LG se u posljednjih nekoliko godina ne može baš pohvaliti da im dobro ide na tržištu pametnih telefona, no to bi se uskoro moglo barem malo promijeniti. Nedavno je proizvođač najavio svoju novu seriju pametnih telefona srednjeg ranga, koja bi barem djelomično trebala ”pojačati” poziciju koju LG drži sada na tržištu.

LG Velvet, nova je serija pametnih telefona kojom tvrtka želi pokazati tržištu da i dalje znaju napraviti dobar uređaj i da nisu ”ispali iz štosa”. O čemu se točno radi, te zbog čega bi LG Velvet mogli biti zanimljivi pametni telefoni, pročitajte u nastavku članka.

Tehničke specifikacije LG Velvet:

  • Zaslon: 6.8-inčni Cinema Full Vision, omjer slike 20.5:9, sa ”zubićem” u obliku slova U, sa LG-jevom Dual Screen funkcionalnošću
  • SoC: Snapdragon 765 5G
  • Kamere: tri stražnje (48, 8-megapikselna ultra-širokokutna i 5-megapikselna kamera senzor dubine), jedna selfie od 16 MP
  • ROM: 128 GB
  • RAM: 8 GB
  • Baterija: 4.300 mAh s mogućnostima brzog punjenja kao i sa mogućnostima bežičnog punjenja
  • Spojivost: 4G i 5G

LG Velvet cijena

LG Velvet: Novi dizajn

Prva stvar koju ćete primijetiti kod novih LG Velvet pametnih telefona jest to da uređaji imaju promijenjeni i vrlo minimalistički dizajn. Ono što se najviše ističe svakako je zaslon uređaja. Ovoga puta radi se o OLED zaslonu na dijagonali od 6.8 inča, sa Full HD+ rezolucijom i omjerom slike od 20.5:9. Ovakav prikaz slike LG naziva ”Cinema Full Vision Display”.

Što se stražnje strane uređaja tiče, prva stvar koja se ovdje da primijetiti jest to da LG ovdje nije želio slijepo slijediti najmodernije trendove, odnosno sve ono što danas možemo vidjeti na najnovijim pametnim telefonima. Moduli kamere nisu smješteni u četverokutnu konfiguraciju, odnosno ne radi se o istoj onoj konfiguraciji kakvu danas možemo vidjeti na iPhoneu 11 Pro Max, Samsung Galaxyju S20 ili Huaweiji P40.

LG Velvet dizajn

Umjesto toga, LG je stražnje kamere LG Velvet uređaja (radi se o trostrukoj stražnjoj kameri), odlučio drugačije rasporediti; sve tri kamere, plus bljeskalica, smještene su na gornjoj, lijevoj strani i poredani su prema veličini senzora tako da svi senzori zajedno izgledaju kao kapi vode. Neki kažu da je to novi LG-jev ”teardrop” modul kamera, budući da djelomično i podsjeća na suze. Sve u svemu, inovativno, zanimljivo i atraktivno (i definitivno ljepše izgleda od četverokutnih modula koji su danas sve prisutniji).

Samo kućište bi navodno trebalo biti osmišljeno od staklene legure. Blago je zaobljeno prema van, što je pogotovo osjetno kod rubova. Ti blago zaobljeni rubovi dodatno naglašavaju ”premium” elemente uređaja i nešto je što svakako doprinosi sveukupnom dojmu. Prednja strana je također izrađena od stakla, dok je rub uređaja izrađen od aluminija. LG Velvet je vodootporan po certifikatu IP68, a zahvaljujući dodatnom certifikatu MIL-STD 810G, uređaj je otporan i na udarce.

LG Velvet kamera

LG Velvet: Kamere

Trostruki modul stražnje kamere nije nešto što već nismo vidjeli, a isto tako ne može se reći da te kamere imaju nekakva posebna ”premium” obilježja. Radi se o standardnoj primarnoj kameri od 48 MP, ultra-širokokutnoj kameri koja je senzor dubine.

Treba reći i to da kamera od 8 MP ima nižu rezoluciju od bilo koje druge ultra-širokokutne kamere koja se nalazi na sadašnjim LG-jevim perjanicama (na primjer, na LG V60 nalazi se 13-megapikselna kamera, dok se na LG G7 nalazi senzor od 16 MP). Naprijed se nalazi standardni senzor od 16 MP.

Ono što se ne može još potvrditi jest to je li primarni senzor od 48 MP Sonyjev senzor ili se radi o senzoru kojeg koriste Samsungovi pametni telefoni. Ono što je poznato jest to da LG-jevi pametni telefoni visokog razreda uglavnom dolaze sa Sonyjevim senzorima, što znači da se i ovdje vrlo vjerojatno radi o Sonyjevom IMX586 senzoru.

LG Velvet zaslon

Dvostruki display i podrška za olovku

S obzirom na to da ovaj pametni telefon u sebi ima Snapdragon 765 5G procesor, a taj procesor podržava LG-jev ”Dual Screen”, to znači da i ovaj telefon u sebi ima ugrađenu podršku za tu mogućnost. Osim nje, uređaj ima podršku i za korištenje posebne olovke. Dodatni ”gadgeti” ipak se neće prodavati zajedno s uređajem, što znači da ćemo za dodatni display i olovku morati dodatno posegnuti u novčanike.

Imali smo priliku saznati i to da će novi telefon imati aplikaciju koja će se zvati Nebo. Radit će se o aplikaciji koja će služiti za konverziju pisanih bilježaka u digitalne dokumente.

LG Velvet ekran

LG Velvet: Ostale specifikacije

Želeći uštedjeti, LG je na svoj LG Velvet umjesto Snapdragona 865 implementirao Snapdragon 765 5G procesor. Radi se o procesoru srednjeg ranga, koji je pogodan za pametne telefone srednjeg razreda, što LG Velvet svakako jest. Iako je tehnički inferiorniji od SD 865, Snapdragon 765 5G je jedan sasvim solidan sustav na čipu, koji je korisnicima pružiti više nego dobre performanse, a i kompatibilan je sa 5G mrežama.

Osim vrlo dobrog procesora, LG Velvet će dolaziti i sa baterijom koja je optimalno prostrana. Tuh 4.300 mAh (plus brzo punjenje i bežično punjenje) trebali bi zadovoljiti svakodnevne potrebe korisnika, dok bi oni zahtjevniji mogli posegnuti za punjačem već u poslijepodnevnim satima. Iz LG-a kažu kako će, zahvaljujući činjenici da će LG Velvet dolaziti sa OLED zaslonom i posebnom, softverski optimiziranom načinu trošenja energije, baterija trajati i dulje nego što to očekujemo, no to je nešto što tek trebamo vidjeti.

Da se radi o nekoj kombinaciji visokih i srednjih značajki (zbog čega bi ovo mogao biti autentični ”medium/high-end” pametni telefon) potvrđuje i količina memorije za pohranu podataka, odnosno radna memorija uređaja. LG Velvet dolazit će sa 8 GB radne memorije i 128 GB unutarnje memorije za pohranu. Unutrašnji prostor za pohranjivanje podataka bit će moguće povećati microSD karticama, kapaciteta do 2 TB, što svakako zaslužuje palac gore.

 

LG Velvet: Cijena i dostupnost

LG Velvet već je dostupan na tržištu u Južnoj Koreji, a u ostatku svijeta trebao bi biti dostupan za nekoliko dana, točnije 15. svibnja. Uređaj će na tržištu biti dostupan u četiri boje: Aurora bijeloj, Aurora sivoj, Aurora zelenoj i Illusion Sunset boji.

Što se same cijene tiče, ona je tu negdje u rangu cijena cjenovno pristupačnijih perjanica (kao što je OnePlus 8). LG Velvet zasad u Južnoj Koreji košta oko 733 američka dolara, što je taman u razini OnePlus 8 uređaja. U usporedbi s time, Realme X50 5G i Redmi K30 5G, uređaji koji također u sebi imaju Snapdragon 765 5G, u Kini koštaju oko 300 USD.

LG Velvet u Hrvatskoj (ali i u ostatku Europe) neće koštati 733 eura. Koliko će točno koštati zasad se ne zna; na točne informacije o tome morat ćemo pričekati još koji dan. Ipak, predviđa se da će LG sa svojim Velvet uređajima stati nasuprot uređajima kao što su iPhone SE 2020 i ostalima iz tog cjenovnog ranga.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here