Nije neobično da jedna tvrtka malo ”posudi” neke od mogućnosti koji na sebi i u sebi imaju proizvodi (ili usluge) druge tvrtke. To smo već viđali i to ćemo još puno puta viđati. Pametni telefoni nisu nikakva iznimka što se ovoga tiče. Zapravo, kada malo bolje pogledate samo dizajn, vidjet ćete da velika većina pametnih telefona (pogotovo onih sa predznakom zelenog robota) sliče jedan drugome kao jaje jajetu. Iznimke su rijetke (možda Sonyjeva Xperia 1).

 

Nova ”Slofie” mogućnost nije prošla neopaženo ni od strane konkurenata

Apple je, kao što znamo, ove kalendarske jeseni na tržište pustio u prodaju svoju najnoviju seriju iPhone pametnih telefona. Dok se neki prepiru i nikako ne slažu s cijenama uređaja (pogotovo s cijenom iPhonea 11 Pro Max sa 512 GB), postoje ipak neke stvari koje je Apple odradio odlično. Kako i ne bi, ipak se radi o tvrtki koja itekako zna poslovati i prodati nešto.

Jedna od mogućnosti koje su zaživjele na novim iPhone uređajima bila je takozvana ”Slofie” mogućnost. Radi se o mogućnostima snimanja videozapisa u ”slow-motionu” preko prednje iliti ”selfie” kamere. Na početku, kako to obično biva, mnogi su mislili da je ovo vrlo čudna mogućnost. Istina, nismo isprva vidjeli korist ovoga i mislili smo da je to samo još jedan način kako Apple želi izvući još koji dolar iz džepova kupaca (jer njihova kamera to ima, a druge nemaju).

Ipak, čini se da ta ”Slofie” mogućnost nije prošla neooaženo ni kod konkurenata. Naime, Samsung bi, prema nekim glasinama i najavama, trebao i na svoje buduće pametne telefone staviti ovu mogućnost.

 

Beta verzija One UI 2 bi trebala imati na sebi ”Slofie”

Najave o ”Slofie” mogućnostima na Samsungovim pametnim telefonima dolaze iz izvora bliskih južnokorejskom proizvođaču. Nadalje, rečeno je kako bi One UI 2, odnosno beta verzija novog Samsungovog podoperacijskog sustava u sebi trebao imati i ”Slofie” mogućnosti (radi se o nadograđenoj One UI verziji, koja će biti osmišljena samo za uređaje koji na sebi imaju Android 10).

 

Super Slow Motion nije dovoljan?

Jedna od mogućnosti koju trenutno najnoviji flagshipi iz Samsungove kuhinje imaju u sebi je ”Super Slow Motion Mode”, mogućnost koja se također nalazi u prednjoj kameri. Zahvaljujući njoj, korisnici mogu snimati videozapise pri brzini od 960 sličica po sekundi. No, čini se da Super Slow-Mo nije dovoljan.

 

Slofie kao budućnost?

Trenutno ”Slofie” mogućnosti na Samsung Galaxy pametnim telefonima nisu dostupne (barem nisu za veliku većinu korisnika). Nakon što One UI 2 beta postane dostupna široj javnosti (kao i Android 10, koji još uvijek ”čeka” na implementaciju na većini Android pametnih telefona), korisnici će unutar novog sučelja moći iskušati i ”Slofie” način rada.

Znači li to da će Samsung Galaxy S11 i Samsung Galaxy Note 11 (sa svojim Plus inačicama) na sebi ”po defaultu” imati ”Slofie” način rada? Da. Kako će to sve zajedno izgledati na Samsungovim uređajima i kako će ”Super Slow Motion” i ”Slofie” zajedno funkcionirati reći ćemo vam prvom prilikom.

Treba spomenuti i to da Samsung u ”posudbama” ideja ne planira ovdje stati. Neka šuškanja se vode oko mogućnosti super-procesuiranja fotografija i videozapisa kamera te kako je to obavio Apple na iPhone 11 uređajima. No, o tome zasad nema nikakvih potvrda.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here