Apple je i službeno predstavio svoj flagship model, iPhone X (izgovara se “deset”): kao što su i glasine najavljivale, ovaj prestižni model ima Super Retina OLED zaslon od 5,8 inča, gotovo od ruba do ruba i značajku “ID Face”, koja korisnicima omogućuje otključavanje uređaja, kao i plaćanja pomoću vlastitog lica, s novi sustav kamere pod nazivom “TrueDepth”.

IPhone X je također najavio da će baterija trajati dva sata više od iPhonea 7 i može se puniti bežično putem “AirPower”. iPhone X ima novi A11 Bionic čip s posebnim neuronskim engineom koji pomaže značajki “Power Face ID”. Apple kaže da se identitet lica ne može prevariti sa lažnim fotografijama, maskama i šminkama, a svakodnevne promjene stvarnog izgleda sa šeširom ili bradom ili šminkom neće spriječiti pravilan rad “Face ID” tojest prepoznavanje vašeg identiteta.

 

iphone x cijena
Nove cijene iPHONE uređaja

 


Apple kaže da će sva obrada “Face ID” funkcije biti spremljena lokalno i sigurno od bilo kakve zlouporabe, a značajka radi samo kada su vam oči otvorene i namjerno gledate u kameru, a ne negdje u daljinu.

 

iphone x face id

 

Poput Apple TV 4K, iPhone X podržava HDR i Dolby Vision. Također podržava True Tone poput iPhone 8 i iPhone 8 Plus najavljeno na službenoj prezentaciji u utorak. Fizička tipka Home je uklonjena, a umjesto nje značajka “Tap to Wake” odmah je uključena na dodir zaslona.

iPhone X ima ugrađenu kameru sa dvostrukim senzorima od 12MP i dvojnom optičkom stabilizacijom slike koja se prvi puta pojavljuje na iPhoneu. Oba moda za portet “Portrait Mode i Portrait Lighting” s iPhone 8 Plus dostupni su i na iPhoneu X. Također i prednja kamera na iPhoneu X podržava ova oba portretna moda.

 

iphone x a11 bionic

 

Prema navodima Applea, A11 Bionic, je najsnažniji i najpametniji čip ikada napravljen na pametnom telefonu, ima šestojezgreni procesor s dvije izvedbene jezgre koji su 25 posto brže i četiri dodatne jezgre koje su 70 posto brže od A10 Fusion, nudeći još bolje performanse, kao i energetsku učinkovitost.

Novi kontroler druge generacije može iskoristiti svih šest jezgri istodobno, pružajući i do 70 posto veću učinkovitost za višestruka opterećenja, pružajući korisnicima veću snagu uz produljenje trajanja baterije od dva sata, u odnosu na iPhone 7. A11 Bionic također integrira GPU dizajniran od strane Applea s trojezgrenom izvedbom koja donosi i do 30 posto brže grafičke performanse od prethodne generacije.

 

 

Sva ova ugrađena hardverska snaga omogućuju nove funkcije na pametni telefonima kao što su tkzv. strojno učenje “machine learning”, AR aplikacije i zahtjevnije 3D igre. Novi Aion Bionic neuronski čip je dual-core dizajn i izvodi do 600 milijardi operacija u sekundi za obradu u stvarnom vremenu. A11 Bionic čip dizajniran je za određene algoritme učenja stroja i omogućuje identifikaciju lica, Animoje i neke druge značajke.

Piše: D.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here