Što znači da bi cijena iPhone 13 uređaja mogla biti viša od početne cijene iPhone 12 modela.

Apple, što se tiče njegovih proizvoda, bilo da se radi o tabletima, prijenosnim računalima ili pametnim telefonima, nije baš poznat po tome što prodaje proizvode pristupačne cijene. Stvari su se donekle popravile prošle godine, kada je iPhone 12 serija uređaja ipak bila cjenovno pristupačnija od prošlih serija, no ne za puno.

U dobu kada velika većina pametnih telefona visokog razreda košta oko 1.000 dolara ili 1.000 eura, ono što je Apple lani pokušao napraviti s iPhone 12 serijom, davalo je razlog za optimizam. No vrlo je vjerojatno da se isti takav optimizam neće moći očekivati u pogledu novih, nadolazećih iPhonea 13, jer su izvori lanca opskrbe DigiTimesa tvrdili da će Appleov dobavljač TSMC povećati troškove proizvodnje čipova, što znači da će Apple morati platiti više za čipove koji će se nalaziti unutar novih iPhonea. To bi se naravno moglo prevesti u skuplje iPhone uređaje, počevši od iPhonea 13 koji bi se mogao pojaviti već 17. rujna.

TSMC proizvodi Apple-ove mobilne čipove A-serije za iPhone i iPad, kao i čipove za mnoge druge velike elektroničke tvrtke. TSMC je nedavno svojim partnerima poslao obavijest da će cijena proizvodnje čipova ispod 7 nanometara (što uključuje i seriju A) rasti. Od siječnja 2022. doći će do povećanja od 20% za neke TSMC -ove proizvode. Apple će, međutim, navodno vidjeti tek povećanje od 3 – 5%.

Kao rezultat toga, Apple bi mogao povećati troškove povećati na iPhone 13 i buduće korisnike iPhonea. Slično, ovo povećanje cijena proizvodnje čipova moglo bi biti loša vijest za novi iPad mini 6 za koji se šuška, kao i nastavak sadašnjih iPad, iPad Air i iPad Pro. No, budući da cijene stupaju na snagu tek od siječnja, a utjecati na narudžbe koje bi trebale biti ispunjene od rujna, postoji šansa da se to ne odnosi na iPhone 13. Proizvodnja novog iPhonea vjerojatno je već započela, a mogla bi se nastaviti i u novu godinu, nadamo se da je Apple već zaključio postojeće uvjete i cijene s TSMC-om.

Nove glasine koje govore da Apple planira u svoje nove iPhone 13 uređaje uvesti samo manje promjene i nadogradnje u odnosu na 12. iteraciju, dodatno bi mogle začiniti vijest o povećavanju cijena. Iako postoje glasine o prikazima od 120Hz za modele Pro, poboljšanim senzorima fotoaparata i nadogradnjama objektiva, te naravno snažnijim čipsetom, čini se da ovo nije toliko veliki skok naprijed kao što je to bila serija iPhone 12, što je isporučio novi dizajn i 5G brzine.

Druge značajne nadogradnje za iPhone 13 mogle bi uključivati brže 5G modeme, kao i nadogradnje računalne fotografije poput portretnog načina rada i načina astro-fotografije. Također je moguće da će iPhone 13 dobiti uvijek uključene zaslone, ali to može biti ograničeno na Pro modele. Posjetite Appleovo središte 13 za sve najnovije vijesti i glasine kako se približava Appleov prozor za lansiranje.

Piše: Ivan Hečimović

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here