Steam – lice i naličje PC gaminga i razlog zašto Valve više neće napraviti niti jednu novu igru u svojoj budućnosti. GabeN i kompanija su napravili fantastičnu platformu za kupovinu igara i za kolaboraciju s communityjem, no nisu jedino mjesto na Internetu gdje možete kupiti igre.

Npr. postoji GOG koji ima fantastičnih naslova u svojoj ponudi, no ipak je Steam broj jedan među većinom gamera. Osim što ima brdo dostupnih igara, tu su i konstantni popusti (op.a. uskoro dolazi božićni popust pa štedite novce!).

Ipak, za nas je Steam mnogo više od same platforme za kupovinu igri. Steam aplikacija na računalu nam dopušta mnogo toga – pričanje s prijateljima, organiziranje naslova, streamanje igara široj publici i još mnogo toga. Ukratko – Steam je sve ono što gameri trebaju.

Mi smo ipak za vas složili nekoliko savjeta koji će vam pomoći da vam korištenje Steama bude ugodnije i sigurnije, a nadamo se da ćete naučiti i nešto novo što do sada niste znali da Steam može. Pa, bootajte računalo ako već niste, pokrenite Steam i slijedite ono što vam mi imamo za reći.


 

1) Osigurajte Steam korisnički račun sa Steam Guardom

Sigurnost je izuzetno bitna i sigurno ne želite da vam netko “provali” u korisnički račun i uništi što god može. Osim što biste trebali imati jaku i sigurnu lozinku, trebali biste dodati još jedan sloj zaštite. Kada je Steam Guard osposobljen, morat ćete kod logiranja dati poseban access kod kako biste se verificirali, što posebice vrijedi za spajanje s neverificiranih uređaja.

Taj kod možete dobiti putem emaila ili preko Steam mobilne aplikacije, tako da ako i netko ima vaše korisničke podatke, neće se moći logirati na vaš račun bez vašeg emaila ili mobitela. Ovaj feature možete osposobiti tako da odete u Settings – Account – Manage Steam Guard Account Security.

 

2) Upravljajte svojom kolekcijom igara

Po defaultu, Steam prikazuje vaše igre abecednim redom u jednoj, vertikalno složenoj listi. To je okej ako imate manji broj igara, ali ako posjedujete 100+ naslova, onda vam treba malo bolja organizacija. Na svu sreću, Valve ima alat koji vam pomaže da složite vaš library.

Desnim klikom miša na određeni naslov možete odabrati opciju “Set Categories”, napraviti kategorije (npr. RPG, Fight games, FPS…) i dodati u svaku tu kategoriju naslove. To će vam olakšati život za početak.

Savjetujemo vam još da omiljene naslove i one koje trenutno igrate označite kao “favorites” kako bi vam bili “pinnani” na vrhu vaše kolekcije igara.

 

3) Dodajte non-Steam igre u vaš library

Nekada igre koje želite igrati nije moguće kupiti u Steam Storeu. Recimo da želite igrati igru Star Wars: Battlefront II, no nažalost nju je moguće kupiti samo preko EA-ovog shopa. No, ipak ste ju kupili online, skinuli, malo se mačevali sa light saberima i to je to. Završili ste igru, no ponekad ju želite upaliti i odigrati, ali ne želite imati dva klijenta na računalu da biste pokretali igre. Steam je riješio taj problem.

U donjem lijevom kutu njihovog klijenta imate gumb “Add a Game”. Unutar toga odaberite opciju “Add a Non-Steam Game”. Odaberite naslov (u ovom slučaju Star Wars: BF II) i stisnite “Add selected program”. I to je to.

 

4) Vidite veliku sliku

Valve želi da Steam bude dio zabavnog centra u vašem domu i da na velikim ekranima počnete koristiti “Pig Picture Mode” u kojem ćete vidjeti velike ikonice koje simboliziraju igru (pogledaj sliku). Da biste aktivirali taj mode, kliknite View – Big Picture Mode i to je to. Uživajte u novom interfaceu!

 

5) Nastavite igrati bilo gdje koristeći Steam Cloud

Da li ste znali da možete spremiti progress u igri (op.a. ona koja to dozvoljava naravno) i poslati ga na cloud, te nastaviti sesiju na drugom računalu bez ikakvih problema? To možete učiniti tako da osposobite Steam Cloud (Settings – Cloud – Enable Steam Cloud Synchronization).

Samim time će se vaš progress u (većinom) single-player igrama spremati na Valveove servere, s kojih ćete i povlačiti save progress i moći igrati na drugim računalima gdje ste stali. Ipak, znajte da ne dozvoljavaju sve igre tu mogućnost, iako ih dobar dio podržava!

 

6) Podijelite vaš game library

Samo zašto što je vaš PC game library (op.a. kolekcija PC igara?) digitalan, ne znači da ne možete s drugima podijeliti vaše igre. Točnije, možete ih podijeliti s ukućanima. Family Library Sharing vam dozvoljava da podijelite igre s 10 drugih osoba koje koriste isto računalo kao i vi. Znači ako imate brata/sestru, mamu/tatu koji imaju odvojen account od vas, mogu igrati vaše igre ako ih igrate na istom računalu.

Da biste to osposobili, odite u Settings – Family i kliknite “Authorizer Library Sharing on this Computer”. Nakon što odobrite sve potrebno, on ili ona će moći skinuti i igrati igre iz vašeg libraryja. Izuzetak su one igre koje zahtijevaju third-party security ključeve.

 

7) Pratite frame rates

Iako nismo pobornici brojanja FPS-a (frames per second) niti mislimo da je to nešto na što se trebate previše obazirati, ponekad želite vidjeti kako vam radi vaša gejmerska mašina i da li može nove naslove vrtjeti na pristojnom broju sličica u sekundi. To često rade oni koji stave novi GPU u računalo pa žele usporediti performanse sa starim GPU-om.

Ako ste jedan ili jedna od njih, odite u Settings – In-Game i osposobite “FPS counter”. Nakon toga ugasite pa upalite Steam klijent i pokrenite igru koju želite. Na ekranu će vam se vidjeti brojač FPS-a.

 

8) “Vratite mi novce!”

Kupovina nove igre uvijek sa sobom nosi mali rizik. Možda se igra neće pokrenuti. Možda ćete imati mali broj FPS-a da će igra biti neigriva. Možda je kupljena igra jednostavno loša itd. Ako vam se ne sviđa vaša kupovina možete tražiti povrat novca.

Odlaskom u Help – Steam Support, vidjet ćete vaše zadnje kupovine igara. Kliknite na igru, odaberite da imate problem, te će vas Steam odvesti na stranicu na kojoj možete tražiti povrat novca (refund). Imajte na umu da refund možete tražiti maksimalno 2 tjedna nakon kupovine igre i ne smijete igru igrati više od 2 sata.

Ako zadovoljavate ova dva uvjeta, Steam će vam refundirati igru. Ali ne samo igru – možete tražiti povrat novca i za DLC, In-game purchase, pre-order igre, pa čak i za hardver!

 

9) Zamijenite karte za novac

Prije par godina, Valve je predstavio Steam Trading Cards – digitalne karte koje možete zaraditi igrajući odgovarajuću igru. Ako sakupite kolekciju karata (bilo trade-anjem ili kupovinom) možete ih spojiti u badge koji će biti vidljiv na vašem profilu. No, umjesto da radite badge-eve s tim kartama, možete ih prodati na Steam Community Marketu.

Te karte možete prodati za par centi po karti, dok neke vrjednije karte za malo više (op.a. ovisi koliko je karta rijetka i koliko je netko spreman platiti za nju). Možda nije mnogo, ali da se skupiti koji dolar koji kasnije možete zamijeniti za neku igru. Bolje i to nego “potrošiti” karte na običan digitalni badge za profil.

 

10) Darujte igre drugima

Igre su odličan dar, pogotovo onima koji vole igrati PC igre. Valve je proces poklanjanja igri učinio relativno jednostavnim. Igru stavite u košaricu kao i inače kada ju želite kupiti, no kod “checkouta”, odaberite opciju “Purchase as a gift”. Dovoljno je da odaberete osobu iz liste prijatelja kojoj želite kupiti igru i to je to.

Super je što možete i odrediti datum kada će se igra pojaviti u libraryju vašeg prijatelja. To znači da mu/joj možete kupiti igru za rođendan mjesec dana ranije (npr. na nekom velikom popustu) i dati mu/joj je tek na rođendan. Nije li to super?

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here