Otključavanje punog potencijala Android uređaja moguće je samo uz rootanje uređaja. No root, osim što korisniku može otključati nove stvari i otvoriti vrata dosad nepoznatih opcija je isto tako i vrlo opasno i stoga se preporučuje izbjegavanje rootanja (osim ako to korisnik zaista želi i pod uvjetom da se razumije u ono što radi).

No, je li rootanje jedino što korisniku može omogućiti pristup različitim, dodatnim mogućnostima Android uređaja? Ne nužno. Iako je neke mogućnosti moguće otključati samo ako je uređaj rootan, u velikoj većini slučajeva to neće biti potrebno. Baš naprotiv. Postoje i drugi, puno manje štetni, a opet izvrsni načini kako od svog uređaja izvući ono najbolje i čak pronaći neke skrivene stvari i mogućnosti koje nisu odmah ”na prvu” vidljive, bez da se uređaj prije toga roota.

U nastavku ovog članka pročitajte neke od najboljih ”tweakova” za Android uređaje koje korisnici mogu učiniti bez rootanja.

 

android luncher

Kako namjestiti dodatne opcije na ”Home” ekranu? Instalirajte na svoj uređaj novi pokretač (ili ”launcher)!

Launcher ili pokretač je vrsta aplikacije koja Android uređajima daje sučelje za korištenje. Osim toga, pokretač će omogućiti korisnicima pokretanje aplikacija sa prvog ili ”Home” ekrana uređaja. Različiti pokretači drugačije izgledaju i razlikuju se po puno obilježja (kao što je estetika, funkcionalnost i izgled). Neki od pokretača su optimiziraniji za brznu. Neki su bogati dodatnim mogućnostima, dok su treći ”čisti” i korisniku nude minimalistički pristup.

Kako otkriti koji je pokretač najbolji za vas? Jednostavno! Skinite ih nekoliko, instalirajte na svoje Android uređaje i eksperimentirajte s njima. Ukusi se razlikuju i o njima se ne raspravlja, stoga je najjednostavniji način kako ćete otkriti je li neki pokretač najbolji baš za vas jest ako na svom uređaju isprobate što više njih.

 

android ikone

Instalirajte si paket ikona!

Ako želite svoj Android uređaj učiniti još jedinstvenijim koji je bolji način da to učinite ako nije skidanje paketa ikona? Iako se ne radi o nekoj grandioznij promjeni jedan paket ikona može uvelike promijeniti izgled vašeg uređaja te svoj uređaj na taj način možete još više personalizirati.

Paketa ikona ima cijeli spektar. Neki su skupi, neki nisu, neki su čak i besplatni. Koji će se paket svidjeti baš vama je nešto o čemu će svaki korisnik odlučiti za sebe. No ono što definitivno može dodatno svaki Android uređaj učiniti još posebnijim jest instaliranje paketa ikona.

 

Instalirajte na svoj uređaj ”živu” podlogu za ekran (ili ”Live Wallpaper”)

Bez obzira na to koliko oni bili privlačni i zanimljivi, statične pozadinske slike ili ”wallpaperi” s vremenom izgube na ljepoti. Osim ako statične podloge ne stavljate recimo kako biste dodatno uštedjeli na bateriji uređaja, još jedan mali ”tweak” kojim ćete svoj uređaj učiniti još ”osobnijim” jest instaliranje ”žive” pozadinske slike.

 

ANDROID WIDGETS

Instalirajte Widgete

Widgeti su vrsta interaktivnih elemenata koji se isto tako nalaze na ”Home” ekranu uređaja. Widgeti su vrlo korisni, jer osim što pružaju prečace do različitih mogućnosti, oni uz to omogućuju i dodatno namiještanje opcija sustava. Velika većina Android aplikacija za puštanje glazbe dolaze sa widgetima uz pomoć kojih korisnik može recimo puštati glazbu izravno sa prvog zaslona.

U pogledu widgeta mogućnosti gotovo da ima neograničeno. Neki od njih su potrebniji, neki su manje potrebni, no bez obzira na sve widgeti su još jedan od legalnih načina ”tweakanja” Android uređaja uz pomoć kojih svaki korisnik svoj uređaj može dodatno prilagoditi.

 

Namiještanje dodatnih opcija kod zaključavanja ekrana

Još jedna stvar kod Android uređaja koju se isplati dodatno prilagođavati i namjestiti je zaključani ekran uređaja. Ako ne koristite zaključani ekran, evo nekih od razloga zbog kojih bi se to moglo promijeniti.

Za početak, ne bi li bilo odlično kada bismo mogli kliknuti i koristiti svoje aplikacije bez da prije toga trebamo otključati svoje uređaje? To je moguće i upravo tu do izražaja dolaze widgeti zaključanog zaslona. Ti widgeti su slični widgetima koji se nalaze na ”Home” ekranu, samo što se nalaze na zaključanom ekranu.

 

”Tweakajte” vijek trajanja baterije na Android uređaju!

Kako ”stojite” sa vijekom trajanja baterije svog uređaja? Ako želite nešto učiniti kako biste poboljšali vijek trajanja baterije na svom uređaju postoje neke dobre i neke ne baš tako dobre vijesti. Od Androida 4.4 sve aplikacije koje služe za uštedu baterije zahtijevaju privilegije rootanja. No dobra vijest je da postoje neki načini kako možete ”tweakati” vijek trajanja baterije svog uređaja bez da uopće instalirate ijednu od takvih aplikacija.

Jednu od stvari koje možete učiniti jest da onemogućite vibracije. Jest da vibriranje manje ometa od zvuka, ali vibracije na uređaju troše više energije od zvučnih obavijesti. Zato ako si želite uštedjeti bateriju- onemogućite vibracije.

Što je sa bloatware softverima sa kojima dolaz velik broj uređaja? Bloatware su vrste aplikacija koje se nalaze na uređajima iz više razloga (najviše iz promidžbenih svrha) i koje vam uglavnom neće trebati. Bez obzira na to što ih možda nikada nećete koristiti, bloatware aplikacije se uključuju s vašim uređajem, rade u pozadini i na taj način dodatno troše energiju baterije uređaja! Dobra vijest je da se većina bloatwarea može onemogućiti. Cjelovito uklanjanje zahtijeva rootanje uređaja, no s obzirom na to da ovdje govorimo o ”tweakovima” bez rootanja, jedino što nam preostaje je onemogućivanje onih koje možemo.

 

Ostale vrste ”tweakova” koje možemo isprobati bez rootanja

Instalirajte SMS aplikaciju

Aplikacije za slanje i primanje SMS poruka koje se nalaze na većini Android uređaja su obične i pomalo dosadne. Za to postoje različite, besplatne alternativne SMS aplikacije koje donose više mogućnosti i sve u svemu bolje iskustvo korištenja.

 

najbolje-android-tipkovnice

Instalirajte drugu aplikaciju tipkovnice

Ako veliku većinu vremena koje provodite koristeći svoj Android uređaj provodite tipkajući, bilo da se radi o slanju SMS poruka ili o chatovima onda se itekako isplati skinuti neku dobru aplikaciju tipkovnice.

Predefinirana, to jest ona koja se nalazi na našim uređajima je dobra, ali nema baš puno mogućnosti koje nudi. No nasreću, za samo nekoliko kuna sa Google Play Trgovine možete skinuti odličnu aplikaciju tipkovnice uz koju će vaše dopisivanje dobiti neku drugu dimenziju.

airplane-mode

Zrakoplovni način rada i antivirusne aplikacije

Mnogi se pitaju je li potrebno na Androidu imati antivirusne aplikacije ili ne. S obzirom na porast štetnih aplikacija koje sve više i sve češće vrebaju iz Googleove Trgovine rekao bih da je antivirusna aplikacija nešto što bi svaki korisnik Android uređaja trebao imati na svom uređaju.

Zrakoplovni način rada je još jedan vrlo koristan ”tweak” kojeg je poželjno koristiti, pogotovo ako putujete u stranu zemlju gdje ćete biti u roamingu ili jednostavno ako dodatno želite uštedjeti energiju baterije svog uređaja. Sve u svemu, ako želite izvući maksimalno iz energije baterije, svaki puta kada ne budete bili u dometu svoje mreže (ili ako vam ona neće trebati) uključite zrakoplovni (ili ”Airplane Mode”) način rada. Samo ga nemojte zaboraviti isključiti.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here