Mobilna verzija YouTube aplikacije danas je dostupna gotovo na svakom Android pametnom telefonu i tabletu. Kao i kod svake Android, ali i iOS aplikacije i YouTube je prilagođen za korištenje na manjim ekranima. No to ne znači da je aplikacija po bilo čemu lošija ili inferiornija od njezine ”desktop” verzije. Baš naprotiv, osobno i sam koristim puno češće mobilnu verziju aplikacije i mogu posvjedočiti da je sasvim OK.

Jedna od mogućnosti koje je Google osmislio je mogućnost koja se odnosi na automatsko brisanje povijesti pretraživanja i aktivnosti unutar YouTube aplikacije. Ako niste znali, ”po defaultu” će svi podaci o tome što ste radili, gledali i slušali na YouTubeu ondje su pohranjeni ”zauvijek”. No dobra stvar je što vi sami te podatke možete obrisati i na taj način si dodatno možete zaštititi privatnost.

Što se tiče brisanja povijesti pregledavanja unutar YouTube aplikacije, to znači dvije stvari: prvo, moći ćete obrisati povijest pregledavanja kao i mrežnu, odnosno povijest aplikacije. Ovdje treba reći kako se tu ne radi samo o postavkama privatnosti; ako obrišete svoju cijelu povijest pregledavanja, to će značiti da Google više neće moći koristiti tu obrisanu povijest YouTubea kako bi na temelju nje prilagođavao videozapise koje biste možda mogli gledati. Sada kada smo objasnili neke temelje i kada smo ”ugrubo” rekli kako stvari stoje, prijeđimo na detalje.

Kako automatski mogu obrisati povijest pregledavanja sa YouTube mobilne aplikacije?

Automatski brisanje povijesti pregledavanja možete postaviti na svome pametnom telefonu ili tabletu. Ovo je vrlo korisna mogućnost i dobro je što ju je Google implementirao u svoju YouTube Mobile uslugu, s obzirom na to da prema nekim izračunima više od 50% gledatelja svoje videozapise gleda upravo na mobilnim verzijama YouTubea.

Kako biste namjestili automatski brisanje povijesti, za početak kliknite i otvorite YouTube aplikaciju koja se nalazi na vašem uređaju. To možete učiniti preko Appleove Spotlight pretrage ili ako koristite Android uređaj preko Googleove tražilice.

Nakon toga kliknite na ikonu korisničkog računa. Ona se nalazi u gornjem, desnom kutu ekrana i obično je označena fotografijom korisnika ili slovima (ako niste stavili fotografiju).

  • Listajte sve dok ne dođete do postavki YouTubea. Nakon što dođete do opcija kliknite na njih.
  • Ovdje unutar opcija listajte prema dolje sve dok ne nađete ”History and Privacy”, odnosno ”Povijest pregledavanja i privatnost”. Nama treba ”Manage all Activity” opcija.
  • Sada biste se trebali nalaziti unutar povijesti pregledavanja YouTubea. Klikom na ”Choose to delete automatically” opciju, koja se nalazi točno iznad opcije prijašnje gledanih videozapisa, svi podaci povijesti pregledavanja će biti obrisani.
  • Ako ne želite da YouTube uopće pamti ono što radite i što ste pregledavali i to možete onemogućiti. Klikom na ”Change Settings” unutar povijesti YouTubea i klikom na ”On” namjestit ćete to da YouTube više uopće ne bilježi povijest pregledanih videozapisa.

Možete odrediti i to koliko dugo želite da YouTube pamti vašu povijest pregledavanja. Predefinirano je određeno da Youtube ne briše uopće povijest, što znači da je ona umemorirana otkako ste prvi puta počeli koristiti YouTube, pa do onda kada ste ju odlučili obrisati.

Možete promijeniti ove postavke kako bi YouTube automatski brisao vašu povijest pregledavanja nakon određenog vremena. Te opcije možete postaviti na način da YouTube briše automatski sve ono što ste pregledavali, a što je starije od tri mjeseca ili da YouTube briše preglede koji su do 18 mjeseci stari. Treći izbor je da ništa ne postavljate na automatski i da vi sami ručno brišete svoju povijest pregledavanja. Što god da odlučite kliknite na ”Next”.

Doći ćete do stranice YouTube povijesti pregledavanja. Ovdje će vam biti objašnjeno što će značiti ako uključite bilo koju od onih prethodnih opcija. Klikom na ”Confirm” snimate postavke brisanja koje ste odabrali.

youtube MY ACTIVITY

Kako automatski obrisati povijest pregledavanja sa mojih Google aktivnosti?

Kako biste automatski brisali YouTube povijest pregledavanja sa desktop ili mobilnih preglednika, najprije trebate otići u internetsku stranicu YouTube povijesti ili ”YouTube History”. Prije nego što krenete bilo što dalje raditi, pazite na to da ste ulogirani u svoj vlastiti Google korisnički račun. Drugi izbor je da odete u svoju Google aktivnost ili ”My Google Activity” i da odande sami odete u YouTube povijest pregledavanja.

Ako ste došli izravno u internetsku stranicu YouTube povijesti, onda preskočite iduća dva koraka. Nastavite slijediti ove upute ako ste otišli na ”My Google Activity” internetsku stranicu.

Kliknite na ”Activity controls” opciju. Nju možete pronaći unutar navigacijskog izbornika, na gornjoj, lijevoj strani stranice. Kliknite na ikonicu ”hamburgera” koja se nalazi u gornjem, lijevom kutu kako biste proširili navigacijski izbornik sa lijeve strane u slučaju da je on skriven.

Sada listajte prema dolje, sve dok ne dođete do ”Manage Activity”. U slučaju da ne želite da YouTube uopće ”pamti” vašu povijest pregledavanja, možete onemogućiti ”YouTube History” ili možete odznačiti opciju pod nazivom ”Include YouTube videos you watch”. Na ovaj način spriječit ćete YouTube da snima vašu povijest pregledavanja i pretraživanja sadržaja.

Sa YouTube History internetske stranice, kliknite na opciju ”Choose to delete automatically”. Opcija se nalazi unutar kvadratića koji prikazuje koliko često je povijest podataka obrisana. Ovdje isto tako možete odabrati koliko dugo želite da YouTube snima i bilježi vašu povijest pregledavanja.

Možete postaviti na tri mjeseca, osamnaest mjeseci ili možete ostaviti da vi sami brišete svoju povijest pregledavanja. Slično kao i kod mobilne verzije aplikacije i ovdje će vas YouTube pitati jeste li sigurni u vezi svog izbora i pokazat će vam što znači kada označite neku od opcija.

YouTube usluga je jedna od onih usluga koje su se munjevitom brzinom proširile u posljednjih desetak godina. Od svog osnutka od 2004. godine pa sve do danas, Youtube je doživio mnoge promjene. Većina njih je bila vrlo dobra i služe na korist svim korisnicima. S razvojem mobilnih uređaja, YouTube se polako, ali sigurno prebacivao i na te platforme. Danas je YouTube prisutan gotovo svagdje.

Nevezano imate li tablet ili pametni telefon, Android, iOS ili Chrome OS platformu, gotovo je sigurno da se na njoj nalazi YouTube. Uz različite druge korisne mogućnosti, kao što su skidanje videozapisa, snimanje u datoteke, spremanje za gledanje za kasnije, YouTube ima i mogućnost automatskog (i ”ručnog) brisanja povijesti pregledavanja. Ako ovu mogućnost dosad niste isprobali, sada je idealno vrijeme da to učinite.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here