WhatsApp je jedan od najpopularnijih servisa za komunikaciju u svijetu i koriste ga mnogi korisnici – bilo u poslovne ili privatne svrhe. Ovaj je komunikacijski servis postao jedan od temeljnih alata svakodnevne komunikacije pa nije potrebno posebno naglašavati kako veliki broj korisnika komunicira upravo samo preko WhatsAppa. No, ovaj je servis posljednjih mjeseci daleko od toga da korisnici mogu reći da se osjećaju sigurno. Zaredali su se mnogobrojni hakerski napadi, a nikako da se stane na kraj lažnim vijestima.

Novi hakerski problemi pojavili su se u Izraelu, gdje su hakeri odlučiti iskoristiti jedan ‘propust’ kod aktivacije aplikacije. Zanimljivo, da biste izveli ovaj hakerski napad ne trebaju vam neke posebne hakerske vještine jer sve se događa sasvim prirodno, odnosno prema ustaljenoj praksi. Nakon što haker instalira novu aplikaciju na svoj pametni uređaj, zatraži aktivaciju WhatsApp aplikacije putem telefonskog broja nekog korisnika. Na SMS korisnika bi trebao stići kod kojeg korisnik mora utipkati da bi aktivirao aplikaciju, odnosno račun.

No, ako taj kod korisnik u nekom roku ne utipka, nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja WhatsApp prelazi na glasovnu verifikaciju. Zove korisnika, a ako se korisnik ne javi – na govornoj pošti ostavlja kod koji je potrebno upisati. Tu nastaje problem. Naime, većina korisnika za pristup glasovnoj pošti ima jednostavne lozinke pa hakeri vrlo jednostavno mogu provjeriti poruke bez da nemilice traže ispravnu šifru. Nakon što je proces uspješno okončan, hakeri dobivaju pristup računu korisnika, što može imati različite negativne efekte.

Izraelske vlasti stoga su uputile jasan apel svima da se pobrinu oko sigurnosti svojih WhatsApp računa. Predlažu da su uključi dvostruka autentifikacija, a isto tako da se izmijene sve lozinke koje su jednostavne za otkrivanje. Problemi WhatsAppa ovime su se samo produbili, a sve nekako ide u skladu sa svim ostalim problemima koje je Zuckerberg naredao na svoja leđa. Nakon afere s curenjem podataka na Facebooku, nedavnog odlaska čelnika Instagrama i pada te mreže, sada se tu pojavio i veliki problem s korisnicima WhatsAppa.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here