Prije nego se na sceni pojavio iPhone, tržištem telefona vladali su neki drugi veliki igrači. Prije svega, cijelome je svijetu poznat brend Nokia koji je palio i žario tržištem, bio je iznimno popularan i BlackBerry, a iza njih smjestio se tada atraktivan Palm. Brend Palm s godinama je nestao, ali su se pojavile glasine kako se uskoro očekuje novo izdanje pametnog telefona iz ovog brenda.

Kompanija TCL je prije nekoliko godina otkupila prava od HP-a na korištenje brenda Palm. Očekivalo se kako će vrlo brzo u javnost izaći neki uređaj koji bi ponovno mogao utjecati na nostalgične korisnike, koji bi kupili uređaj. Ipak, to se nije dogodilo – sve do 2018. godine.

Posljednjih tjedana u medijima u SAD-u pojavile su se informacije kako će Palm do kraja ove godine predstaviti pametni uređaj koji bi označio pokušaj povratka ovog nekada znanog brenda na scenu. Za sada specifikacije uređaja nisu poznate, a nije ni znano kako će on izgledati. Jedina sigurna stvar je da će novi Palm uređaj raditi na Android sistemu.

Zanimljivo, kompanija TCL prije nekoliko godina preuzela je i brend BlackBerry, nakon čega je u javnost pustila nekoliko uređaja. Ipak, ti uređaji nisu pobudili previše interesa kod korisnika pa je njihova prodaja bila dosta mala. Za razliku od njih, Nokia je primjerice napravila sjajan posao i sada kreće u borbu za vrh tržišta.


Naime, u Nokiji su odabrali taktiku da svijetu prvo predstave uređaj Nokia 3310 u osuvremenjenom izdanju i to po vrlo niskoj cijeni. Uz to predstavili su i nekoliko modela pametnih telefona po niskoj cijeni, čime su se ponovno ugurali na tržište. Sada, na sajmu u Barceloni, predstavili su nekoliko top modela pametnih telefona, kojima će nakon zadobivene pažnje pokušati napraviti proboj na vrh tržišta.

Da li takvo što može uspjeti i Palm-u? Teško je prognozirati, prije bilo kakvog javnog predstavljanja uređaja. Ipak, vijest koja bi mogla pozitivno utjecati na proboj je činjenica da će novi Palm-ov uređaj vrlo vjerojatno biti u prodaji putem najvećeg američkog teleoperatera Verizona.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here