Qualcomm je uz Samsung, Huawei i MediaTek, najveći proizvođač procesora, odnosno sustava na čipu za pametne telefone. Svaki iole kvalitetniji pametni telefon na sebi će imati jedan od procesora koji nude ova četiri proizvođača, s time da se zna da je upravo Qualcomm taj koji (uz Apple) proizvodi najkvalitetnije procesore na svijetu.

Trenutno najbolji, najmoćniji i najbrži procesor koji krasi velik broj pametnih telefona (najviše onih koji žele biti perjanice ili koji jesu perjanice) je Qualcommov Snapdragon 865. Radi se o procesoru osmišljenom na arhitekturi od 7 nanometara, što je trenutno najmanja arhitektura nekog procesora za pametni telefon. Qualcomm naravno ovdje ne planira stati, već užurbano radi na novim procesorima.

Onaj koji svakako i sada plijeni najviše pozornosti je Snapdragon 875. Prema dosadašnjim predviđanjima, Qualcommov Snapdragon 875 trebao bi biti prvi 5-nanometarski procesor kojeg će osmisliti Qualcomm. Procesor će na tržište izaći najvjerojatnije iduće godine i kao što je to i dosad bio običaj, krasit će najskuplje i najbolje perjanice kao što su Samsung Galaxy S30 i OnePlus 9, ali nije isključeno i to da ćemo Snapdragone 875 vidjeti i na uređajima srednjeg razreda.

 

Novi Snapdragon 875 imat će između ostaloga i novi X60 5G modem

Još jedna vrlo zanimljiva najava odnosi se na novi modemski sustav koji će ići ”rame uz rame” sa novim Snapdragonom. Naime, ovoga puta trebalo bi se raditi o X60 5G modemu. Ono što se još ne može reći jest to hoće li Qualcomm  novi modem integrirati u svoj Snapdragon 875, kao što je to bio slučaj sa Snapdragonom 865 ili će se modem na drugačiji način implementirati sa samim procesorom.

Snapdragon 875 zasad je poznat pod kodnim nazivom SM8350. Dosadašnja šuškanja i nagađanja govore u prilog tomu kako bi novi Snapdragon trebao imati ovakva obilježja:

  • Adreno 660 GPU
  • Adreno 665 VPU
  • Adreno 1095 DPU
  • Kryo 685 CPU na temelju Arm v8 Cortex tehnologije
  • Qualcomm Secure Processing Unit (SPU250)
  • audio sustav niske potrošnje zajedno sa Aqstic Audio tehnologijom WCD9380 i WCD9385 audio kodekima
  • Novu četverokanalnu (PoP) LPDDR5 SDRAM memoriju
  • Vanjski 802.11ax, 2×2 MIMO, and Bluetooth Milan
  • Spectra 580 sustav za obradu slike
  • Snapdragon Sensors Core tehnologija

Ono što se zasad ne zna i što se niti ne nazire jest to kakva će točno poboljšanja Snapdragon 875 donijeti u pogledu performansi u odnosu na Snapdragon 865. No, budući da će se raditi o procesoru koji će biti osmišljen na temelju 5-nanometarske arhitekture, možemo biti sigurni da će performanse novog procesora biti puno bolje u odnosu na ono što je dosad ponudio Snapdragon 865, pogotovo u pogledu prijenosa podataka.

 

Snapdragon 875 na tržištu bi se trebao pojaviti krajem ove godine, a na pametnim telefonima SD 875 trebali bismo vidjeti iduće godine

Snapdragon 875 trebao bi i službeno na tržišta izaći krajem ove godine (u slučaju da sve bude u redu i da problemi nastali koronavirusom ne budu znatnije utjecali na planove. Ako se prvotni Qualcommovi planovi ostvare, to bi moglo značiti da ćemo Snapdragon 875 na perjanicama i drugim pametnim telefonima visokog razreda trebali vidjeti iduće godine.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here