Prijepori između Huaweija i Sjedinjenih Američkih Država ostavile su dubok trag na kinesku tvrtku, a onda samim time i na njezin pod-brend Honor. Zbog svega toga ni novi Honor pametni telefoni nisu pošteđeni posljedica do kojih je došlo nakon što je američki predsjednik Donald Trump Huawei stavio na ”entitetsku listu”.

Huawei se trudio, koliko god je mogao, kompenzirati sve što se dogodilo. Prošle godine kineski proizvođač vrlo ugodno nas je iznenadio svojim jako dobrim pametnim telefonom srednjeg razreda; Honorom 8X. Ove godine, Huawei je na tržište lansirao nastavak lanjskog modela.

No, jer li Honor 9X (kao i njegova Pro verzija, o kojoj ćete moći nešto više pročitati u ovom članku) uspio u svemu onome što je Huawei njime naumio ili ne te koji su sve plusevi, a koji su minusi ovog uređaja možete pročitati u još jednoj recenziji koja slijedi u nastavku.

Honor 9X Pro RECENZIJA

Honor 9X Pro kao napredna verzija 9X modela

Honor 9X Pro napredna je verzija standardnog modela, Honora 9X, koji je na tržište izašao u listopadu 2019. godine. Svojom vrlo pristupačnom cijenom i vrlo solidnim specifikacijama i ova, najnovija serija Honora uspjela je tržištu predstaviti u većoj ili manjoj mjeri, sve ono na što smo dosad imali prilike vidjeti kod Honor pametnih telefona.

honor 9x pro test

Zahvaljujući svojoj trostrukoj stražnjoj kameri, ”pop-up” selfie kameri, vrlo dobrim komponentama koje se nalaze ”ispod haube” te vrlo modernim dizajnom, Honor 9X Pro sadrži sva obilježja cjenovno pristupačnog telefona ovog kineskog branda. No, stvar na tržištu, pogotovo u cjenovno pristupačnom segmentu pametnih telefona srednjeg razreda, u posljednje dvije-tri godine dodatno se zakomplicirala. Najveći uzrok toga nalazi se u Realmeovim i Xiaomijevim pametnim telefonima, koji se u sve većem broju pojavljuju u Europi i koji su dostupni po vrlo pristupačnim cijenama, a nude također vrlo dobra obilježja.

Isplati li se ove godine kupiti Honor 9X Pro?

honor-9x-pro vs honor 9x

9X ili 9X Pro?

Honor 9X Pro je, kao što njegov naziv nalaže, više ”premium” i malo manje cjenovno pristupačan pametni telefon (no i dalje uglavnom se i dalje radi o uređaju koji je vrlo cjenovno pristupačan) u odnosu na standardni model. Tako 9X Pro dolazi sa staklom otraga i naprijed, dok 9X dolazi sa polikarbonatnom poleđinom. Uređaj na dodir i u ruci djeluje i ostavlja dojam da se radi o nekom skupljem telefonu, što je svakako dobro.

”Premium” dojam dodatno je naglašen činjenicom da je uređaj blago zaobljen prema rubovima. Ovime Honor 9X Pro želi podsjećati na Huaweijeve pametne telefone iz ”P” serije, što je opet jedan plus u pogledu dizajna i izgleda. Treba reći i to da je uređaj dosta sklizak i da postoji velika mogućnost da vam, pogotovo ako imate suhe ruke, vaš Honor 9X Pro sklizne iz ruke i padne na pod, beton ili neku treću podlogu. Kako se to ne bi dogodilo, odnosno kako biste maksimalno umanjili šanse da se takvo što dogodi, ne bi bilo loše da ga umotate u kakvu silikonsku masku. Neće ga poružniti, a itekako će vam dobro doći.

honor 9x pro dizajn

Iako stražnja strana kućišta izrađena od stakla, Honor 9X Pro i dalje ima prepoznatljivi ”x” otraga, koji se jasno vidi i presijava na izvorima svjetlosti, što vam se može i ne mora svidjeti. No ako se odlučite na kupovinu ovog uređaja, trebat ćete se naviknuti na to, budući da se ”x” jako primjećuje.

Još jedna upečatljiva razlika između dvaju Honor 9X pametnih telefona ogleda se i u čitaču otisaka prstiju. Naime, Pro model čitač otisaka prstiju implementira na tipki za uključivanje i isključivanje uređaja. Ovo je, po mom mišljenju, puno bolje rješenje od postavljanja čitača otisaka prstiju ispod zaslona, što danas sve više postaje standard na pametnim telefonima srednjeg i visokog razreda.

Drago mi je da tu nije takav slučaj, budući da je čitač na Honoru 9X Pro jako responzivan, nalazi se na dobrome mjestu i sve u svemu dojma sam da je ovo puno bolja implementacija čitača otiska prstiju nego što bi to bilo da se on nalazi ispod zaslona (iako osobno nemam ništa protiv niti čitača koji se nalaze na stražnjoj strani uređaja).

honor 9x pro zaslon

Zaslon i performanse uređaja

Honor 9X Pro dolazi sa vrlo lijepim i prostranim Full HD+ IPS LCD zaslonom, koji prekriva oko 84.3% površine prednje strane uređaja. Zaslon dolazi i sa oko 391 ppi gustoće točkica na zaslonu. Iako se ne radi o OLED ili AMOLED zaslonu, svejedno se radi o jednom vrlo dobrom zaslonu, s kojim ćete biti više nego zadovoljni.

Čitljivost pod kutom je vrlo dobra, kao i to što se radi o Full HD+ zaslonu, a ne o HD+, što znači da će sve ono što budete gledali na zaslonu ovog pametnog telefona biti lijepo pregledno i jasno. Honor 9X Pro zadovoljit će vaše apetite za uživanjem u multimedijskim sadržajima, bilo da se radi o igranju igara, gledanju filmova ili serija ili jednostavno u uživanju u internetskom sadržaju.

Ono gdje se osjete prve veće promjene u odnosu na Honor 9X jest procesor, no treba reći i to da je Pro model dobio podršku za NFC mogućnost. Dok je standardni model na europska tržišta bio poslan sa Kirinom 710F procesorom, Honor 9X Pro dolazi sa boljim, bržim i sve u svemu kvalitetnijim, Huaweijevim HiSilicon Kirin 810 procesorom. Dvije dodatne Cortex A76 jezgre sa boljom Mali grafičkom karticom čine to da je Honor 9X Pro puno bolji i da postiže znatno bolje rezultate u mjerenju performansi.

honor 9x pro igranje

Sve to rezultirat će značajno boljim iskustvom korištenja, što se pogotovo osjeti kod pokretanja zahtjevnih aplikacija, multitaskinga i kod igranja igara. Svaka zahtjevna igra trebala bi na ovom pametnom telefonu raditi bez ikakvih problema na visokim detaljima. Isto tako, ako ste jedan od korisnika kojeg zanimaju benchmark rezultati mjerenja uspješnosti procesora, bit ćete dodatno oduševljeni brojkama koje će vam, nakon mjerenja, prikazati 9X Pro model.

honor 9x pro performanse

Radna memorija, kao i memorija za pohranjivanje podataka također idu na ruku Honoru 9X Pro. Europska verzija uređaja dolazi sa 6 GB RAM, dok kineska verzija dolazi sa 8. No ne brinite, jer i tih 6 GB RAM će vam biti i više nego dovoljno za sve ono što budete željeli raditi na ovom pametnom telefonu, bilo da se radi o ”single” ili ”multitaskingu”. Uz to, uređaj dolazi sa 256 GB unutarnje memorije za pohranu, što je odlično, a ako vam i to bude malo, unutarnju memoriju moći ćete dodatno povećati sa SD karticama do 512 GB.

Sve u svemu, svime onime što se nalazi ”ispod haube” trebali biste biti zadovoljni, čak i više nego zadovoljni. Jer ne zaboravite da se radi o pametnom telefonu, koji po specifikacijama i obilježjima ulazi u srednji razred, no da se isto tako radi o uređaju koji se cijenom nalazi između niskog i srednjeg razreda. Baterija od 4.000 mAh također je dobra strana uređaja; ona bi vam trebala potrajati cijeli dan, bez obzira na to što radite na telefonu i za što ga koristite. Nažalost, uređaj ne podržava brzo punjenje.

 

honor 9x pro os

Svakodnevno korištenje uređaja dodatno pokazuje sve prednosti ovog uređaja, ali i sve nedostatke

Softverska podrška, kao i nedostatak iste, u isto vrijeme su i dobre i loše strane ovog uređaja i jedan od glavnih razloga zbog koji je Honor 9X Pro mogao biti odličan uređaj, ali je ipak samo vrlo dobar. Idemo prvo na ono dobro.

Telefon dolazi sa pred-instaliranim korisničkim sučeljem s kojim će biti upoznati svi dosadašnji korisnici Honor pametnih telefona. Radi se o EMUI 9.1.1, kao i sa Androidom 9.0 Pie. Korisničko sučelje je uglavnom glatko, nema trzanja i zapinjanja kod rada, što je dobro. Ako ste novi korisnik Honora, neće vam trebati dugo vremena da se naviknete na rad ovog telefona. To je također dobro. Što je loše? Prva loša stvar je ta što Honor 9X Pro i dalje nije dobio nadogradnju za najnoviji EMUI (odnosno mogućnost prijelaza na Magic 3.0), kao što nije dobio ni nadogradnju za Android 10.

Isto tako, sigurnosne nadogradnje kao da kasne, što ranije nije bio slučaj. Je li to zbog svađe na relaciji SAD-Kina ili nekog drugog razloga, tko zna. Drugi veliki problem je nedostatak Googleovih usluga. Huawei je i na Honor 9X Pro implementirao svoju vlastitu galeriju aplikacija AppGallery, što je… logično, budući da Huawei više nema pristup Googleovim uslugama i tako će ostati sve dok se ne riješe problemi koji su nastali između Huaweija i SAD-a.

Kakva je AppGallery? Jednom riječju, siromašna. Naravno, ne može se ni očekivati da u ovako kratkom vremenu Huaweijeva trgovina aplikacija sadrži dobar dio onoga što sadrži Googleova. Naravno, veliki broj Googleovih aplikacija možete skinuti sa internetskih stranica treće strane, no neke od njih nećete moći koristiti u potpunosti, što znači da se u njih nećete moći ulogirati i koristiti ih onako kako biste to inače mogli.

Huawei se trudi velik broj tih aplikacija zamijeniti svojim verzijama, no to ide dosta sporo i ne baš učinkovito. Biste li mogli preživjeti bez svih tih aplikacija i usluga? Mogli biste, ako to situacija zahtijeva, no ako planirate kupiti Honor 9X Pro, a prije toga ste koristili neki Android na kojem normalno rade Googleove usluge, trebat će vam vremena da se naviknete na to kako stvari stoje po novom kod Huaweijevih uređaja.

honor 9x pro kamera

Kamere?

Kamere su segment koji je ostao isti kao i na 9X modelu. Radi se o trostrukoj, stražnjoj kameri, odnosno o istoj postavki kamera kao i na Honoru 9X. Kamere su dobre. Glavni senzor je onaj od 48 MP, koji zahvaljujući tehnologiji sabijanja točkica, ”po defaultu” fotografira fotografije od 12 MP. U svakodnevnim uvjetima fotografiranja, kamere će obavljati svoj posao dosta dobro. Fotografiranje u uvjetima niže ili niske osvijetljenosti su dobre; namještanje dodatnih opcija kod umjetne inteligencije dodat će malo na kvaliteti fotografija.

Druge dvije leće su ultra-širokokutna i senzor dubine. Senzor dubine je osobito koristan kod fotografija portreta, s time da detekcija rubova može biti upitne kvalitete. Ultra-široki senzor je onako, više loš nego dobar. Fotografije fotografirane njime bit će dosta ”meke” i mutne, dok je dinamički domet jako slab, daleko ispod očekivanja.

honor 9x pro selfie kamera

Selfie kamera je dobra u pogledu preciznosti prepoznavanja boja, no ono što mi se osobno ne sviđa kod nje jest to što se zna dogoditi da prikazuje boje koje djeluju ljepše nego što zapravo jesu. To dodatno uljepšavanje selfija nekima može biti dobro i od koristi, no iskreno mišljenja sam da bi Honor 9X Pro bio bolji bez tog načina.

Primjeri fotografija dobivenih s Honor 9X Pro:

Primjeri fotografija dobivenih s Honor 9X Pro

Primjeri fotografija dobivenih s Honor 9X Pro

 

Kupiti ili ne kupiti Honor 9X Pro?

Svaki pametnih telefon ima prednosti i nedostatke, to je neupitno. Isto vrijedi i za Honor 9X Pro. Isplati li se kupiti ovaj pametni telefon ili ne? Koji su njegovi plusevi, a koji minusi?

honor 9x pro cijena

Tehničke specifikacije Honor 9X Pro:

 • Dimenzije uređaja: 163.5 x 77.3 x 8.8 mm
 • Masa uređaja: 202 grama
 • Materijal izrade: Staklo naprijed i otraga, aluminijski okvir
 • Zaslon: LTPS IPS LCD, dijagonale 6.59 inča (omjera oko 84.3%)
 • Rezolucija: Full HD+ (2340 x 1080p), sa oko 391 ppi gustoćom točkica po inču
 • Operativni sustav: Android 9.0 nadogradiv na Android 10, EMUI 9.1, ali bez Googleovih usluga
 • SoC: Kirin 810 osmojezgreni (2×2.27 GHz Cortex-A76 & 6×1.88 GHz Cortex-A55), sa Mali-G52 grafikom
 • RAM: 6 ili 8 GB
 • ROM: 128 ili 256 GB
 • MicroSD: Da
 • Kamere: stražnja trostruka (48 MP, f/1.8, (širokokutna), 1/2.0″, 0.8µm, PDAF, 8 MP, f/2.4, 120˚ (ultra-širokokutna), 2 MP, f/2.4, (senzor dubine),
 • selfie kamera motorizirana pop-up kamera od 16 MP, otvora blende f/2.2 (širokokutna)
 • Mogućnosti snimanja videozapisa stražnjim kamerama: Full HD do 30 sličica po sekundi
 • Utor od 3.5 mm: Da
 • Vodootpornost: Ne
 • Čitač otisaka prstiju: Da, sa strane
 • Baterija: neizmjenjiva od 4.000 mAh
 • Cijena uređaja: između 280 i 320 eura (to jest između 2.100 i 2.400 kuna, ovisno o modelu)

honor 9x pro utori

Plusevi:

 • Vrlo dobar i moderan zaslon, moderan dizajn i izgled koji odaje ”premium” dojam
 • USB-C i utor od 3.5 mm za slušalice
 • Solidna baterija od 4.000 mAh
 • Vrlo dobre specifikacije i komponente koje se nalaze ”ispod haube” (pogotovo radna memorija i procesor)
 • Vrlo dobar omjer cijene i ponuđenog

Minusi:

 • Sporo punjenje standardnim 10-wattnim punjačem
 • Maleni zvučnik koji je smješten na donjem rubu uređaja, kojeg ćete lako ”prigušiti” rukom
 • Kamere su mogle biti bolje (pogotovo ultra-širokokutna kamera)
 • Softverska podrška trebala je biti znatno bolja (bez obzira na nepostojanje Googleovih usluga)

 

Piše: D.Z.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here