Facebook F8 je developerska konferencija koju organizira Facebook i koju svake godine otvara CEO dotične mreže – Mark Zuckerberg. On je poslao jednu zanimljivu poruku tom prilikom i rekao da je budućnost u privatnosti, odnosno da je privatnost nešto o čemu će se još mnogo pričati u budućnosti.

Svjestan je Zuckerberg da Facebook ne slovi kao kompanija koja se brine o privatnosti korisnika, no to je definitivno nešto na čemu će jako morati poraditi u narednim godinama. Prošla godina je bila obilježena raznim skandalima, curenjem informacija, reklamama punim govora mržnje, uplitanja u Američke predsjedničke izbore i tako dalje.

Osim što će morati poraditi na boljoj zaštiti privatnosti korisnika, Zuckerberg je najavio i novi redizajn Facebooka kodnog imena “FB5” (op.a. Vjerojatno se radi o petoj iteraciji UI-ja unazad 15 godina), te prepoznatljiva Facebook plava boja polako odlazi u povijest.

Osim nabrojanog, jedan od glavnih noviteta je što više News feed neće biti u centru pozornosti nego grupe i eventi. Osim toga, bilo je još nekih stvari koje želimo podijeliti s vama ako niste pratili ovu konferenciju. Pa krenimo redom.

Grupe i eventi postaju “centar” Facebooka

Pošto 400 milijuna korisnika na Facebooku pripada određenim FB grupama, nova aplikacija je dizajnirana da vas obavijesti o novim aktivnostima u grupama i interakcijama koje se tamo događaju. Novi “Groups” tab će se nalaziti u “sredini” (centru) nove Facebook aplikacije.

Tako ćete moći lakše pratiti ako vas nešto zanima u tim grupama. Ako ne – uvijek ih možete napustiti da vas ne spama s objavama koje vas ne zanimaju.

Također, integrirat će grupe i u neke druge aspekte Facebooka kao što je Marketplace, te će vam sugerirati koje grupe bi vas mogle zanimati s obzirom na grupe u kojima već jeste, te s obzirom na vašu lokaciju i prijatelje koji su u određenim grupama.

Drugi zanimljiv tab je “Events” koji je mnogo “čišći” i tu ćete dobiti informacije o eventima koji vas zanimaju, mapu gdje se event održava, kada se održava, sve će biti sortirano kronološki po datumima i vidjet ćete evente na koje idu vaši prijatelji. Ova promjena je već zaživjela kod nekih mobilnih korisnika, dok će ih ostali tek dobiti. A uskoro ove promjene dolaze i na desktop.

Dodajte “bliske prijatelje” na Facebook Messenger

Kasnije ove godine ćemo vidjeti mnogo čišći i brži Facebook Messenger na iOS-u, te bi trebao imati manje od 30 MB. Zuckerberg je toliko uvjeren u ovu aplikaciju da tvrdi da će se loadati ispod dvije sekunde. Jedva čekamo i to vidjeti.

Osim toga, nova aplikacija će biti dizajnirana za komunikaciju s “bliskim prijateljima”, kako biste mogli kreirati sami mnogo privatniju okolinu za komuniciranje s ljudima i lakše dijeljenje informacija s njima. Facebook želi i da putem Messengera možete dijeliti videe iz Facebook aplikacija. Vidjet ćemo kako će to funkcionirati.

U svakom slučaju, Facebook radi na redizajnu ove aplikacije, a uskoro bi trebale doći i desktop aplikacije za Windowse i MacOS, no zasad nema govora o redizajnu Android aplikacije. Vjerujemo da će ona doći na kraju.

“Secret Crush” – Facebook Dating ide dalje

Prošle godine, Facebook je najavio svoj Dating servis unutar Facebooka, jer prema statistikama imaju preko 200 milijuna korisnika koji su “single”. Iako ih je mnogo vise, ovih 200 milijuna je odabralo opciju “Single” na Facebooku. S time bi bili jedan od najvećih dating servisa na svijetu, ali to još uvijek nije zaživjelo za cijeli svijet.

No, bez obzira na to, Facebook već širi svoj servis s featureom koji će se zvati “Secret Crush”. To znači da ćete vi na tu svoju listu staviti sve osobe koje vam se sviđaju, a ako osoba ili osobe stave i vas na svoju listu, onda će vas Facebook “spojiti”. Algoritam bi trebao biti sličan onome na Tinderu. I naravno, dobiti ćete o tome notifikaciju.

Facebook Dating je trenutačno aktivan u zemalja kao što su Kolumbija, Tajland, Kanada, Argentina i Meksiko. Sada se šire na 14 novih zemalja, a to su: Filipini, Vijetnam, Singapur, Malezija, Laos, Brazil, Peru, Chile, Bolivia, Ekvador, Paragvaj, Urugvaj, Gvajana i Surinam. Hrvatska i Europa će morati još malo pričekati.

Ako želite nešto drugačije, odnosno želite naći nove prijatelje, a ne osobe za vezu, tu je feature “Meet new friends”. Facebook vas želi povezati s ljudima s kojima ste dijelili školu, radno mjesto ili grad u kojem ste živjeli. Ta opcija bi trebala zaživjeti globalno vrlo brzo.

Nema više “Instagram lajkova”

Facebook u broju korisnika, ali i aktivnosti polako pada, ali njihova “sestrinska” firma Instagram rapidno raste i dalje. Ono što Facebook želi ukinuti su zapravo “lajkovi” na Instagramu kako bi se Facebook i Instagram više fokusirali na sadržaj, a manje na “natjecanje” tko će skupiti više lajkova sa svojim objavama. To je i jedan od način da se smanji broj “influencera” koji žive od ovih mreža na račun velikog broja lajkova i broja sljedbenika.

Ovaj novitet se trenutačno testira u Kanadi, gdje samo vlasnik Instagram profila vidi broj lajkova, dok korisnici koji lajkaju, ne vide broj lajkova. To je prvi korak prema eventualnom ukidanju lajkova ili će se ići s ovim polu-rješenjem, da samo onaj koji je postavio sliku vidi broj lajkova. Nitko drugi. Vjerujemo da Facebook ipak neće skroz izbaciti lajkanje, ali će definitivno to potisnuti u drugi plan.

Portal – povećana sigurnost

Facebook Portal i Portal+ su “hands free uređaji za video pozive” i uskoro bi mogli doći na Europsko i Kanadsko tržište. Ti uređaji bi sada trebali dobiti end-to-end enkripciju, odnosno pozivi između dvije osobe bi trebali biti u potpunosti kriptirani. Također, ćete u tijeku poziva moći uploadati slike s Facebooka i Instagrama i poslati ih osobi s kojom pričate. Vrlo zanimljivo, ako uopće znate što je ovaj uređaj i ako ste ga ikada vidjeli. Vjerujemo da mnogi nisu, kao ni mi do nedavno.

Preorder za Oculus Quest i Rift S

 

Na Facebook F8 konferenciji, otvorene su pred-prijave za kupnju Oculus Questa i Rift S VR headseta. Oba počinju s cijenom od 399 dolara, a očekuje se da će se uređaji početi slati kupcima 24. svibnja. Ako vas zanimaju VR uređaji, pročitajte si malo reviewe. Nama se oba čine kao odlični uređaji po relativno pristupačnoj cijeni.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here