Novi dan, novi hakerski napad i novo curenje podataka. Tako bismo mogli opisati ovu godinu jer svako malo dobijemo informaciju neke velike kompanije koja je bila hakirana. Danas je riječ o kompaniji Under Armour koja je prije par godina kupila aplikaciju MyFitnessPal za 475 milijuna dolara. No, bez obzira na količinu novca koju su platili aplikaciju, očito nisu previše novaca ulagali u sigurnost infrastrukture kad im se ovako nešto dogodilo.

Hakeri su došli u posjed čak 150 milijuna korisničkih računa. Za sada se (pouzdano) zna da su hakeri došli do vašeg emaila, korisničkog imena i šifrirane lozinke.
Sva sreća, lozinke do kojih su došli su kriptirane hash algoritmom što će napadačima jako otežati njihovo probijanje. Pogotovo 150 milijuna istih.

Također, svi podaci o plaćanju i karticama, pohranjeni su na odvojenim serverima pa napadači nisu uspjeli doći do tih podataka. Barem tako kažu informacije iz kompanije.
Kao mjeru opreza, Under Armour, je zamolio svoje korisnike da promijene svoju lozinku, kao i lozinke na drugim korisničkim računima gdje koriste istu tu lozinku.

Nadalje, kompanija je zamolila korisnike da prate bilo kakve sumnjive aktivnosti (npr. brisanje podataka koje su unijeli, mijenjanje istih, podaci koje oni nisu unijeli …), te da ne odgovaraju na mailove ako ih netko pita za privatne podatke o njihovom korisničkom računu. Vjerojatno će ti isti hakeri probati pristupom “socijalnog inženjeringa” dobiti hrpu podataka koje ne mogu sami dešifrirati.


Za sada se još uvijek ne zna tko je to napravio, ali istraga je u tijeku, te su u nju uključene i policija i nadležne institucije koje traže osobe koje su počinile ovaj zločin. Zato će svi korisnici morati promijeniti lozinku kako se ne bi dogodile neke loše stvari i kako ne bi prestali koristiti ovu aplikaciju.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here