Jedna od najboljih platformi za mrežnu komunikaciju WhatsApp postaje, kako vrijeme prolazi, sve bolji i napredniji. Vrlo često programeri WhatsApp nadograđuju novim mogućnostima zahvaljujući kojima korisnici mogu dodatno uživati u dopisivanju i komuniciranju putem ove usluge.

Jedna od najnovijih mogućnosti svakako je tamni način rada. Iako je ona još uvijek u svojoj beta verziji i premda je još uvijek u fazi ispitivanja, raduje nas činjenica da bismo uskoro i na WhatsApp-u mogli vidjeti ovu iznimno korisnu mogućnost. Još malo i nećemo se morati naprezati zbog pretjerano svijetlih izbornika koje WhatsApp sadrži. Tamni način rada je ono što svaki korisnik WhatsApp-a zasigurno željno iščekuje.

WhatsApp danas koriste milijuni korisnika širom svijeta. Prema nekim izvješćima i statistikama, WhatsApp samo preko Googleove Trgovine aplikacija broji više od 5 milijardi skidanja. O drugim mrežnim uslugama i trgovinama Android aplikacijama sa koje korisnici također mogu skinuti i WhatsApp da i ne govorimo. Sve u svemu, WhatsApp je jako popularan, pouzdan i korisnici ga rado koriste.

No, nažalost, često puta s dobrim vijestima dođu i poneke loše. Te loše vijesti odnose se na podršku korisnicima. WhatsApp planira do kraja ovog mjeseca uskratiti podršku za milijune Android i iOS korisnika. Što je razlog tomu i jeste li vi možda među korisnicima kojima će WhatsApp uskratiti podršku?

 

Što je dovelo do odluke o smanjivanju podrške za korisnike?

Najnoviji pametni telefoni su skupi i poprilično skuplji od starijih uređaja (onih proizvedenih 2016. ili ranije). No, bolje je imati i stariji pametni telefon, nego ne imati nikakav. Ipak, kupovina novog donosi više nego nekoliko prednosti i koristi za kupca i korisnika.

Novi pametni telefoni na sebi, između ostalog, imaju i nove (ili barem novije) verzije operacijskog sustava. Bez obzira na to kupite li Samsung Galaxy S10 ili iPhone 11 Pro Max, svaki od njih na sebi će imati trenutno najnovije operacijske sustave za te uređaje (Android 10 i iOS 13). WhatsApp svoju podršku pruža već godinama za mnoge Android i iOS uređaje.

To znači da, čak i ako imate neki Android uređaj s Androidom 4.4 KitKat, WhatsApp će na njemu raditi sasvim normalno, moći ćete ga normalno koristiti i skidati nadogradnje za taj uređaj.

No, od veljače ove godine, odnosno od ovog mjeseca, WhatsApp prestaje podržavati starije verzije Androida i iOS-a. Od ovog mjeseca, uređaji sa Androidom 4.0.3 i iOS 9 i naravno novijim verzijama operacijskog sustava, moći će nastaviti nesmetano koristiti aplikaciju. Svi uređaji koji na sebi imaju verziju Androida stariju od 4.0.3 ili iOS stariji od verzije 9 neće ga više moći koristiti.

Ovo nije nikakva grozna i strašna vijest, budući da danas sve veći broj korisnika posjeduje uređaje koji na sebi imaju operacijske sustave koji su puno noviji od Androida Ice Cream Sandwich i iOS 9. Ipak, prema predviđanjima koje je napravio Facebook (WhatsApp djeluje u okviru Facebooka), bez obzira na to što je sada 2020. godina i što su sada najaktualnije verzije Androida 10, odnosno iOS-a 13.1.2, predviđa se da bi više milijuna korisnika do kraja ovog mjeseca moglo izgubiti podršku za WhatsApp aplikaciju i njezine usluge.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here