PayPal je jedan od danas vrlo popularnih načina na koji korisnici mogu međusobno slati i primati novac ili pak obavljati različite mrežne kupovine. Ako ste barem jednom nešto kupili preko interneta (ili ako ste pokušali kupiti) onda ste se sigurno susreli s mogućnošću kupovine preko PayPal-a.

 

PayPal je i danas poprilično pouzdan način slanja i primanja novca

Razlog zbog kojeg je PayPal postao toliko poznat, pogotovo u posljednjih nekoliko godina jest najviše taj što se radi o poprilično pouzdanom načinu obavljanja novčanih transakcija, bez obzira na što točno se te transakcije odnosile. Opet, bilo da se radi o online kupovini, o slanju ili primanju novca, PayPal je vrlo pouzdan servis i to je svakako pozitivna stvar.

Sve se odvija poprilično brzo i sve je vrlo sigurno jer u slučaju da se nešto ne bude odvijalo kako treba, PayPal to pokriva i nadoknađuje nastalu eventualnu štetu koja se može dogoditi. S obzirom da je su pametni telefoni sve rašireniji među korisnicima i da svatko tko želi još više ”dosegnuti” do korisnika to čini putem apliakcije, slično je i s PayPal-om.


 

 

Svi korisnici, kako Android tako i Appleovih pametnih uređaja, ako žele koristiti usluge PayPal-a na svojim pametnim telefonima to mogu činiti preko odgovarajuće aplikacije. PayPal aplikacija je tako dostupna za skidanje i sa Googleove i sa Appleove Trgovine aplikacija, što je još jedna dobra stvar u vezi ovog servisa.

No, kao i kod svake druge stvari, bilo da se radi o tehnološkom proizvodu, robi ili usluzi, tako i PayPal ima nekih nedostataka. Bez obzira na to koristite li PayPal kao aplikaciju ili ovaj servis koristite na način da odete na internetsku stranicu putem internetskog preglednika, PayPal ipak ima neke svoje ”boljke.”

U nastavku članka ćemo nešto više reći o aplikaciji za PayPal, o tome što je točno sve pozitivno, a što je ono što je negativno kod same aplikacije kao i općenito kod PayPal-a. Ako ste korisnik PayPal servisa ili to tek želite postati i zanima vas koliko je isplativo i korisno koristiti PayPal, ovaj članak bi vam mogao pomoći u donošenju konkretne odluke.

 

paypal slanje novca

 

Postavljanje te sam postupak slanja i primanja novca je vrlo jednostavno, ali malo ”predugačko”

Početno ulogiravanje u PayPal, iako jednostavno, ipak je po mome mišljenju malo ”predugačko” jer od korisnika zahtjeva ispunjavanje čak devet praznih polja. Uz klasično upisivanje imena, prezimena, adrese elektroničke pošte i broja mobitela (ili telefona) koji koristite, korisnik će isto tako trebati unijeti i neke druge podatke, kao što je recimo adresa ulice, županiju ili okrug u kojem korisnik živi, državu i još neke stvari.

To znači da će korisnik prilikom kreiranja korisničkog računa u PayPal-u trebati popuniti sveukupno devet praznih polja. Je li to previše, puno ili dovoljno, odlučite sami. Po mom mišljenju, devet je ovdje malo preveliki broj, ali opet kažem, to je subjektivno.

Nakon što ste popunili traženih devet polja trebati ćete povezati karticu s PayPal-om. Osim povezivanja obične kreditne kartice, korisnik ima mogućnost povezivanja i debitne kartice kao i bankovnog računa, ovisno o tome za što točno planirate koristiti PayPal (jesu li to novčane transakcije, kupovina i/ili prodaja preko PayPal-a ili nešto treće). To je sve što se tiče otvaranja korisničkog računa unutar PayPal-a.

Treba reći da će se neke stvari razlikovati kod aplikacije u usporedbi sa mrežnim korištenjem portala PayPal-a, jer će recimo PayPal ako ga otvorite putem internetskog preglednika imati više opcija. Stoga je preporučljivo da za kompliciranije poslove (kao što je uređivanje korisničkog računa na primjer) idete na internetsku stranicu PayPal-a jer ćete ondje, kao što sam već rekao, vidjeti i imati na izbor više ponuđenih opcija.

 

paypal primanje novaca

 

Slanje i dobivanje novca kao dvije najvažnije opcije kod PayPal aplikacije

Ako ste skinuli i instalirali PayPal aplikaciju na svoj pametni telefon onda ste sigurno vidjeli da su dvije opcije koje se možda najviše ističu slanje i primanje novca. Razlog toga jest taj što je PayPal aplikacija u stvari samo pojednostavnjena inačica da tako kažem ”pravog” PayPal-a, što opet ne znači da se ne može koristiti u situacijama kada ne trebamo koristiti PayPal preko internetskog preglednika.

 

paypal hrvatska

 

Klikom na bilo koju od dvije tipke (Send ili Request Money) otvara vam se izbor odabira prijatelja (možete odabrati samo jednog prijatelja) kojemu ili možete poslati novac ili od kojeg možete dobiti novac. Nakon toga možete unijeti željenu svotu novca, odrediti način kako želite da se taj novac pošalje (ili na koji račun da bude uplaćen), što određujete povezivanjem sa karticom koju ste odabrali ili vašim bankovnim računom.

Ispisivanjem kratke poruke i klikom na Send Now novac je poslan (ili ako kliknete na Request Now šaljete zahtjev za primanje novca). Još jedna dobra stvar kod PayPal-a jest ta što vaši pošiljatelji (ili primatelji) ako žele primiti ili poslati vama novac ne trebaju imati PayPal. To se najviše može zahvaliti PayPal-ovoj opciji ”Pay as guest” koja omogućuje da svatko tko želi može uplatiti određenu svotu novca korisniku PayPal-a.

Što se tiče ograničenja u vezi slanja i primanja novca, ograničenje koje je PayPal ovdje postavio je različito ovisno o tome šaljete li ili primate novac. Ako želite recimo prebaciti novac sa PayPal korisničkog računa na recimo vaš bankovni račun ili na račun vaše debitne kartice, to opet ovisi od dijela do dijela svijeta, s time da u službenim PayPal dokumentima piše da su individualne transakcije ograničene na 10 000 američkih dolara.

Ako pak želite prebaciti novac sa PayPal-a na vaš račun u banci ili na debitnu karticu onda je najveća dopuštena svota novca koju možete prebaciti 1000 američkih dolara odjednom.

 

Sigurnost korisnika i naknade

Sigurnost u pogledu korištenja PayPal-a, bez obzira na to koristite li aplikaciju ili idete na PayPal putem internetskog preglednika se sastoji od klasičnog upisivanja lozinke i adrese elektroničke pošte. To znači da bi bilo dobro da vaša lozinka bude dovoljno ”komplicirana” te da kombinacijom simbola, velikih i malih slova te brojeva na sve moguće načine otežate bilo kakve pokušaje nekakvog probijanja zaštite.

 

paypal provizija

 

Ono kod čega se PayPal nikako ne ističe u pozitivnom smislu i ono zbog čega neki korisnici zamijeraju puno PayPal servisu su naknade. Naime, prilikom svakog prebacivanja novca sa PayPal korisničkog računa na bankovni račun ili debitnu karticu trebati ćete platiti određenu svotu novca (koja se još i zove ”fee” ili naknada).

Ta naknada se razlikuje opet od države do države i od dijela do dijela svijeta. Ipak, treba pripaziti koliko često želite slati novac s PayPal-a na vaše račune, jer se s vremenom taj iznos naknade zna skupiti.

 

PayPal provozije

 

Sve u svemu

Za PayPal kao internetski servis za slanje i primanje novca te ostvarivanje online kupovina se može reći kako se radi o jednom poprilično dobrom i kvalitetnom servisu. Bez obzira na to koristite li PayPal aplikaciju na svom pametnom telefonu ili na PayPal idete samo putem internetskih preglednika, PayPal je u pogledu pouzdanosti, sigurnosti i nečega što je isto tako važno, a to je činjenica da se radi o servisu koji je ”prijateljski nastrojen” prema korisniku, jako dobar.

Jedine u biti zamjerke idu u smjeru naknada koje su po mome mišljenju malo previsoke i činjenici da prilikom prvog ulogiravanja korisnik treba ispuniti možda malo prevelik, a samim time i nepotreban broj praznih polja. Ipak, bez obzira na sve, ako želite koristiti sve u svemu kvalitetan internetski servis gdje će vaše transakcije, dobivanja i slanja novca biti sigurne, ako već niste- pokušajte s PayPal-om.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here