Tijekom proteklih godina SteelSeries se ponovio s novim asortimanima stilskih slušalica, kao i gaming miševima i tipkovnicama. Taj trend se nastavlja i dalje, a mi danas predstavljamo jedan ne tako novi miš, SteelSeries Rival 600, koji se i danas ravnopravno nosi s konkurencijom, naročito u kategoriji FPS gaming miševa.

Pojavivši se na tržištu još 2018. godine, SteelSeries Rival 600 FPS gaming miš, je pokazao da misli ozbiljno, i da će sa umjerenom cijenom od oko 570 kn biti vrlo konkurentan proizvod u svijetu miševa. Dolazi s odličnim performansama, RGB rasvjetom i opsežnim sustavima težina koje obično povezujemo s perifernim uređajima višeg ranga. I ne samo to, ovaj miš ima i jedinstveni sustav dvostrukih senzora.

Pored primarnog senzora za pokret, ugrađen je i optički senzori za dubinu, koji služi da se dodatno izbjegnu nepoželjni trzajevi prilikom intenzivnog korištenja, a pogotovo prilikom podizanja miša. Zbog toga ga i koriste mnogi e-Sport igrači naročito kod FPS igri. Sve u svemu dobivate mnogo više od gotovo jednako vrijednih Razer DeathAdder Elite i Roccat Kone EMP čije su cijene isto oko 500-600 kn.

SteelSeries Rival 600 recenzija

Dizajn

Po svemu sudeći, Rival 600 izgleda kao Rival 310 na steroidima. Malo je veći od ostale generacije SteelSeries miševa, ali na sreću nije ni blizu ogromnom Rival 500 gaming mišu. Uz to, Rival 600 ima znatno manje tipki u odnosu na Rival 500. Iako je njegov prethodnik u potpunosti prešao sve granice s 15 gumba i prekidača, ovaj miš ima samo tri bočna gumba pored uobičajenog lijevog/desnog klika i kotača za pomicanje. Dizajneri su više bili usredotočeni na raspored tipki, a jednostavniji izgled također čini mjesta za općenito veće tipke, tako da ih ne možete promašiti.

Još jednom da naglasimo, ovaj miš je napravljen prije svega za ljubitelje FPS igara, niske osjetljivosti senzora i one koji često podižu miša prilikom pucanja. Ovaj koristan senzor dubine odlično radi u paru s glavnim optičkim senzorom pokreta, a kad govorimo o snezorimo spomenimo da se radi o već poznatom SteelSeries TrueMove3 senzoru. Prema želji, možemo i podesiti optičku razlučivost, u razmacima od 100 DPI-a, od minimalnih 100 do maksimalnih 12.000 DPI-a.

Prilikom korištenja ergonomija je vrlo dobra, tako da obje strane s kojima ćete imati najviše dodira su obložene mekanim komadima gume osiguravajući čvrsto prianjanje i udobnu površinu držanja. Kada je riječ o bočnim stranama, one se mogu u potpunosti izvaditi na modelu Rival 600, otkrivajući opsežni prilagodljivi sustav težina.

Rival 600 utezi
Pomoću utega prilagođavamo balans i težinu miša

Izvan okvira, ovaj miš teži 96 g, što je priličan prosjek za gaming miš. Uz opcijski set od 8 dodatnih metalnih utega od kojih svaki teži 4 g, što je ukupno dodatnih 32 g, možete povećati ukupnu težinu do 128 g. Ako netko voli jako težak miš, može staviti sve utege u njega za stabilniji nišan u igricama.

Druga značajka na dizajnu koju Rival 600 donosi je pravo RGB osvjetljenje. Sadrži osam zona osvjetljenja, ovaj miš može svijetliti kroz više boja i istovremeno prikazivati različite nijanse boja. Tim zonama pridodajemo razne efekte, a vrijedi spomenuti i efekt audiovizualizacije, kojim osvjetljenje dobiva ritam glazbe koju slušate.

Pored samog RGB osvjetljenja, pomoću softvera SteelSeries Engine, možemo vrlo lako promjeniti i naredbe pojedinih tipki, lift-off, kao i frekvenciju osvježavanja USB sučelja od 125 do 1.000 Hz. Drago nam je što možemo naglasiti da je osvjetljenje jako dobro rasprostranjeno, te da je kvaliteta jednaka onoj na Razerovoj periferiji.

SteelSeries Rival 600 test
Dvostruki senzor, čini razliku, naročito kod FPS naslova

Performanse

Stavimo li estetiku na stranu, Rival 600 je poprilično dobar što se tiče performansi. Ovaj miš ne samo da spaja TrueMove 3 senzor koji smo zavoljeli na Sensei 310 nego ima i sekundarni senzor kako bi spriječio da se vaš kursor pomiče kada podižete miš s podloge ili vašeg stola.

TrueMove 3 senzor sam po sebi nudi maksimalnu osjetljivost od 12000 CPI (Counts Per Inch) i praćenje jedan na jedan do 3500 CPI. Uz visoku preciznost i korištenjem oba senzora ovaj gaming miš je uvijek spreman na okidaču, čak i kada moramo preusmjeriti ruku tijekom intenzivne vatre u nekoj od dobro poznatih FPS igara.

Dubinski senzor kao dodatna značajka je jako korisna u situacijama gdje igrači nemaju previše prostora za pomicanje miša, pa oni koji nemaju dubinski senzor kao Rival 600 bi mogli imati nešto više problema. Okretanje kotačića dobro je balansirano, a udoban je i kada ga pritisnemo kao tipku. spomenimo i to, da kotačić nema mogućnost nagiba u stranu.

 

Zaključak

SteelSeries Rival 600 je opremljen mnoštvom dobrih značajki koje jako dobro opravdavaju svoju cijenu od oko 570 kn. Nećete pronaći drugi miš za igru s dvostrukim sustavom senzora koji eliminira pomicanje kursora kao ovaj gaming uređaj. Isto je i s opsežnim sustavom težine koji Rival 600 sadrži, ali to će biti presudno samo za ljubitelje ekstra teških miševa. Uz sve to, dodajte još i prilagodljiv RGB sustav rasvjete, kvalitetne senzore i vrhunsku kvalitetu izrade, što ukupno čini SteelSeries Rival 600 vrlo poželjnom gaming periferijom.

Ustupio SteelSeries

Piše: D.Z.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here