Mozilla planira biti mnogo agresivnija u budućnosti oko zabrane određenih ekstenzija koje krše sigurnosna pravila s ciljem povećanja privatnosti i sigurnosti korisnika.

Mozilla je nedavno najavila novi plan zabrane ekstenzija za njihov web preglednik Firefox. Zabranit će se sve ekstenzije koje sadrže “obfuscated” (hr. maskirani) kod.
Ova zabrana će stupiti na snagu 10. lipnja ove godine, a prvi korak će biti uklanjanje svih ekstenzija koje krše pravila i svih onih ekstenzija koje ne budu pokazale sav kod koji koriste.

Sličnu stvar je napravio i Google

Ovaj potez dolazi par mjeseci nakon što je Google najavio sličnu “akciju” za sve Chrome ekstenzije. Google je počeo “čistiti” svoje ekstenzije početkom ove godine jer su njihovi inženjeri otkrili da preko 70 posto malwarea dolazi iz ekstenzija koje imaju maskirani kod, odnosno kod nije transparentan. I zato je Google zabranio takve ekstenzije. Vjerujemo da Mozilla ima istih problema, pa ne čudi ovaj potez. Dapače, pozdravljamo ga.
Ako niste tehnički potkovani, evo kratko objašnjenje što je maskirani kod.

Kada programeri napišu kod i on NIJE maskiran, tada možete vidjeti varijable, sve što se događa u kod, koje servere kod kontaktira, koje podatke šalje prema njemu, koje prima i slično. Tada ljudi mogu pogledati kod i vidjeti što se događa. No, kada je kod “maskiran” onda on više nije čitljiv ljudima, odnosno kod izgleda kao skup nepovezanih pojmova, varijabli i ne možete jasno vidjeti što se događa u njemu.

Takav način maskiranja koda se koristi u enterprise sustavima kako netko ne bi mogao kupiti vaš proizvod, pogledati kod i iskopirati vaš softver. U pojedinim slučajevima, maskiranje koda ima smisla. No, kod ekstenzija za web preglednike – nema.

Naravno, s koda se može maknuti ta zaštita, odnosno može ga se prepisati u nemaskirani kod, ali to zahtjeva jako puno vremena i truda koje Mozilla i Google ne žele uložiti. Žele da sve bude transparentno i da svi igraju po pravilima koje su oni postavili.

No, to nije sve …

Osim što će blokirati svaku ekstenziju koja ima zamaskirani kod, Mozilla će početi agresivnije blokirati i onesposobljavati ekstenzije koje krše druga njihova pravila. Bez obzira na to što možda ona ne utječu na sigurnost i privatnost korisnika.

Ako prekršite Mozillino pravilo i nešto ne koristite kako su oni rekli da se treba koristiti, riskirate da vam trajno uklone ekstenziju iz svog web preglednika. Zbog toga će sigurno dobar broj ekstenzija uskoro nestati iz vašeg web preglednika, no to je dobra stvar. Jedino uklanjanjem istih će se otvoriti prostor za nove ekstenzije koje će raditi za korisnike, a ne protiv njih.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here