Ova je godina, zasad vrlo obećavajuća i za Motorolu i za sve one koji planiraju kupiti neki od Motorola pametnih telefona. Najprije smo dobili Motorola Razr, a sada je na red došao i Motorolin Edge Plus.

Da, nakon podužeg vremena Motorola je ponovno dobila pravu, pravcatu perjanicu, od glave do pete. Budući da se radi o pametnom telefonu sa mnoštvom ”premium” obilježja, Motorola Edge Plus, rođak Motorola Edgea, želi pokazati što je sve to proizvođač uspio implementirati u novu perjanicu, zbog čega bismo ju trebali kupiti i ono najvažnije za kvalitetu tržišta, a onda i za sve nas: što to Motorola Edge Plus ima zbog čega bi se konkurencija trebala zabrinuti.

O čemu se to točno radi, koji su to plusevi, a koji minusi nove Motoroline perjanice te isplati li se za Motorola Edge Plus izdvojiti oko 1.200 eura koliko će uređaj koštati u prodaji, saznajte iz još jedne detalje recenzije.

Motorola Edge Plus RECENZIJA

Motorola Edge Plus: Dizajn uređaja

Čak i na prvi pogled jasno se vidi da se proizvođač svojom novom Motorola Edge Plus perjanicom želio, što je moguće dalje odmaknuti od postojeće Z serije uređaja. Umjesto onoga što smo imali prilike vidjeti u više ili manje uspješnoj Z seriji, novi Edge Plus pametni telefon na sebi (ali i u sebi) krije mnoga obilježja, koje danas dijeli velik broj pametnih telefona visokog razreda.

To se prvo i najprije vidi po dizajnu uređaja. Naime, Motorola Edge Plus će mnoge, siguran sam u to, podsjetiti na ovogodišnju Samsungovu seriju perjanica, odnosno na S20 uređaje. Zakrivljene linije, blago zaobljeno kućište i poprilično veliki zaslon, koji svoju površinu u odnosu na površinu kućišta uređaja lijepo zauzima, nešto je što se već godinu-dvije može vidjeti kod gotovo svakog novog ”high-end” pametnog telefona. Kako Motorola Edge Plus ne bi ”kaskao” u pogledu dizajna i izgleda, proizvođač se odlučio na što bolji način ”preobući ga” u ”moderno ruho”.

Motorola Edge+ RECENZIJA

Nakon što uređaj okrenete, ne možete se ne zapitati je li proizvođač možda ovdje nešto posudio recimo od Huaweija (to ”nešto” se najviše odnosi na modul stražnjih kamera). Sve u svemu, na prvi pogled i na prvi dodir, Motorola Ege Plus izgleda i ”miriši” kao prava perjanica. Uređaj izgleda cool, moderno i ”ažurno” po pitanju svega onoga što, po pitanju dizajna, danas jedan pametni telefon visokog razreda treba imati.

Motorola Edge Plus je dosta velik telefon. Ako imate manje dlanove, to vam može biti problem. Stvar ništa ne olakšava ni činjenica da uređaj teži više od 200 grama te da je za oko 1-1.5 mm ”deblji” od većine drugih pametnih telefona na tržištu, pa čak i onih visokog razreda. Zakrivljeni rubovi uređaja donekle će olakšati korištenje, no imajte na umu da se radi i velikom i malo težem telefonu, pa ako ga budete kupovali na primjer, svojoj supruzi za godišnjicu ili kćeri za rođendan, možda ne bi bilo loše razmotriti neke druge.

Što se smještaja utora i tipki tiče, Motorola Edge Plus svoje tipke za kontrolu volumena zvuka ima na desnoj strani, dosta visoko. Sad, to će vam se ili sviđati ili neće (najčešće ako vam ne odgovaraju ovako veliki pametni telefoni, vjerojatno neće). Na donjoj strani uređaja nalaze se ladice za SIM i microSd karticu te sada već standardizirani, USB-C utor.

Desno od USB-C utora nalazi se glavni zvučnik, koji svoj zvuk kombinira zajedno sa drugim zvučnikom koji se nalazi na gornjem dijelu prednje strane uređaja, što Motoroli Edge Plus daje solidan stereo zvuk. Ono što je svakako pozitivno iznenađenje u vezi utora je utor od 3.5 mm, kojeg je danas sve teže za pronaći, pogotovo na pametnim telefonima visokog razreda.

 

Motorola Edge plus zaslon

Motorola Edge Plus: Zaslon

Jedna od dobrih strana uređaja je svakako i njegov zaslon. Proizvođači su shvatili da samo najbolji pametni telefoni (ili jednostavno oni koji se žele pohvaliti što većim brojem ”premium” obilježja) na sebi imaju OLED ili AMOLED zaslone te su jedan takav odlučili staviti i na svoju novu perjanicu. Zaslon zauzima oko 95% sveukupne prednje strane površine kućišta uređaja, što znači da je velik i prostran, baš onako kako velika većina današnjih korisnika voli i kako danas diktira stanje na tržištu.

Činjenica da je zaslon zaobljen baš kao i cijeli uređaj, kao i to da dolazi sa posebnim, Motorolinim ”Endless Edge” dojmom ”beskrajnog zaslona” (Motorolina verzija Samsungovog ”Infinity” zaslona) dodatno daje na ”premium” atributima i pametni telefon čini dodatno privlačnim. Zbog toga što je rezolucija zaslona osmišljena na način 21:9, Motorola Edge Plus djelovat će usko i duguljasto, što će dodatno otežavati korištenje telefona jednom rukom.

Motorola Edge+ zaslon

Sam zaslon je vrlo dobar. Nije spektakularan i ne može se ipak uspoređivati s onime što je Samsung ponudio kod svojih Galaxy Note 10 i S20 pametnih telefona, ali je sasvim OK i neće vas razočarati čak niti ako je jedno od najvažnijih obilježja, koje gledate prije nego što kupite neki pametni telefon, baš zaslon. OLED zaslon na Edge Plus telefonu ima mogućnost osvježenja slike od 90 Herza.

OK, nije 120, kao što danas možemo pronaći na pametnim telefonima najvišeg cjenovnog i svakog drugog razreda, ali iskreno, za običnog korisnika to neće biti nešto pretjerano važno. Ono što treba napomenuti jest to da se razina osvježenja sa 60 na 90 Hz treba namjestiti u postavkama, budući da je ona ”po defaultu” postavljena na 60 Hz.

S obzirom na to da Motorola Edge Plus ima dosta visok zaslon, očekivao sam veću rezoluciju od Full HD+. Nažalost, Full HD+ je sve što ćemo ovdje dobiti. Ponavljam, to opet ne znači da će prikaz slike biti ”loš”; daleko od toga, ali da će se moći uspoređivati sa onim zaslonima koje na sebi imaju na primjer, Samsung Galaxy S20+ ili OnePlus 8 Pro, neće.

To se ne odnosi samo na nedostatak QHD rezolucije, već i na gustoću piksela od oko 385. Običnom korisniku, koji bude ovaj telefon koristio za gledanje sadržaja na YouTubeu, igranje igara ili fotografiranje, zaslon će biti odličan, dok je u praksi samo vrlo dobar.

Kvaliteta prikaza boja je klasično ”oledovska”; boje su žive i vrlo jasne, crne su izražene i ono baš crne (nisu ispijene i sivkaste kao kod IPS LCD zaslona), čitljivost i gledljivost pod kutom je dosta dobra.

Motorola Edge plus ekran

Vjerojatno najbolje strane ovako velikog zaslona su te što se na njemu može na fantastičan način uživati u igranju igara, gledanju videozapisa, filmova, serija i u sličnim zanimacijama. Ovo se pogotovo odnosi na igranje igara; zahvaljujući OLED-u i onome što Motorola Edge Plus ima ”ispod haube” (o čemu ću govoriti kasnije), ovaj telefon bit će jako dobar za igranje igara kao što su PUBG, Call of Duty Mobile i sličnih naslova. Sve u svemu, što se multimedijskog segmenta tiče, sa Motorola Edge Plus telefonom nećete biti nezadovoljni.  Jedini kažem, osjetan minus ovdje je Full HD+ umjesto QHD, dok je 120 Hz čak i nepotrebno.

 

Motorola Edge plus kamera

Motorola Edge Plus: Kamere

Motorola Edge Plus dolazi sa četiri stražnje kamere i jednom selfie kamerom. Glavna zvijezda showa svakako je primarni senzor od 108 megapiksela, što je omogućeno zahvaljujući Qualcommovom Snapdragon 865 senzoru. Senzor od 108 MP može korištenjem ”pixel binning” tehnologije te piksele smanjiti, odnosno sabiti, dok u isto vrijeme može i povećati veličinu svakog od piksela, što će omogućiti ulazak veće količine svjetlosti (no to će dovesti do fotografija koje su manje oštre).

Uz standardni senzor od 108 MP, Motorola Edge Plus ima još dva, odnosno još tri dodatna senzora (ako uključimo i ”Time of Flight” senzor). Jedan od njih je senzor od 8 MP, sa trostrukim optičkim zoomom, tu je i 16-megapikselni ultra-širokokutni senzor te naravno i ”ToF” senzor, iliti senzor dubine.

Motorola Edge plus kamere

Glavni senzor ima mogućnost snimanja videozapise u UHD 6K kvaliteti. Ovo je pomalo neobično, budući da se velika većina proizvođača pametnih telefona visokog i srednjeg razreda, prilikom implementacije kvalitete snimanja videozapisa odlučuju za 4K, dok se samo rijetki (s razlogom) odlučuju za 8K, koji će realno biti primjenjiv za nekih pet godina.

Najveću pozornost svakako plijeni senzor od 108 megapiksela. Samim time što se proizvođač na ovaj pametni telefon odlučio staviti jedan ovakav senzor, komunicira jasnu poruku: Motorola Edge Plus želi se, u segmentu kamera, natjecati sa najboljima.

Kamere su još jedan od aduta ovog uređaja i ako volite fotografirati na pametnim telefonima, a želite pritom imati uređaj koji ima jednu 108-megapikselnu kameru (koju, samo da usput spomenem, danas velika većina uređaja koji se nude na tržištu ipak nemaju) i općenito volite Motorola brand, dat ćete kamerama ovog uređaja još koji bod. Osobno nisam pobornik novih modula od tri, četiri i pet stražnjih kamera, ali danas je takvo stanje na tržištu. Kvalitete fotografija fotografiranih kamerama na Motorola Edge Plus pametnom telefonu su dobre.

Opet, ako ćete kvalitetu njihovih fotografija uspoređivati sa onime što nude na primjer, Samsung Galaxy S20 Ultra i Huawei P40 Pro, Motorola Edge Plus opet, neki bi mogli reći kako ove kamere jednostavno nemaju ono ”nešto”. U uvjetima dobrog osvjetljenja fotografije će izgledati jako dobro, pogotovo one fotografirane glavnim senzorom, korištenjem optičke stabilizacije slike.

Stvari dodatno poboljšavaju i dodatni načini i modovi fotografiranja, kao što je mogućnost povećavanja vremena izloženosti, što će brzinu okidača ”usporiti” na čak 32 sekunde. Noćno fotografiranje poboljšano je, odnosno nadograđeno na ono što je nudila ”Z” serija kroz ”Night Vision” načine, što će dovesti do kvalitetnijih fotografija fotografiranih u uvjetima niske ili niže osvijetljenosti.

Primjeri fotografije dobivene s Motorola Edge Plus:

Primjeri fotografije dobivene s Motorola Edge Plus

 

Selfie kamera od 25 MP također je doživjela svojevrsna poboljšanja. Ona sada, baš kao i stražnji senzor, ima ”pixel binning” mogućnost sabijanja točkica, što dovodi do povećavanja količine svjetlosti i mogućnosti fotografiranja u uvjetima nižeg osvjetljenja. Sve u svemu, najkraće rečeno, kamere su, baš kao i cijeli pametni telefon, doživjele poboljšanja i nadogradnje, što je svakako pozitivna stvar u cijeloj priči.

No, opet se postavlja pitanje je li Motorola Edge Plus mogla još više i u ovome segmentu, ne bi li se na još bolji način natjecala sa svojom ”ljutom” konkurencijom. Jer, kada se sve zbroji i oduzme, nije sve u broju piksela.

 

Motorola Edge plus performanse

Motorola Edge Plus: Performanse uređaja i Snapdragon 865

Motorola Edge Plus može se pohvaliti odličnim performansama. To se ponajviše može zahvaliti najnovijem procesoru tvrtke Qualcomm; osmojezgrenom Snapdragonu 865, koji se nalazi i u ovome pametnom telefonu. Da je proizvođač odlučio svijetu, potencijalnim kupcima, a onda kasnije i korisnicima i konkurenciji pokazati da je Motorola Edge Plus pravi ”flagship” možda se najviše vidi po procesoru i općenito svemu onome što ovaj pametni telefon ima ”ispod haube”.

Snapdragon 865 po performansama je danas jedan od najboljih i najbržih procesora za pametne telefone. Njega ”šije” (i to samo u mjerenju rada jezgri pojedinačno) samo Appleov A13 Bionic, s time da se ovdje treba uzeti u obzir i to da je A13 Bionic čip za pametne telefone koji u sebi imaju iOS, dok je Snapdragon 865 procesor za Android pametne telefone. Bez obzira na to, što se performansi, brzine i fluidnosti tiče, tu biste kod Motorole Edge Plus trebali biti zadovoljni.

Koju god da igru zaigrate, bilo da se radi o nekoj od pucačina kao što su PUBG, Call of Duty Mobile ili Fortnite, Motorola Edge Plus će posao odrađivati odlično. Trzanja, zapinjanja i ”zaštekavanja” nema. Sve radi brzo, fluidno, baš onako kako treba i kako to na jednom pametnom telefonu, koji želi biti perjanica i koji košta oko 1.200 eura i želimo.

Stvar dodatno poboljšava i činjenica da Motorola Edge Plus, za razliku od svog manjeg i po specifikacijama slabijeg brata, Motorola Edgea, dolazi sa 12 GB radne i čak 256 GB unutarnje memorije za pohranu podataka. 12 GB polako, ali sigurno sve se češće ”udomaćuje” u pametnim telefonima visokog razreda (premda sam i dalje dojma da je to malo previše i da bi 8 GB RAM bilo i više nego dovoljno).

Motorola Edge plus test

Toga je bio svjestan i proizvođač ovog pametnog telefona i odlučio je svoj Edge Plus ”pojačati” što je više mogao i sa ove strane. 256 GB unutarnje memorije (od čega je dostupno oko 240-ak) trebalo bi korisnicima biti sasvim dovoljno, pa čak i više nego dovoljno za sve ono što budu željeli stavljati u memoriju, od igara, do aplikacija, fotografija, videozapisa i koječega drugoga. U slučaju da vam 256 GB ROM ne bude dovoljno, problema nema; Motorola Edge Plus dopustit će vam da u njega stavite jednu microSD karticu (do 1 Terabajta), što će unutrašnji kapacitet memorije dodatno podebljati.

Brzina i fluidnost ne vide se samo prilikom igranja igara, već prilikom svake aktivnosti koju poželite raditi na ovom uređaju. Uživanje u multimedijskim sadržajima, kao što je gledanje serija i filmova u Full HD+ kvaliteti, korištenje više aplikacija odjednom, sve to će Motorola Edge Plus odrađivati bez ikakvih problema.

Ako te gamer ili to planirate postati, a ne da vam se ili ne želite izdvajati novac za pametne telefone koji su isključivo rezervirani i osmišljeni za igranje igara, Motorola Edge Plus bi za vas mogao biti idealan uređaj. Tomu dodatno doprinosi i činjenica da uređaj ima prostran i lijepo zakrivljen OLED zaslon od 6.7 inča, što znači da će sve ono što na njemu budete radili i gledali izgledati jednom riječju izvrsno.

Sve u svemu, što se performansi i memorije tiče, mogu samo reći da je ovdje proizvođač odradio posao odlično i da je očigledno kako je ovo jedan od segmenata s kojima se Motorola Edge Plus najviše želi natjecati sa ”velikanima”, kao što su Samsung Galaxy S20 Ultra, OnePlus 8 Pro, Huawei P40 Pro ili iPhone 11 Pro Max.

 

Motorola Edge plus baterija

Motorola Edge Plus: Vijek trajanja baterije

Motorola Edge Plus može pohvaliti još jednim adutom, barem na papiru. Naime, ovaj model dolazi sa baterijom od 5.100 mAh, što na prvi pogled i kada prvi puta čujete, zvuči jako dobro. No je li to zaista i u praksi tako? Proizvođač obećava kako baterija može potrajati i do dva dana prilikom uobičajenog korištenja.

To je možda tako za one koji tek povremeno koriste svoj pametni telefon i koji na društvenim medijima nisu dulje od 2-3 sata sveukupno u danu. Za sve ostale, to će teško biti ostvarivo. 5.100 mAh zvuči jako dobro, no baterija ipak većini nas neće potrajati dva dana. Jedan dan hoće i to bez problema; od jutra do večernjih sati ne biste trebali moći potrošiti tih 5.100 mAh, što god da na njemu radili. No za dva dana biste trebali biti dosta ”štedljivi”.

Ono što dodatno utječe na vijek trajanja baterije činjenica je da je Motorola Edge Plus pametni telefon koji je kompatibilan sa 5G mrežama (što naravno, dodatno crpi bateriju). Dodajmo tu i veliki zaslon i stvari su jasne. U postavkama uređaja možete uključiti tamnu temu, što može dodatno uštedjeti bateriju, budući da se ipak radi o OLED zaslonu, no ne očekujte čuda. Baterija na papiru zvuči izvrsno, no u praksi to baš i nije tako.

Treba reći i to da Motorola Edge Plus podržava brzo punjenje, bežično do 15W i reverzibilno do 5W. Ovo isto tako zvuči jako dobro, no ono što je razočaranje jest to što uređaj podržava brzo punjenje samo do 15W. To bi bilo sasvim OK za jedan pametni telefon srednjeg ranga, koji dolazi sa baterijom od 3.000 mAh. Ovako za jedan telefon, koji želi biti perjanica i koji to dobrim dijelom i jest, to je premalo.

Mišljenja sam da bi jednom ovakvom uređaju puno bolje odgovarala mogućnost brzog punjenja do 30W. Proizvođači tvrde da su negdje morali ”stanjiti” telefon; da bi Motorola Edge Plus bio još za koji milimetar deblji da su u uređaj implementirali bolje mogućnosti brzog punjenja i da bi to sigurno utjecalo na sveukupnu cijenu. Sve u svemu, što se baterije, autonomije i mogućnosti punjenja tiče, ne biste trebali biti nezadovoljni, ali da je moglo i ovdje bolje, jest.

 

Motorola Edge plus softver

Motorola Edge Plus: Softver

Motorola Edge Plus dolazi sa pred-instaliranim Androidom 10 i novim, dotjeranijim i dorađenijim korisničkim sučeljem. Svi prijašnji korisnici Motorola pametnih telefona će se i prilikom korištenja Motorola Edge Plus osjetiti kao da su na ”poznatom terenu”, dok će se novim korisnicima svidjeti dašak svježine, kojeg je proizvođač odlučio implementirati u svoj novi uređaj.

Prilikom korištenja nisam primijetio nikakva trzanja, ”štekanja” i ništa slično. Mogućnosti softverskih nadogradnji korisnici će imati redovito, što je još jedan razlog za palac gore.

 

Motorola Edge+ kamera

Motorola Edge Plus: Cijena i dostupnost na tržištu

Motorola Edge Plus ni po čemu ne spada u one ”cjenovno pristupačne” pametne telefone. Zašto bi i spadao u taj rang kada se radi o perjanici, a znamo da perjanice koštaju. No, ne koštaju sve perjanice jednako; tu isto tako postoje određene razlike u cijeni, što uzrokuju različiti čimbenici na tržištu. Motorola Edge Plus dostupan će na tržištu i službeno biti od 14. svibnja i to po cijeni od oko 1.200 eura (ili oko 8.800 kuna). Isplati li se toliko novca izdvajati za jedan ovakav pametni telefon?

Što sve dobivate (a što ne dobivate) za tih 1.200 eura? Ono što dobivate jest pametni telefon prekrasnog izgleda, odličnog, ”premium” dizajna. Dobit ćete i pametni telefon koji ima veliki, 6.7-inčni zaslon OLED kvalitete, rezolucije Full HD+ i mogućnosti osvježavanja slike od 90 Hz. Dobit ćete i uređaj sa četiri jako dobre stražnje kamere (od kojih je jedna ona od 108 MP), jednom, ali vrlo dobrom selfie kamerom.

Jesu li te kamere bolje od onih na Galaxyju S20 Ultra ili Huaweiju P40 Pro, teško je još uvijek reći. No da su jako dobre jesu. Dobit ćete i uređaj koji ima bateriju od 5.100 mAh, brzo punjenje, reverzibilno i bežično punjenje, utor od 3.5 mm, stereo zvučnike, odličan procesor, 12 GB RAM i 256 GB unutarnje memorije (plus microSD).

Vrijedi li to sve 1.200 eura ili je ovo ipak malo previsoka cijena? Moje mišljenje je da bi cijena bila opravdanija da su stavili QHD zaslon (možda i 120 Hz osvježenje), i brzo punjenje barem do 30W. Ovako omjer uloženog i dobivenog ipak neproporcionalan.

 

Motorola Edge plus cijena

Tehničke specifikacije Motorola Edge Plus

 • Dimenzije uređaja: 161.1 x 71.4 x 9.6 mm
 • Masa uređaja: 202 grama
 • Materijal izrade: Gorilla Glass 5 sprijeda i otraga, aluminijski okvir
 • Vodootpornost: Djelomična, IP53 certifikat, otporan na prskanje
 • Zaslon: OLED, 6.7-inčni Full HD+, omjer kućišta uređaja i zaslona 95.8%, gustoća točkica na zaslonu oko 385 ppi, mogućnosti osvježenja od 90 Hz, HDR10+
 • OS: Android 10
 • SoC: Qualcomm Snapdragon 865 osmojezgreni, Adreno 650 grafički procesor
 • RAM: 12 GB
 • ROM: 256 GB
 • MicroSD: Da, do 1 TB
 • Kamere: stražnja četverostruka (108 MP, f/1.8, (širokokutna), 1/1.33″, 0.8µm, PDAF, OIS, 8 MP, f/2.4, 81mm (telefoto), 3x optički zoom, PDAF, OIS, 16 MP, f/2.2, 13mm (ultra-širokokutna), 1.0µm, TOF 3D, (senzor dubine), selfie od 25 MP, otvora blende f/2.0 (širokokutna)
 • Utor od 3.5 mm: Da
 • Čitač otisaka prstiju: Ispod zaslona
 • Baterija: 5.000 mAh, s mogućnostima brzog punjenja do 18W, bežičnog punjenja do 15W i reverzibilnog, bežičnog punjenja do 5W
 • Cijena: oko 1.200 eura

Motorola Edge Plus

Što mi se svidjelo?

 • Velik, prostran OLED zaslon
 • Jako lijep dizajn i kvalitetan, ”premium” dojam
 • Snapdragon 865, 12 GB RAM

Što mi se nije svidjelo?

 • Cijena ipak previsoka
 • Samo Full HD+ rezolucija
 • Brzo punjenje moglo je biti barem 30W

Zaključna ocjena: 8/10

Piše: D.Z.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here