Google je najavio pametni telefon Pixel 5a 5G, osvježenje prošlogodišnjeg Pixel 4a 5G pametnog telefona. Riječ je o vrlo uspješnom mid-range modelu s impresivnim mogućnostima fotografiranja.

Pixel 5a ima novu aluminijsku jednodijelnu konstrukciju u novoj “Mostly Black” boji koja ima blago zelenu nijansu. Otporan je na prašinu i vodu (IP67 certifikat), a sam dizajn se ne razlikuje od onog viđenog na Pixelu 4a 5G. Novi Pixel 5a ima nešto veći OLED zaslon veličine 6,34 inča, rezolucije 2400 x 1080 piksela, no i dalje s brzinom osvježavanja od 60 Hz.

Pod haubom nije bilo nekih promjena. Srce Pixela 5a i dalje čini Qualcomm Snapdragon 765G procesor, upotpunjen sa 6 GB LPDDR4X RAM-a i 128 GB interne memorije.

Po pitanju kamera, situacija je ista. Sa stražnje strane nalazimo glavnu kameru od 12 Mpx s f1.7 objektivom i ultraširokokutnu kameru od 16 Mpx s f2.2 objektivom, a s prednje strane nalazi se kamera od 8 Mpx s f2.0 objektivom. Senzor spektra i treperenja je izbačen, ali kada uzmemo u obzir činjenicu da je Pixel 4a bio jedan od najboljih pametnih telefona u svojoj klasi po pitanju kamere, ne sumnjamo u fotografske mogućnosti novog modela.

Možda najveća razlika između Pixela 4a 5G i Pixela 5a je kapacitet baterije. Dok je 4a imao bateriju kapaciteta 3885 mAh, Pixel 5a dobio je znatno veću bateriju kapaciteta 4680 mAh. Još uvijek nema bežičnog punjenja, a punjenje se vrši pomoću punjača od 18 W. Također, treba reći da nadolazeći modeli Pixel 6 serije neće imati punjač u setu, što znači da Google kreće putem nekoliko drugih velikih proizvođača koji to objašnjavaju kao briga za okoliš.

Osim ovih promjena, Pixel 5a 5G u osnovi je novi Pixel 4a 5G. Nažalost, ovaj put Google ne namjerava uopće objaviti telefon u Europi, te se radi o proizvodu namijenjenom samo za američko i japansko tržište. Preporučena cijena je 449 američkih dolara.

Piše: Marijan Živković

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here