Podsjetimo, 11. veljače i događaj na kojem bi nam Samsung trebao i službeno predstaviti svoju novu S20 seriju pametnih telefona, sve je bliže. S obzirom na to da nas još svega osam dana dijeli od velike najave, već se može nazrijeti što bismo to otprilike mogli očekivati od nove serije Samsungovih perjanica.

Dosad smo imali prilike vidjeti i čuti neke glasine o tome što bismo mogli vidjeti kod Samsung Galaxy S20, S20+, S20 Ultra i S20e modela. Neke od glasina govorile su i ponešto o tome zašto se Samsung odlučio na promjenu naziva; zašto S20, a ne S11.

Što smo dosad sve uspjeli naučiti o nadolazećim perjanicama južnokorejskog proizvođača pametnih telefona te što je od toga točno, a čime će nas Samsung iznenaditi 11. veljače pročitajte u nastavku ovog članka.

 

Naziv uređaja i vrijeme izlaska na tržištu

Samsung je, od svojih početaka sa perjaničnim pametnim telefonima pa sve do prošle godine, išao od broja 1 pa do broja 10. Ovogodišnji Galaxy ”S” trebao se zvati Galaxy S11, no sve je izglednije da to tako neće biti. Umjesto nastavljanja s idućim brojem, Samsung je svoje iduće Galaxy ”S” uređaje nazvati S20. To bi, prema onome što iz Samsunga javljaju, trebalo označiti ne samo skok u pitanju broja desetice, već i skok po pitanju tehnoloških obilježja.

Samsung naime, nije jedina tvrtka koja je posegnula za takvim potezom. Prije nje isto je napravio i Huawei sa svojim P10 i P20 pametnim telefonima, kao i sa Mate 10 i Mate 20. Sve u svemu, gotovo je 100% sigurno da će se nova Samsungova ”S” serija zvati S20, a ne S11. Što se datuma izlaska uređaja tiče, on bi i službeno trebao biti pušten u prodaju nakon 11. veljače, nakon ‘Unpack” događaja koji će se odvijati u San Franciscu.

Galaxy S20

Dizajn uređaja

Zahvaljujući nekim ”curenjima” informacija i fotografija, možemo gotovo sa sigurnošću znati kako će izgledati novi Samsung Galaxy S20 5G. U vezi nekih stvari uređaj će izgledati dosta slično lanjskim perjanicama, no Samsung donosi i neke velike promjene, točnije četiri njih. Prva se promjena ogleda u novoj konfiguraciji kamere. Kamere će kod S20 uređaja biti postavljene u obliku četverokuta. Osim toga, trebale bi biti postavljene u vertikalnoj orijentaciji, na lijevoj strani stražnje strane uređaja.

Selfie kamera također će doživjeti malene promjene. Umjesto ”punch-out” selfie kamere koja je bila na desnoj strani zaslona S10 modela, selfie kamera S20 modela bit će smještena na sredinu zaslona. ”Punch-out” kamera svojevrsna je alternativa takozvanom i ne baš previše obožavanom ”notchu” ili ”zubiću” koji je danas prisutan na sve većem broju, kako Samsungovih tako i na pametnim telefonima drugih proizvođača.

Treća velika promjena odnosi se na Bixby tipku. Naime, dosadašnja ”curenja” informacija sugeriraju to da će sve fizičke tipke na Samsung Galaxy S20 uređaju biti smještene na desnoj strani. Bixby tipka navodno neće postojati uopće.

Četvrta promjena odnosi se na naš dragi, ali već pomalo zastarjeli utor od 3.5 mm. Samsung Galaxy S20 linija trebala bi biti prva od Samsungovih ”S” linija koja na sebi neće imati ovaj utor.

Ove četiri promjene Samsung svakako planira implementirati u svoju novu S20 seriju. No što je sa svakim uređajem posebno? Kakva tehnička obilježja bi svaki od uređaja trebao i mogao imati? Počnimo sa Samsung Galaxy S20e.

 

Samsung Galaxy S20e

Usprkos prvotnom zahuktavanju i podizanju prašine zbog toga što bi Samsung i ove godine mogao na tržište izbaciti svoj ”S” pametni telefon sa ”e” slovom, stvari su se smirile. Da stvar bude još gora, stvari su se i previše smirile, što znači da vrlo vjerojatno na tržištu niti nećemo vidjeti Samsung Galaxy S20e.

Neke glasine i dalje govore u prilog tomu da je Samsung već osmislio S20e model, ali da ga krije kao zmija noge, no to se ne može potvrditi. Iste te glasine govore i o tome da bi S20e mogao imati čitač otisaka prstiju sa strane i zakrivljen zaslon te da bi cijenom bio ”tu negdje” sa ”običnim” S20 modelom. Što je od ovoga istina, zasad se ne može potvrditi. Morat ćemo se strpjeti još osam dana dok nam Samsung sam ne otkrije i potvrdi (ili opovrgne) autentičnost ovih nagađanja.

 

Samsung Galaxy S20

Ono što se prvo vidi kod Samsung Galaxyja S20 je zakrivljen zaslon, ”punch-out” selfie kamera, gotovo nepostojeći rubovi (površina zaslona sada zauzima još veću površinu), dok otraga vidimo novu konfiguraciju od tri kamere plus bljeskalica.

Na fotografijama se jasno može vidjeti da uređaj nema Bixby tipke, da će sve ostale tipke biti smještene na desnu stranu, kao i to da uređaj neće imati 3.5-milimetarski utor za slušalice. Što se tiče boja, ”običan” Galaxy S20 trebao bi dolaziti u najmanje tri boje.

 

Samsung Galaxy S20+

Plus inačica novog Samsungovog Galaxy ”S” modela izgledat će poprilično slično ”običnom” S20 modelu, uz neke sitne, vanjske promjene. One se najviše odnose na to da će uređaj biti zakrivljeniji od S20-ice (ali manje zakrivljen od S10+ modela). Jedina osjetnija vizualna razlika između ”običnog” i ”Plus” modela Galaxy S20 uređaj ogleda se u konfiguracijama kamera.

Naime, iako su kamere kod oba uređaja smještena u obliku četverokuta zajedno s bljeskalicom, kamere kod S20+ modela izgledaju kao da su nasumično razmještene unutar konfiguracije, dok su kamere kod S20 modela složene na simetričan način. Sve u svemu, jedine veće razlike između ova dva uređaja (osim u smještaju kamera) ogledat će se u dimenzijama uređaja. S20+ će, logično biti veći od ”običnog” S20 i imat će nešto veći zaslon. Sve ostalo je manje-više isto.

samsung-galaxy-s20 ultra-5g-r

Samsung Galaxy S20 Ultra

Samsung Galaxy Ultra vizualno je i po dizajnu daljnja nadogradnja na Samsung Galaxy S20+. Veće dimenzije, još malo tanji rubovi oko i ispod zaslona, stražnje kamere posložene ponovno na drugačiji način u usporedbi sa ”običnim” S20 i S20+ i samo dvije boje (kozmički siva i kozmički crna) bit će ono po čemu će se ”Ultra” model razlikovati od ostalih S20 modela izvana.

Spominjalo se također i to da bi Samsung na svoj Galaxy S20 Ultra model mogao staviti potpuno novu aluminijsku leguru, koja bi jamčila dodatnu zaštitu uređaja, ali bi time dobila i na ”premium” štihu. Hoće li to zaista tako biti ili je i to bila samo glasina, ostaje nam za vidjeti.

 

Specifikacije uređaja

U vezi specifikacija svakog od triju uređaja postoje neka nagađanja i predviđanja, za koja smo gotovo sigurni da će se ostvariti. Jedno od njih odnosi se na Qualcommov Snapdragon 865 Soc koji će se nalaziti u američkim i korejskim verzijama uređaja (dok će Europljani moći koristiti uređaje s tehnički inferiornijim Exynosom 990 SoC-om).

U pogledu memorije, radne i one za pohranu podataka, predviđanja su da bi S20 model trebao imati 6 GB radne memorije. U slučaju da se Samsung odluči na izbacivanje S20e modela, taj model bi trebao imati isto toliko radne memorije (iako neki predviđaju da bi S20e mogao imati 8 GB RAM).

Neke glasine govore u prilog tomu da bi svaki od uređaja trebao imati snažnije baterije. S20 bi trebao imati 4.000 mAh, dok bi S20+ trebao imati 4.500 ili 5.000 mAh. Slično vrijedi i za Samsung Galaxy S20 Ultra i Plus verzije sa 5G mogućnostima. Oni bi, osim 12 GB RAM, 128, 256 ili 512 GB ROM trebali dolaziti s baterijama od 5.000 mAh.

Još jedno vrlo zanimljivo rješenje u pogledu zaslona uređaja odnosi se na cijelu S20 seriju. Naime, navodno bi svaki od novih S20 modela trebao imati zaslon s mogućnostima osvježavanja od 120 Hz. Najmanja rezolucija na tim uređajima trebala bi biti Full HD ili 1080p.

Svi uređaji će ”po defaultu” biti zaključani na razini osvježavanja od 60 Hz, što znači da će ih korisnik sam trebati otključati na 120 Hz. Samsung Galaxy S20 modeli također bi trebali imati mogućnost bežičnog punjenja, IP68 certifikat, koji jamči zaštitu od vode i prašine, dok bi S20+ i S20 Ultra trebali imati čitače otisaka prstiju koji bi bili smješteni unutar zaslona uređaja. Zaslon bi naravno trebao biti Dynamic AMOLED ploča, što znači da ćemo ponovno uživati u vrhunskoj kvaliteti vizualnog prikaza.

Samsung Galaxy S20 kamera s 100x zoom-om
Samsung Galaxy S20 kamera s 100x zoom-om

Kamere, dodatne mogućnosti i cijena

Svaki od novih Galaxy S20 modela trebao bi na sebi imati Android 10 plus Samsungov novi One UI 2.0. Segment vezan uz kamere razveselit će svakog onoga tko bi želio kupiti jedan ovakav uređaj i zbog fotografiranja. Naime, Samsung Galaxy S20 Ultra 5G na sebi bi trebao imati glavni senzor od 108 MP, plus dodatna dva senzora; 48-megapxielni optički i 12-megapixelni ultra-širokokutni senzor.

Najslabije senzore kamera imat će ”obični” S20: primarni senzor bit će mu onaj od 48 MP, dok će selfie kamera biti od 10 MP. Ovo je velika promjena i definitivan skok prema naprijed za Samsung, pogotovo ako se sjetimo kako tvrtka do ove godine kod svoje ”S” serije nije prelazila broj od 12 MP po senzoru. Samsung će raditi odvojeno 4G i 5G verzije uređaja. Svi uređaji trebali bi moći snimati videozapise u 8K kvaliteti.

Cijena uređaja neće biti niska, što se uostalom ni ne očekuje kod uređaja ovakvog ranga. Isto tako, ona će se razlikovati ovisno o dijelu svijeta gdje se uređaj bude prodavao. Početna i neka okvirna cijena Samsung Galaxy S20 uređaja (”običnog”) trebala bi iznositi oko 850 USD, dok bi 5G verzija mogla koštati oko 1.000 USD. S20 Ultra 5G trebao bi koštati 1.400 USD.

To bi bilo sve zasad! Za detaljnije informacije i potvrde (ili opovrgavanja) glasina i najava koje smo mogli dosad saznati trebat ćemo pričekati 11. veljače, kada će Samsung i službeno najaviti svoju novu Galaxy ”S” seriju!

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here