu

Autor: Slaven Pintarić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here