Nedavno je Samsung predstavio svoj patent na području savitljivih ekrana i mnogi su tada to protumačili kao odličan marketinški potez za uređaj koji bi se uskoro mogao pojaviti na tržištu. No, dok su mnogi mislili kako će Samsung biti prvi proizvođač koji će predstaviti uređaj sa savitljivim zaslonom, pojavila se i nekolicina drugih koja već radi na prototipu i čije bismo uređaje mogli u manje od godinu dana vidjeti na tržištu. Za cijelu ovu strku zaslužan je LG, a čini se kako je godina pred nama – godina savitljivih zaslona.

LG Display je dio kompanije LG u kojem su uspjeli proizvesti savitljiv zaslon, kojeg još dorađuju – ali uskoro bi se mogao pojaviti na prvim uređajima. S obzirom na to da iza svega stoji LG, za očekivati je kako će upravo LG biti prva od velikih kompanija koja će predstaviti uređaj savitljiva zaslona na tržištu. No, LG je odlučio snage udružiti i s drugim proizvođačima s istoka pa ćemo možda sljedeće godine ugledati nekoliko modela takvih uređaja iz različitih velikih tvrtki.

Popularni Huawei jedan je od partnera LG-a i trenutno razvijaju koncept pametnog telefona čiji bi zaslon bio dimenzije 6 inča. No, kada bi se uređaj (i zaslon) sklopili, dobili bismo zaslon veličine svega 3 inča. Iako za sada ne znamo kako bi taj uređaj mogao izgledati, činjenica je da će biti vjerojatno nešto deblji s obzirom na to da će se zaslon i sam uređaj morati preklapati. Zanimljivo, Huawei prema nekim neslužbenim podacima surađuje i s tvrtkom BOE, što bi također trebalo rezultirati uređajem sa savitljivim zaslonom.

Uz Huawei, tu su još Lenovo i Xiaomi. Nedavno smo pisali o tome kako i jedna i druga kompanija ostvaruju sjajne rezultate na tržištu, tako da im ne manjka kapitala za razvoj novih zanimljivih proizvoda. Prema svemu sudeći, Lenovo radi na tabletu veličine zaslona 13.3 inča, koji bi se trebao savijati prema unutra, što je slično konceptu koji je predstavio Samsung.

Iako još nisu poznate detaljne specifikacije i kako će uređaj točno funkcionirati, čini se da bi se ne tržištu trebao pojaviti u drugoj polovici 2019. godine. Xiaomi također surađuje s kompanijom LG, a njihov je cilj napraviti pametni telefon koji će se moći preklapati, što je na tragu onog što pokušava napraviti i Huawei.

Bez obzira na sve, borba na tržištu se itekako zahuktava. Zanimljivo je da u cijeloj priči nigdje nema kompanije Apple koja je inače bila poznata po donošenju inovacija na tržište. Sjajni timovi stručnjaka iz Kine i Južne Koreje počeli su dobivati primarnu zadaću u diktiranju novih trendova na tržištu pa lako možemo očekivati dominaciju tih brendova na tržištu.

Piše: M.Ž.

1 komentar

  1. Dajte nam napišite koji bi smisao bio imati takav mobitel? Ne djeluje mi praktično, debeo je za džep. Savitljivi mob. bi bio nešto između fableta i tableta. Bilo bi prihvatljiv da je tanak… Ima li koju prednost?

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here