Naša potraga za dobrim eksternim GPU-om je počela davne 2015. godine. Autor ovog teksta je imao laptop Lenovo ThinkPad X220, a htio je igrati igre. Naravno, to nije bilo moguće jer je laptop imao samo integriranu grafičku karticu Intel HD 3000.

Na toj grafičkoj kartici se mogu igrati stariji naslovi poput Diabla 3 i sličnih, no nešto novije jako teško. Čak ni s minimalnim detaljima i na maloj rezoluciji kao što je 1366×728. Današnje igre su zahtjeve, najbolje ih je igrati na 1080p monitorima, te s mnoštvom detalja.

Postojala su dva rješenja – složiti gaming mašinu za 10-20 tisuća kuna ili kupiti eksterni GPU (eGPU). Odabrali smo opciju broj dva, te odlučili vidjeti kako to radi, što se nudi na tržištu i koliko to košta. 4 godine kasnije, imamo dosta iskustva s time, pa smo se odlučili napisati vodič, odnosno kratak uvod u ovaj svijet.

Vjerujemo da mnogi od vas imaju sličan problem, te se nadamo da ćete u ovom tekstu saznati više o tome kako dotični problem riješiti i koliko to košta. Naravno, i kako ta cijela priča funkcionira.

Kada smo krenuli istraživati ovaj problem, shvatili smo da postoji cijela zajednica ljudi na Internetu koja se bavi ovim problemom i koja je našla puno rješenja. Neki od njih su uz pomoć Express kartica ili mPCIe slotova spajali grafičke kartice na laptope, dok su drugi kupovali gotova rješenja.

Danas je to izuzetno lako. Pošto je Thunderbolt 3 (TB3) utor postao dosta popularan na laptopima, na njega možete spojiti eksterne grafičke kartice i imati iskustvo kao da se ta kartica (ili više njih) nalazi u vašem laptopu. Cijena naravno ovisi o tome koju grafičku karticu odaberete, što ćete vidjeti u nastavku teksta.

 

Thunderbolt 3 dockovi za grafičke kartice

Thunderbolt 3 je Intelova high-speed eksterna input/output konekcija, čije brzine idu do nestvarnih 40 GBps. Za aktivnost kao što je igranje igri, odnosno gaming, brza konekcija je nešto što vam treba i što može raditi razliku između dobrih i loših performansi.
Prije su eGPU dockovi bili loši i skupi. Pogotovo što su se oslanjali na vlastitu tehnologiju. S TB3 utorom, priča se malo promijenila.

Sada mnoge kompanije proizvode TB3 kompatibilne eGPU dockove u koje su uključena i napajanja, dodatni portovi – i naravno – utor(i) za grafičke kartice. Nemojte nas krivo shvatiti – ni sada nije baš sve idealno, ali je situacija mnogo bolja nego prije par godina. I dalje ćete trebati laptop s TB3 kompatibilnim USB-C portom, te ćete morati izdvojiti par tisuća kuna za dobar eGPU dock s grafičkom karticom, no o tome nešto kasnije.

Ako planirate uskoro kupiti poslovni laptop, odnosno laptop za raditi, a povremeno biste ipak htjeli igrati igre, tražite laptope koji imaju TB3 podršku. U trenutku pisanja, to su HP Spectre x360 ili Dell XPS 13 ili neki sličan laptop. Više informacija o tome možete naći na web stranici eGPU.io.

Nakon što kupite laptop, vrijeme je za potragu za dobrim eGPU dockom. Ili ako već imate laptop koji zadovoljava spomenute uvjete. Mi ne možemo pokriti sve solucije, ali ćemo spomenuti one koje smo probali i vidjeli, te one za koje znamo da dobro rade i funkcioniraju. Uostalom, možete ih i sami proguglati i uvjeriti se što o tome kaže gaming zajednica.

Razer Core i Core X

Ne čudi činjenica da kompanija Razer ima svoje eGPU dockove pošto se radi o kompaniji koja ima svoj gaming laptop i koja radi gaming opremu, odnosno periferiju. Prvi na tržištu je bio Razer Core koji je bio prvi poznatiji eGPU s podrškom za TB3. On je originalno bio napravljen za Razerove Blade laptope. Koštao je oko 500 dolara. Od tada je Razer Core eGPU liniju podijelio na dvije: Core V2 i Core X.

Core V2 i dalje košta oko 500 dolara, kao i original. On je i dalje jedan od boljih eGPU dockova na tržištu. To je luksuzni model koji ima i 4 USB 3.0 utora za gaming periferiju, 500W napajanje i ethernet utor.

Core X košta oko 300 dolara i ima 650W napajanje, ali nema nikakve dodatne portove. Naravno u ove cijene nisu uračunate cijene grafičkih kartica, njih morate sami kupiti. U ove dockove stanu prilično široke grafičke kartice.

 

PowerColor Gaming Station

PowerColorov Devil Box TB3 dock je prilično popularan u gaming zajednici. Nama nije lijep kao Razerov dock, no ljepota je relativan pojam. Možda će se vama svidjeti. Ovaj dock se prodaje za cca. 450 dolara, ako ga uspijete naći na Internetu. Prodavao se na službenim stranicama PowerColor kompanije, ali je često “out of stock”.

Zato je mnogo lakše naći model Gaming Station koji je cca. 150 dolara jeftiniji od Devil Boxa. On ima napajanje od 550W, ethernet utor i 5 USB 3.0 portova.
Ako se odlučite na PowerColorov model, prvo bacite oko na popis podržanih grafičkih kartica koje možete naći ovdje.

 

Akitio Node

Akitio ima čak tri docka za eksterne kartice, a to su modeli: Node, Node Lite i Node Pro. Ono što razlikuje Akitio od ostalih proizvođača ove opreme je što oni svoj dock zapravo ne reklamiraju prvenstveno kao external GPU boxeve, nego all-in-one PCIe boxeve. Možda je razlog tome što Node i Node Lite nemaju Intelove certifikat, no da ne idemo preduboko u detalje, to nema baš neke veze. Sva tri modela se mogu koristiti kao kućište za eksterni GPU.

Originalni Node sa sobom nosi napajanje od 400W i košta 260 dolara na Amazonu, ako ga uspijete kupiti radi velike potražnje. Node Lite košta oko 200 dolara, ali ne dolazi s uključenim napajanjem što je velika mana ovom boxu i preporučujemo da ga izbjegnete, osim ako nemate kakvo napajanje viška.

Na kraju, ostaje još Akitio Node Pro koji košta oko 340 dolara, ali ima DisplayPort utor, sekundarni Thunderbolt port, napajanje od 500W i zgodnu ručku za koju ga možete primiti i nositi sa sobom.

Ostalo

Ovo nisu jedini eGPU-ovi na tržištu, ali su nama nekako najdraži i pokazali su se u praksi prilično dobrima. Ako želite box s napajanjem i ugrađenom karticom, možda biste trebali pogledati Gigabyteov Aorus GTX 1080 Gaming Box koji košta oko 5000 kuna. Ili onaj koji uključuje grafičku karticu GTX 1070 i jeftiniji je oko 1000 kuna.

Zotac prodaje Amp Box i Amp Box Mini PCIe kutije. Tu su još i Asus, HP, Lenovo i mnogi drugi koji proizvode eGPU za svoje laptope ali ih možete ukopčati i u druge ako za to imate određene uvjete.

Stoga, ako želite svoj laptop pretvoriti u gaming mašinu, razmislite o ovoj soluciji umjesto da potrošite 2-3 tisuće eura na gaming mašinu koja će biti samo to. Ovako imate i laptop za rad i za povremeno igranje igri. Ako ste ipak hardcore gamer, onda ovu kombinaciju zaobiđite u širokom luku.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here